Σελίδες

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Επίθεση Τσίπρα από Αγρίνιο σε Κυβέρνηση–Διαπλοκή παρουσία Π. Κουρουμπλή

Σε μια πολυπληθή συγκέντρωση που στην πρώτη γραμμή της είχε τον ανεξάρτητο βουλευτή του νομού Παναγιώτη Κουρουμπλή-του δόθηκε και ο λόγος για ένα χαιρετισμό στο τέλος της ομιλίας- ο πρόεδρος του Σύριζα, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που πρόκειται να οδηγήσουν τον ίδιο και τον πολιτικό χώρο που ηγείται στις επόμενες εκλογές, όταν και όποτε αυτές γίνουν. Κύρια χαρακτηριστικά της ομιλίας του η ολομέτωπη επίθεση σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ευρωπαϊκή-τραπεζιτική πολιτική και το άνοιγμά του όχι μόνο προς τους αριστερούς αλλά και στους εγκλωβισμένους στα μεγάλα κόμματα «για ένα πλειοψηφικό ρεύμα που από κοινωνικό θα γίνει πολιτικό», όπως είπε.
«Αμέτοχη η κυβέρνηση στις εξελίξεις»
«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή για τον τόπο αλλά δεν είναι ώρα απογοήτευσης και υποταγής αλλά αγώνα. Διεκδικούμε την ώρα που αγωνιούμε». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Τσίπρας για να τονίσει ότι το παλιό πολιτικό σύστημα καταρρέει πια και το κακό είναι ότι όσο καταρρέει τόσο πιο επικίνδυνο γίνεται.
Στη συνέχεια κατηγόρησε την ευρωπαϊκή ηγεσία για θέατρο σκιών στο οποίο η κυβέρνηση πήγε σαν θεατής και απλά της δόθηκε το τελικό κείμενο πέρα από κάθε νομιμοποίηση δημοκρατική και κοινοβουλευτική. «Πρόκειται για ένα σύστημα που αν του δώσουμε την τελική σπρωξιά δεν θα μείνει τίποτε» είπε, για να συμπληρώσει: «Αυτά που γίνονται δεν ξέρεις να πρέπει να σε κάνουν να κλάψεις ή να γελάσεις και ο λόγος είναι ότι απλά επιμένουν στην ίδια καταστροφική πολιτική. Δεν έχει, πια, σημασία αν ο κ. Παπανδρέου είχε πρόθεση ή όχι, σημασία έχει ότι έχει αποτύχει και την πληρώνει ο κόσμος της εργασίας και του μεροκάματου»
Στη συνέχεια κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ότι τα χρόνια της υποτιθέμενης ανάπτυξης δεν διοχέτευσαν τον πλούτο στο λαό αλλά στη ολιγαρχία και στις διαπλοκή, χωρίς την οποία στη χώρα δεν μπορούσε να γίνει η παραμικρή δουλειά, για να συμπληρώσει ότι δεν πρέπει να παρασυρθεί ο απλός κόσμος σε ένα νέο εμφύλιο και σε κοινωνικούς αυτοματισμούς, γιατί αυτό ακριβώς θέλουν όσοι κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας μάλιστα κατά νου να επιτείνουν την κρίση.
«Πέντε φορές λάθος συνταγή»
«Μας λένε ότι σε δέκα χρόνια θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το 2009 όταν άρχισε η κρίση. Πως μπορεί κάποιος να τους εμπιστευτεί όταν έχουν κάνει 5 φορές λάθος στις εκτιμήσεις τους και έχουν βυθίσει τη χώρα για 4η χρονιά σε κρίση που είναι κάτι που ξανάγινε μόνο την περίοδο ’41-’44;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αυτό που έχουν στο μάτι είναι η δημόσια περιουσία και η αποικιοκρατική κατοχή της χώρας με τα μεροκάματα των 400 ευρώ. Στη συνέχεια, δε, εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στις φορολογικές πολιτικές των τελευταίων 25 χρόνων που, όπως είπε, έχουν αφήσει τους εφοπλιστές να απειλούν ενώ δεν μπορεί το κράτος να κάνει ούτε τα στοιχειώδη όπως έκαναν άλλες χώρες που κυνήγησαν στην Ελβετία φοροφυγάδες τους και πήραν μετά από αγωγές μέχρι και 2 δις όπως στη περίπτωση της Γερμανίας. Ακολούθησε μια εκτενής περιγραφή γιατί όσα συμβαίνουν με την εποπτεία «των διαφόρων Ράιχενμπαχ»-όπως είπε-είναι εκτροπή από το πολίτευμα και τη δημοκρατία και αποτελούν απαξίωση του ελληνικού κοινοβουλίου και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. «Πρέπει να παλέψουμε για να μην πάνε τα παιδιά μας μετανάστες!» δήλωσε σε μια αποστροφή του λόγου του…
«Κοινωνική πλειοψηφία που θα γίνει πολιτική»
Στη συνέχεια και αφού θύμισε τη συμμετοχή της Αριστεράς στον αγώνα κατά του κατακτητή «με το περήφανο ΕΑΜ», όπως ανέφερε, θύμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προέχει το χτίσιμο του σοσιαλισμού αλλά οι ευρεία πολιτική στη λαϊκή βάση που θα σχηματίσει πλειοψηφικό ρεύμα: «Δεν είναι η ώρα να δούμε ποιος έφταιξε πριν από 70 χρόνια και ποιος έχει δικαιωθεί» είπε κάνοντας σαφές άνοιγμα και προς το ΚΚΕ για να ολοκληρώσει: «Αυτό που προέχει είναι να απαλλαγούμε από τη λαίλαπα και να επικρατήσει η πολιτική πλειοψηφία κατά των μνημονίων. Δεν φτάνει απλά να διπλασιάσουμε τα ποσοστά μας».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Τσίπρας αφού έκανε σαφές άνοιγμα στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ αλλά και Ν.Δ.(«αυτοί είναι ΠΑΣΟΚ», είπε για τους πρώτους, «και όχι η σημερινή ηγεσία του») περιέγραψε φωνές όπως του κ. Κουρουμπλή, σαν «φωνές εντιμότητας και περηφάνιας».
Σε αυτό το σημείο έδωσε τον λόγο στο βουλευτή του νομού  σε μια σαφή σημειολογική κίνηση για να σηματοδοτηθεί η επιθυμία και των δύο (όπως εκφράστηκε στους λόγους τους) για τη δημιουργία μιας συμπαράταξης δυνάμεων της Αριστεράς, της οικολογίας και του προοδευτικού-σοσιαλιστικού χώρου (που διαχωρίζουν τη θέση τους από το σημερινό ΠΑΣΟΚ).
Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Π.Κουρουμπλή:
«Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλες και φίλοι,Χαιρετίζω τη σημερινή συγκέντρωση που γίνεται σε μια περίοδο και σε ένα περιβάλλον, που φυλακίζει την κοινωνία στην αβεβαιότητα και στην κοινωνική ανασφάλεια. Οι
νέοι του τόπου μας βιώνουν το μαρτύριο της παρατεταμένης εφηβείας, χωρίς να τους παρέχουμε τη δυνατότητα να «πετάξουν» με τα δικά τους φτερά. Είναι οι νέοι με τα περισσότερα προσόντα από κάθε άλλη γενιά αλλά τους προσφέρουμε τις λιγότερες ευκαιρίες.
Η ακραία φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, το συντελούμενο έγκλημα της ανεργίας  ιδιαίτερα για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, η έλλειψη τοπικών κοινωνικών δικτύων στήριξης συνθέτουν ένα μελαγχολικό καταστροφικό τοπίο. Φίλες και φίλοι,  ζούμε μια κρίση του καπιταλισμού και την κυριαρχία
ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος που αποθεσμοποιεί τη Δημοκρατία και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Που καταργεί τα κοινωνικά δικαιώματα των πολλών και ενισχύει τους λίγους. Που καταργεί την κυριαρχία χρεωμένων κρατών, όπως το δικό μας. Που οικοδομεί την αυτοκρατορία των οικονομικά ισχυρών.
Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν είναι το κέντρο των πολιτικών διεργασιών και αποφάσεων. Η ελληνική βουλή δεν έτυχε ούτε της στοιχειώδους ενημέρωσης για τους ορούς που θα προβάλλει η Ελλάδα σε ότι αφορά τη νέα σύμβαση. Παραχωρήσαμε λοιπόν το δικαίωμα σε άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
Οι ώρες είναι κρίσιμες, οι μέρες επώδυνες, οι ευθύνες όλων μας ιστορικές.
Άνθρωποι που προερχόμαστε από το χώρο των σοσιαλιστικών ιδεών, που πιστέψαμε στον πατριωτισμό, στο κοινωνικό  κράτος και στον κοινωνικό μετασχηματισμό, που κάναμε υπομονή όλα αυτά τα χρόνια καταγράφοντας και τις διαφωνίες μας και τις διαφορετικές μας απόψεις με την εκάστοτε κυρίαρχη άποψη του χώρου μας, σήμερα απελευθερωνόμαστε επιχειρώντας τη συγκρότηση μιας πολιτικής πρωτοβουλίας που αναζητά ένα κοινό τόπο με
δυνάμεις της κεντροαριστεράς για τη συγκρότηση μιας εναλλακτικής, πειστικής, ρεαλιστικής αλλά και οραματικής πρότασης. Δημιουργούμε το δικό μας σπίτι και επιθυμούμε να είμαστε μαζί με την αριστερά στην ίδια γειτονιά των ονείρων και της ελπίδας. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε αδυναμίες και προκαταλήψεις. Αυτό οφείλουμε να το κάνουμε όλοι. Να το κάνουν και πολλοί στην αριστερά, απαλλασσόμενοι από αρνητικά στερεότυπα, και το βόλεμα ενός καταγγελτικού λόγου, από την αυτό-ικανοποίηση μονοψήφιων ποσοστών. Η χώρα έχει ανάγκη από έναν τρίτο μεγάλο δημοκρατικό ριζοσπαστικό προοδευτικό πόλο. Ένα μέτωπο εθνικής αναγέννησης. Πρέπει να μιλήσουμε για ένα παραγωγικό μοντέλο, που μέσα από ένα πλαίσιο ίσων δυνατοτήτων στο αυτό σημείο εκκίνησης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, θα εγγυάται την αξιοπρεπή διαβίωση των συνανθρώπων μας.
Οι καιροί ου μενετοί, η κοινωνία δεν το ζητά, το απαιτεί. Πρέπει να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για μια ρωμαλέα, δυναμική και αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση που θα «ποτίσει» την αποξεραμένη ελπίδα και θα κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της έχοντας ως στόχο μια κοινωνία κοινωνικά ισχυρή και όχι μια κοινωνία οικονομικά ισχυρών που συνθλίβει τους αδύνατους.Οφείλουμε φίλες και φίλοι να αποδειχθούμε άξιοι αρχιτέκτονες του μέλλοντος αυτού του τόπου, αν δεν θέλουμε να βιώσουμε την ανατριχιαστική ταπείνωση που περιγράφει εύγλυπτα ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός “Βλέπω τους νέους του μέλλοντος καβάλα στα ατίθασα άτια  τους να έρχονται καταπάνω μου και να με λυπούνται” ».
Από το agrinionews.gr