Σκηνική πολυεκδήλωση των «Πυλώνων Αλληλεγγύης»
στην Πάτρα. το Σάββατο 24/9
Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης», κατέλαβαν, για όσο κρατάει μία Συνέντευξη Τύπου, τη θεατρική σκηνή του πολυχώρου «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», όπου θα διεξαχθεί το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011 η επετειακή εκδήλωση για τον ένα χρόνο κοινής τους δράσης σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.
Κάτω από τον εύγλωττο κεντρικό τίτλο «Κρατάμε το κερί αναμμένο», από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, η σκηνή αυτή θα παραδοθεί σε εκδηλώσεις διαλόγου πολιτών με συντονιστή τον Χρήστο Χωμενίδη, παρουσίασης εταιρειών-συμμάχων της ένωσης, καλλιτεχνικών σχημάτων που προσφέρουν τα έσοδα των εκδηλώσεών τους στους «Πυλώνες» υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Βόγλη και έκθεσης του υλικού τους.
Κοινή διαπίστωση στα χείλη των εκπροσώπων των φορέων-μελών ήταν η εξουθένωση του κράτους πρόνοιας που αφήνει όλο το βάρος της διατήρησης της συνοχής του κοινωνικού ιστού στην πλάτη των ενεργών πολιτών. Κοινή ελπίδα οι γέφυρες που έχουν χτιστεί μεταξύ τους εδώ κι ένα χρόνο.
Όλες οι παραπάνω θεματικές εκδηλώσεις, έχουν αφιερωθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή των «Πυλώνων» στον Πρόεδρό τους, κ. Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος για λόγους υγείας δεν θα μπορέσει να παραστεί.
Στην παρουσίαση της πολυεκδήλωσης, το λόγο έλαβαν με τη σειρά οι: Θάνος Ρισβάς (ΑΛΚΥΟΝΗ - Ναύπακτος), Λιολιώ Κολυπέρα (ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ – Πάτρα), Δημήτρης Χειμαρριώτης (ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ – Μεσολόγγι), Ελένη Κακαβά (ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ – Πάτρα), Όλγα Διαμαντοπούλου (ΕΛΕΠΑΠ – Αγρίνιο) και ο Γενικός Συντονιστής της Ε.Κ.Φ. «Πυλώνες Αλληλεγγύης», Γιάννης Φρέρης, Υπεύθυνος Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.
ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – Ιστορικό
Στις 12 Αυγούστου του 2010, ανήμερα των γενεθλίων της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», γεννήθηκε επισήμως η Ένωση Κοινωνικών Φορέων «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» της οποίας την προεδρία ανέλαβε συμβολικά ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος.
Η Ένωση που ξεκίνησε με 38 κινήσεις πολιτών & θεσμούς κοινωνικής αντίληψης και έχει πλέον ξεπεράσει τους 50, δραστηριοποείται τον τελευταίο χρόνο στην Αχαϊα και την Αιτωλοακαρνανία, σαν πλατφόρμα συνέργειας μεταξύ ανθρώπων που έχουν τάξει τον εαυτό τους στην υπηρεσία του συνόλου και μέχρι πέρυσι δραστηριοποιούνταν κατά μόνας.
Η ενωτική πρωτοβουλία πιστώνεται στη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., η οποία στη βάση μίας χρόνιας σχέσης εγγύτητας με τις οργανώσεις πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, αξιοποίησε τις δεκάδες διμερείς σχέσεις της με κοινωνικούς φορείς, προτείνοντάς τους την ίδρυση μίας ενωτικής πλατφόρμας δράσης και κοινής αντίστασης στην κρίση.
Με αφετηρία τη διαπίστωση ότι - με ένα οικονομικά εξουθενωμένο κράτος πρόνοιας - η κρίση θα πλήξει πιο καίρια τους ασθενέστερους, δηλαδή τους συνανθρώπους που οι συγκεκριμένοι φορείς στηρίζουν, η ανάδοχος της Ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, πέραν της απευθείας οικονομικής στήριξης, αφιέρωσε άμεσα στην ένωση τα έσοδα από το πρόγραμμα παραχώρησης της εμπορικής εικόνας της Γέφυρας σε διαφημιζόμενους καθώς και αυτά από τις πωλήσεις των επίσημων T-Shirt της πρωτοβουλίας αυτής, ενώ εκδίδει την εφημερίδα «ΖΕΥΞΗ» – ως επίσημο όργανο των «Πυλώνων Αλληλεγγύης» με κυκλοφορία 50.000 αντίτυπα που διανέμονται από τα διόδια του Αντιρρίου.
Σε ένα άλλο επίπεδο, η εταιρεία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των κοινωνικών δομών των εταίρων της υπέρ της κίνησης, ενώ απευθύνθηκε και σε άλλες εταιρείες που είχαν εύλογο ενδιαφέρον να γίνουν σύμμαχοί της, συνεισφέροντας αναλόγως των δικών τους δυνατοτήτων και των καταγεγραμμένων αναγκών των φορέων. Η διεταιρική συνεννόηση εξασφάλισε την παροχή σίτισης σε οικοτροφεία, τη διακομιδή ασθενών μέσω ιδιόκτητων ασθενοφόρων, την παροχή πετρελαίου θέρμανσης και την ενίσχυση της επικοινωνίας των φορέων με το ευρύ κοινό, εντύπως ή ηλεκτρονικώς.
Η Ένωση Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης» διοικείται από 9μελή Συντονιστική Επιτροπή που αποτελείται από 4 εκπροσώπους φορέων της Αχαϊας, 4 της Αιτωλοακαρνανίας και έναν εκπρόσωπο της εταιρείας.
Από τον αρχικό προγραμματισμό που αφορούσε το υπόλοιπο του έτους, έχει υλοποιηθεί και προωθηθεί στους επιχειρηματικούς αποδέκτες η καταγραφή άμεσων αναγκών, η μαζική εκδήλωση βράβευσης πολιτών που συμπαραστάθηκαν υποδειγματικά στα ΑΜΕΑ (με συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων και του Χρήστου Θηβαίου, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας), όπως και η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος των πρώτων εταιρειών που έθεσαν εαυτούς στη διάθεση του εγχειρήματος.
Από φέτος ξεκινούν δύο νέα προγράμματα δράσης:
· Το πρόγραμμα «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΟ ΣΚΗΝΗΣ» με συντονιστή το γνωστό ηθοποιό Γιάννη Βόγλη και σκοπό την παραγωγή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε Πάτρα, Αίγιο, Ναυπακτία, Μεσολόγγι και Αγρίνιο, τα έσοδα των οποίων θα αποβαίνουν υπέρ των αναγκών των μελών της Ένωσης.
· Το πρόγραμμα «ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΩΝ» συντονίζεται από το συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη και στοχεύει στην υλοποίηση εκδηλώσεων διαλόγου στις παραπάνω πόλεις, με τον ίδιο, άλλες προσωπικότητες και εκπροσώπους των φορέων-μελών, προκειμένου να προαχθεί το παράδειγμα του ενεργού και θετικώς δρώντος πολίτη, ο οποίος κρατάει ζωντανό τον ιστό της κοινωνίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει υπό την αιγίδα της τους «Πυλώνες» στο πλαίσιο του φετινού Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού.
Σε επίπεδο καθημερινότητας, γραφείο που στεγάζεται στο κτίριο διοίκησης της Γέφυρας, συγκεντρώνει και διαβιβάζει πληροφορίες από και προς τους φορείς-μέλη, με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων που αναφύονται.
Εάν δε κανείς ρωτήσει τους θεμελιωτές αυτής της προσπάθειας σχετικά με το ποια ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κατάκτηση της πρωτοβουλίας τους, απαντούν πως αυτή είναι η γνωριμία μεταξύ πολιτών και φορέων από τις δύο πλευρές του Κορινθιακού, πράγμα που δημιουργεί αισιοδοξία για την αντιμετώπιση ενός ζοφερού μέλλοντος.
Η κατακτημένη αισιοδοξία είναι η απόδειξη πως η πρωταρχική στόχευση του σχεδιασμού, δηλαδή η εμψύχωση των εμψυχωτών της κοινωνίας, συντελέσθηκε πολύ σύντομα.
Μέσα στη χρονιά που πέρασε οι «Πυλώνες» έλαβαν σημαντικές διακρίσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως διεθνής κοινωνική καινοτομία.
Σημαντική τους κατάκτηση ωστόσο είναι και το γεγονός της αδιάλειπτης και διαφανούς λειτουργίας μέσα από τακτικές ή έκτακτες ανοικτές συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής ή της Ολομέλειας. Είναι εκεί όπου ο διάλογος και η σύνθεση των απόψεων, έχουν χτίσει ένα υπόδειγμα ομαδικής πολιτικής αγωγής, που δε συναντάται εύκολα στη σύγχρονη Ελλάδα.
Η εμπειρία τους αυτή αποτυπώνεται ως εισαγωγικό σημείωμα στο κάλεσμα που απηύθυναν πρόσφατα σε κάθε πολίτη για την επετειακή τους εκδήλωση στην Πάτρα:
«Συμπληρώσαμε ένα χρόνο. Σταθήκαμε ο ένας πλάι στον άλλο και μάθαμε καλύτερα το διάλογο, την εμπιστοσύνη, τη συνέργεια, τη διαφάνεια.
Είμαστε σήμερα περισσότεροι από αυτούς που ξεκινήσαμε πέρυσι. Περισσότερα είναι όμως και τα προβλήματα. Βιώνουμε και ενσαρκώνουμε την ελπίδα που πηγάζει από το «μαζί».
Παλεύουμε για γέφυρες στην εποχή των χασμάτων.
Μας λένε «Πυλώνες» και προσπαθούμε να το συνηθίσουμε, γιατί δεν είμαστε φτιαγμένοι από τσιμέντο και ατσάλι.
Αυτά τα γενέθλια, αυτής της εποχής, δεν έχουν τούρτα. Έχουν όμως ένα κερί. Αυτό που είμαστε ταγμένοι να κρατήσουμε αναμμένο».