Σελίδες

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Μεσολογγίου για τον ΟΕΥ του δήμου

δημαρχειοΣτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου την Τρίτη 4/10/2011 ( η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕ τη διαδικασία με την οποία προετοιμάζεται κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, π.χ πρόσκληση στις 30/9 για συνεδρίαση στις 4/10 , χωρίς να υπάρχουν εισηγήσεις τουλάχιστον για ουσιαστικά θέματα, και αυτές να δίνονται μόλις πριν τη συνεδρίαση). πέρα από τα άλλα θέματα συζητήθηκαν:

1. Ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ) του δήμου . Οι Ο.Ε.Υ αποτελούν μια ευέλικτη προσαρμογή κατά δήμο με κοινό χαρακτηριστικό να υπηρετείται η επιχειρηματική τους δράση, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, η αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, η ανατροπή- διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η ιδιωτικοποίηση των έργων και η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών. Θα αποτελέσουν τη δαμόκλεια σπάθη υποχρεωτικών μετατάξεων και απολύσεων.

Η λαϊκή συσπείρωση επισήμανε ότι αυτή η πολιτική που επιβάλλεται από την Ε.Ε και πρόθυμα υιοθετείται από την κυβέρνηση στο όνομα της αποκέντρωσης μεταβιβάζει τις ευθύνες του κράτους για παροχές στην πρόνοια, στην υγεία στην παιδεία και αλλού (γι΄αυτό εισπράττει φόρους ) στους δήμους και επιπλέον τους υποχρεώνει «να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση στην τοπική ανάπτυξη και αναδιανομή του εθνικού πλούτου». Ουσιαστικά τους κάνει μακρύ της χέρι στην άσκηση της αντιλαϊκής και αδιέξοδης πολιτική της, καθιστώντας τους συνενόχους. Κανένα όφελος δεν θα έχει ο εργαζόμενος , ο άνεργος, ο μικροεπαγγελματίας, ο μικροβιοτέχνης, ο αγρότης, από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής τουναντίον θα έχει τεράστια ζημιά. Γι΄αυτό και είναι άνευ αξίας η γρίνια , η κριτική η αγανάκτηση για τα οικονομικά, και άλλα μέτρα, όταν στηρίζεται η ουσία των κυβερνητικών επιλογών στο δήμο.

Στους ΟΕΥ αποτυπώνεται ο νόμος του «Καλλικράτη» και όλη η κυβερνητική – ευρωενωσιακή πολιτική.

Στην εισηγητική έκθεση για την ΟΕΥ του δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου αφού καθορίζονται:

- οι στόχοι (επιλογή λειτουργιών, σχεδιασμός οργανωτικής δομής, διάρθρωση υπηρεσιών, αρμοδιότητες κ.τ.λ),

-καταγράφονται η φυσιογνωμία του δήμου (έκταση, πληθυσμός, καλλιεργούμενες εκτάσεις, τα αιγοπρόβατα , οι όρνιθες κ.λ.π), το περιβάλλον, η φύση, ο πολιτισμός.

Γίνεται αναφορά σε υποδομές:

-Οδικό δίκτυο, «ικανοποιητικής κυκλοφοριακής επάρκειας», «εσωτερικό οδικό δίκτυο αρκούντως ικανοποιητικό» , όταν κυρίως οι εσωτερικοί δρόμοι έχουν τα χάλια τους.

- δίκτυα ύδρευσης , όπου καταγράφει « ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες ύδρευσης… εξασφαλίζουν ικανοποιητικά τις ανάγκες των δημοτών!!!» όταν γνωρίζουμε τα προβλήματα στην ύδρευση στο Αιτωλικό, τα παλαιωμένα διάτρητα δίκτυα σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα.

-αποχέτευσης « οι ανάγκες αποχέτευσης πλην της δημοτικής ενότητας Μεσολογγίου και Αιτωλικού όπου λειτουργούν βιολογικοί καθαρισμοί είναι σε φάση επέκτασης και κάλυψης της ανάγκης…». Όταν έχουμε ανυπαρξία αποχέτευσης σε Οινιάδες, Ευηνοχώρι, Άγιο Γεώργιο και αλλού, τα τεράστια προβλήματα στους βιολογικούς. Και κυρίως χωρίς να κάνει λόγο για το τεράστιο χρέος της ΔΕΥΑΜ.

Για τα σκουπίδια αναφέρει ότι «εξασφαλίζονται από τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ» χωρίς αναφορά στα χρέη , την καταστροφή από την πυρκαγιά και τον επικείμενο κορεσμό του (σε λιγότερο από δυο χρόνια).

Για το κτιριακό των σχολείων αναφέρει ότι είναι «ελάχιστα ικανοποιητικό» ενώ είναι γνωστά τα τεράστια προβλήματα.

Για όλες τις υποδομές γενικά επιχειρείται μια ανεξήγητη ωραιοποίηση της κατάστασης.

Σχετικά με τους εργαζόμενους καταγράφει 40% μόνιμους και 60% ιδιωτικού δικαίου και προτείνεται μια αύξηση 70% χωρίς πουθενά να μιλά για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όσους εργάζονται στο δήμο και χωρίς να λάβει υπόψη τις προτάσεις των εργαζομένων ανά τμήμα που αντικειμενικά γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες .

Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (αλλά πιστεύουμε και για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών) ένας τέτοιος οργανισμός κάθε άλλο παρά τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής εξυπηρετεί, γι΄ αυτό και καταψηφίσαμε τον ΟΕΥ.

2.Παρουσιάστηκε μια πρώτη ενημέρωση- καταγραφή των χρεών της ΔΕΥΑΜ που ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ χωρίς καμία αποτίμηση αξιολόγηση των στοιχείων. Ο κ. πρόεδρος μάλιστα της «επιχείρησης» απείλησε, ερμηνεύοντας τους υφιστάμενους αντιλαϊκούς νόμους ότι όποιος δημοτικός σύμβουλος δεν ψηφίσει πιθανή προτεινόμενη αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΜ θα εκπέσει από την ιδιότητά του.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 8/10/2011