Σελίδες

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΠΡΟΥΣΑ. ΕΝΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

konstantinoupoli20111

“ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΠΡΟΥΣΑ. ΕΝΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ”

Έτσι μόνον μπορεί να χαρακτηριστεί το ταξίδι μας στην Κωνσταντινούπολη με το Τουριστικό Γραφείο του Ελευθερίου και Βασιλείου Κώτση. Το πρόγραμμα άριστα οργανωμένο με ακριβέστατο συντονισμό, εκπλήρωσε όλους τους προγραμματισμένους στόχους.

Μετά την Κομοτηνή περάσαμε τα σύνορα και διασχίσαμε τη χερσόνησο της Καλλίπολης. Αφού θαυμάσαμε πολλές όμορφες καθαρές, καλοβαλμένες πόλεις Καλλίπολη, Κεσάν , Λάμψακο, Μουδανιά, στην δύση της ημέρας μας φτάσαμε στην Προύσα όπου μας περίμενε μεγάλη έκπληξη όταν φτάσαμε στο 5άστερο Ξενοδοχείο ALMIRA που μας έκανε να νιώσουμε σαν βασιλιάδες. Η διαμονή στα λούξ δωμάτιά του και ο βραδινός και πρωινός μπουφές του, ήταν το κάτι άλλο.

Tην επόμενη μέρα το πρωί ξεναγηθήκαμε στην αρχοντική πράσινη Προύσα, όπου επειδή για πολλά χρόνια ήταν πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι στολισμένη με ωραιότατα αρχοντικά κτήρια, θρησκευτικά ιδρύματα και Τζαμιά. Γνωστή πόλη για τα καλής ποιότητας μεταξωτά της. Ξεναγηθήκαμε στην περίφημη σκεπαστή αψιδωτή αγορά που αντικατοπτρίζει την παραδοσιακή σημασία της Προύσας ως κέντρο παραγωγής και εμπορίας μεταξιού. Χτισμένη το 1491 αποτελούσε την τελευταία στάση των καραβανιών από την Κίνα.

konstantinoupoliΕφοδιασμένοι κι εμείς με τα μεταξωτά μας μαντήλια αφού περιηγηθήκαμε το όμορφο αυτό μοναδικό αρχιτεκτόνημα με την κυκλοτερή εσωτερική αυλή τη στολισμένη με διάσπαρτα καφέ και μαγαζάκια, επισκεφθήκαμε το μεγάλο Πράσινο Τζαμί.

Ο φοβερά χαρισματικός, πολύ ενημερωμένος και αφηγηματικότατος ξεναγός μας ακόμα και τον τάφο του καραγκιόζη μας έδειξε φεύγοντας από την πόλη. Μια πόλη με πολύ πειθαρχημένους κατοίκους (υπάλληλοι οι περισσότεροι των μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών). Όμορφες συνθέσεις λουλουδιών στόλιζαν τα μεγάλα ξεκούραστα πράσινα πάρκα.

Περνώντας από την παλιά Ελληνούπολη Γιάλοβα, εκτός από πάρα πολλά φυτώρια λουλουδιών αντικρίσαμε μία πραγματικά καινούργια πόλη. Εδώ στον σεισμό του 1999 έπεσαν πολλά κτήρια και χάθηκαν 27 χιλιάδες ψυχές.

Μετά το πέρασμά μας με το πλοίο από τη Γιάλοβα και περνώντας από διάφορες Ελληνικές πόλεις, μπήκαμε στα προάστια της επτάλοφης Κωνστανινούπολης, τεράστια πόλη 17 εκατομμυρίων κατοίκων που και μόνον το πλάτος της φτάνει τα 160 χιλιόμετρα, από την μία άκρη στην άλλη. Κι εδώ πολλά πεύκα και επιμελημένα πάρκα με γκαζόν ανάμεσα στα συμπλέγματα πολυωρόφων κτηρίων κάνουν μια πόλη ευχάριστη. Η διαμονή μας εδώ στο κέντρο της ξενοδοχειούπολης της πλατείας Τακσίμ, στο επίσης λούξ μεγάλο ξενοδοχείο Green Park, πρόσθεσε ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των εκπλήξεων.

Ανεξίτηλη στην μνήμη και η επίσκεψη στα ανάκτορα Ντολμά Μπακτσέ Παλατιού των 250 δωματίων, απαράμιλλου χλιδής. Ο κεντρικός πολυέλαιος από κρύσταλο βοημίας ζυγίζει 4 1/2 τόνους, χαλιά, κουρτίνες, έπιπλα και διακοσμητικά ύφαιναν ένα παραμυθένιο σκηνικό αμύθητου πλούτου. Στη είσοδό του μαρμαρωμένος ακίνητος και επιβλητικός στέκει ο Στρατιώτης για να μας θυμίζει ότι σήμερα το ανάκτορο ανήκει στον στρατό. Οι κήποι του πραγματικό στολίδι κεντημένοι με όλων των λογιών τις λουλουδένιες συνθέσεις.

Η κρουαζιέρα μας στον Βόσπορο μας χαλάρωσε και μας εμπλούτισε όχι μόνο με τις όμορφες εικόνες από τις επαύλεις, αρχοντικά και παραθεριστικές κατοικίες, με πολυτελή καφέ και εστιατόρια, αλλά και τον πύργο του Λεάνδρου τον χαρακτηριστικό φάρο από τις Τουρκικές σειρές στην τηλεόραση.

Η θεά της οργάνωσης του Τουριστικού μας Γραφείου, συντόνισε αυτή την κρουαζιέρα έτσι που ο πλους της επιστροφής να γίνει σούρουπο με αποτέλεσμα να απολαύσουμε την μεγάλη κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου και τη Κωνσταντινούπολη σε όλο τους το μεγαλείο φωταγωγημένα.

konstantinoupoli2Αξέχαστες εικόνες στιγμάτισαν την μνήμη, όπως η επίσκεψή μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Παναγία των Βλαχαιρνών όπου για πρώτη φορά ψάλθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος, την Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, Μπαλουκλί, τους τάφους των Πατριαρχών.

Το διαμάντι της ημέρας η παρακολούθηση της λειτουργίας στο Ναό του Αγ. Γεωργίου στην περιοχή Σαμάνθια που Ιερούργησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η καθορισμένη από το Γραφείο συνάντησή μας μαζί του αλλά και η φωτογράφιση όλου του γκρούπ από το Μεσολόγγι που μας περίμενε, όπως τόσο απλά μας είπε.

Το μεγαλύτερο όμως στολίδι, το εκθαμβωτικό Βυζαντινό Μνημείο της Αγίας Σοφίας (εκκλησία-μουσείο) όπου επί Βυζαντινής εποχής θεωρείται το μεγαλύτερο και Ιερότερο κτήριο της Πόλης, με ροζ ζεστό χρώμα, δεσπόζει και είναι ορατό σχεδόν απ΄όλα τα περιφερειακά σημεία της πόλης. Συγκινητικά κατανυκτική η ατμόσφαιρα όταν μπήκαμε μέσα. Όλοι οι πολυέλαιοι να αστραποβολούν και αυτός ο υπέροχος τρούλος να σε καθηλώνει. Δεν παύει να μαγεύει τους 10-12 χιλιάδες ημερήσιους επισκέπτες της.

Και πιά να μην ξεχάσουμε το σμαράγδι της Κωνσταντινούπολης που είναι τα Πριγκιπόνησσα, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στην θάλασσα του μαρμαρά νότια της Κωνσταντινούπολης. Ακτινοβόλα νησιά πολύ επισκέψιμα αλλά και ένας από τους πιο τραγικούς τόπους του αρχαίου κόσμου. Δεν υπάρχει γωνιά της γης πιο πλούσια σε ιστορία θλιβερών καταστροφών σε σκληρά μαθήματα για την ματαιοδοξία του ανθρώπινου μεγαλείου. Φοβερές περιπέτειες των αυτοκρατόρων και όλων των υψηλόβαθμων εξόριστων που τους έστελναν στα νησιά αυτά.

Με ιδιωτικό σκάφος κανονισμένο από το Τουριστικό Γραφείο μας αποβιβαστήκαμε στη Χάλκη, με την περίφημη Θεολογική Σχολή της Χάλκης να δεσπόζει στην κορυφή του λόφου. Άλλοι ανεβήκανε πεζοί και άλλοι ναύλωσαν τα ιππήλατα αμαξάκια (φαετόνια) των τριών ατόμων. Η λαμπρή ηλιόλουστη μέρα σύμμαχός μας. Αφού επισκεφθήκαμε τις πολλές αίθουσες της σχολής και ανάψαμε το κεράκι μας πήραμε πάλι το σκάφος και αποβιβαστήκαμε στην γραφική Πρίγκηπο. Τα πολλά μοναστήρια και οι ναοί ακόμα μαρτυρούν την ύπαρξη στο παρελθόν μεγάλης και πλούσιας ελληνικής κοινότητας που πιά σήμερα έχει φυλλορροήσει. Πριν από το γεύμα μας στο παραθαλάσσιο ταβερνάκι Καλαμάρι - πολλές ταβέρνες διατηρούν ακόμη τα ελληνικά ονόματα –άλλοι στις παραδοσιακές άμαξες κι άλλοι πεζοί, θαυμάσαμε τα ξύλινα σπίτια και επαύλεις με τις δαντελωτές διακοσμήσεις κάτω από τις στέγες.

Επιστρέφοντας θαυμάσαμε την όμορφη περιοχή Μπονστάντσι στολισμένη με τεράστια παραθαλάσσια πάρκα με τέλεια επιμελημένο γκαζόν, λουλούδια και ανάμεσα πολλές παιδικές χαρές και υπαίθρια γυμναστήρια ενηλίκων. Στην ημέρα της αναχώρησής μας απολαύσαμε τα μοναδικά ψηφιδωτά στη μονή της χώρας μη παραλείποντας να επισκεφθούμε και την Καπαλί Τσαρσί, μεγάλη σκεπαστή αγορά 300 στρεμμάτων με τα 4.000 μαγαζιά και 15.000 εργαζόμενους. Από τις 18 της πύλες η πιο σημαντική αυτή με την επιγραφή <<Ο Θεός αγαπά αυτούς που ασχολούνται με το εμπόριο>>.

Και πια γεμάτοι εμπειρίες και διευρυμένους ορίζοντες πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, ευγνώμονες για το ταξιδιωτικό μας γραφείο που με απαράμιλλη φροντίδα ασφάλεια και υπευθυνότητα, διοργάνωσε ένα τόσο πολύπλευρο δύσκολο ταξίδι με τόση επιτυχία. Ακόμη και οι μικροανωμαλίες πού εμφανίζονταν λυνόταν άμεσα αφήνοντας χαμόγελα στα πρόσωπα και διαλύοντας κάθε πιθανή ανησυχία. Δεν μπορεί παρά να είμαστε υπερήφανοι για τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που μας προσέφερε το Τουριστικό Γραφείο του Ελευθερίου και Βασιλείου Κώτση και να του ευχηθούμε να συνεχίζει με επιτυχία την πορεία του σαν μια άριστα σοβαρή Τουριστική Επιχείρηση.

Μην ξεχνάμε ότι τα καλά πράγματα στην ζωή δεν είναι εύκολα!

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Λίμπη Κοντοκρά.