Σελίδες

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

15,1 εκ.€ για την ενίσχυση της εργαστηριακής υποδομής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Δυτ. Ελλάδας

ΤΕΙ (3)Στο ΕΣΠΑ εντάσσονται με αποφάσεις που υπέγραψε χθες και σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τέσσερα σημαντικά έργα ενίσχυσης του ερευνητικού και εργαστηριακού εξοπλισμού των Πανεπιστημίων Πατρών και Δυτικής Ελλάδας καθώς και των ΤΕΙ Πάτρας και Μεσολογγίου, συνολικού προϋπολογισμού 15,1 εκατομμυρίων ευρώ.

«Πρόκειται για δυο σημαντικές παρεμβάσεις που έρχονται να αναβαθμίσουν καίρια τις δυνατότητες και τις υποδομές πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που λειτουργούν στα όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», τόνισε σε δήλωση του ο κ. Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι «με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουμε στην πράξη το σταθερό ενδιαφέρον αλλά και για την αγωνία μας για την συνεχή ενίσχυση του επιστημονικού έργου, την τόνωση της ερευνητικής δραστηριότητας και εν γένει την βελτίωση των όρων λειτουργίας τους».

 

Τι χρηματοδοτείται

 

Για το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο ΕΣΠΑ εντάσσεται, με προϋπολογισμό 9.191.000 ευρώ η ενίσχυση τριών Διατμηματικών Εργαστηρίων και επτά Τμημάτων του Ιδρύματος. Δικαιούχος του έργου είναι το Πανεπιστήμιο και η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου του έργου είναι οι έξι μήνες. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης ο ερευνητικός εξοπλισμός που θα αποκτηθεί αφορά στην ενίσχυση του Εργαστηρίου Ενόργανης Ανάλυσης, του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας και Μικροανάλυσης και του Εργαστηρίου Περιβάλλοντος. Πρόκειται για τρία Διατμηματικά Εργαστήρια του Πανεπιστήμιου της Πάτρας.

Επίσης, με την ίδια απόφαση ενισχύεται ο εξοπλισμός των εξής Τμημάτων του Πανεπιστημίου:

- Ιατρικής

- Πολιτικών Μηχανικών

- Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών

- Φυσικής

- Χημείας

- Βιολογίας

- Γεωλογίας

Για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, στο ΕΣΠΑ εντάσσεται ανάλογο έργο με προϋπολογισμό 3.014.000 ευρώ και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου τους έξι μήνες. Με την ένταξη του έργου ανοίγει ο δρόμος για την συγκρότηση δυο ερευνητικών εργαστηρίων των 30 θέσεων εργασίας για την κάλυψη ερευνητικών αναγκών σχετικές με τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό.

Τα εργαστήρια θα εξοπλιστούν με προσωπικούς υπολογιστές, εξυπηρετητές καθώς και με δικτυακές και άλλες περιφερειακές συσκευές. Οι υπολογιστές θα έχουν κατάλληλη σύνθεση για την υποστήριξη των αναγκών εφαρμογών οργάνωσης, τεκμηρίωσης, διαχείρισης και προβολής πολιτισμικού υλικού μέσω Διαδικτύου, πολυμέσων και άλλων νέων μέσων αλληλεπίδρασης και προβολής πολιτισμικής πληροφορίας.

Επίσης, θα υπάρξει εξοπλισμός που θα βοηθήσει στην αποτύπωση και αναπαραγωγή πολιτιστικών εκθεμάτων καθώς και εξοπλισμός για την κάλυψη των αναγκών εξειδικευμένων ερευνητικών περιοχών όπως η συντήρηση των έργων τέχνης

Σε ό,τι αφορά στο ΤΕΙ Πάτρας, με την απόφαση του Περιφερειάρχη, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ το έργο «Ερευνητικός και Εργαστηριακός Εξοπλισμός», προϋπολογισμού 2.047.000 ευρώ. Το έργο έχει δικαιούχο το ΑΤΕΙ Πάτρας και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης του φυσικού του αντικειμένου τους οκτώ μήνες. Προβλέπει δε την ενίσχυση του ΑΤΕΙ με σύγχρονο ερευνητικό και εργαστηριακό εξοπλισμό όπως, για παράδειγμα, η προμήθεια εξοπλισμού ευφυών ρομπότ και συστημάτων ανίχνευσης για την προστασία των πολιτών σε φυσικές καταστροφές (ανίχνευση επιζώντων κ.α.), προμήθεια εξοπλισμού συστημάτων ελέγχου και προστασίας του περιβάλλοντος, προμήθεια πολυπαραμετρικού οργάνου μέτρησης ποιοτικών παραμέτρων νερού, προμήθεια εξοπλισμού συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θερμότητας, φορητός μετεωρολογικός σταθμός κ.α.

Σε ό,τι αφορά στο ΤΕΙ Μεσολογγίου η σχετική δαπάνη από το ΕΣΠΑ ανέρχεται στα 1.875.000 ευρώ. Το έργο, με χρονική διάρκεια υλοποίησης τους έξι μήνες, αφορά στην αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού 7 τμημάτων του ΑΤΕΙ.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα Τμήματα Διοίκησης Κοινωνικών – Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και Οργανώσεων, Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και στην Οικονομία, Θερμοκηπιακών καλλιεργειών και Ανθοκομίας, Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων, Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης, Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων και το Τμήμα Αυτοματισμού.

«Μέσα σε λίγους μήνες, με την ολοκλήρωση των δυο αυτών έργων τα ΑΤΕΙ της Πάτρας και του Μεσολογγίου θα έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες στο ερευνητικό και επιστημονικό τους έργο, γεγονός που δεν είναι ανεξάρτητο από την γενικότερη προσπάθεια που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταβάλει για την ανασυγκρότηση της περιοχής μας και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, υπογραμμίζοντας, επίσης, ότι «η Περιφέρεια έχει αναλάβει μιας μεγάλης έκτασης πρωτοβουλία για την διασύνδεση των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών ινστιτούτων και κέντρων της Δυτικής Ελλάδας με την έρευνα, την καινοτομία και την παραγωγή. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τα πρώτα της θετικά αποτελέσματα».