Σελίδες

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Δρομολογείται η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι

Έλαβε το δημόσιο... ΟΚ από τον υφυπουργό στο Κοινοβούλιο και δρομολογείται και τυπικά, πλέον, η ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι, που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα του δήμου, των φορέων και των πολιτών της περιοχής. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής επίκαιρης ερώτησης του Ανδρέα Μακρυπίδη προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι η αναγκαιότητα για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου βασίζεται στην ένδοξη ιστορία της Ιεράς Πόλης και, κυρίως, στον τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εκτός από τα φημισμένα τρία αρχαία θέατρα (Πλευρώνα–Καλυδώνα–Οινιάδες), η περιοχή διαθέτει πλήθος σημαντικών αρχαιολογικών μνημείων και πληθώρα ευρημάτων (Ρωμαϊκές Θέρμες Αγ. Θωμά, Μυκηναϊκοί θολωτοί τάφοι και ακρόπολη στον Αγ. Ηλία Σταμνάς, Ιθώρια, Αλίκυρνα κ.α.), πολλά από τα οποία μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκαν λόγω των έργων της Ιόνιας Οδού. "Δεν μπορεί όλα αυτά τα ευρήματα να μην εκτίθενται σε ένα χώρο. Το αίτημα είναι αυτονόητο και πρέπει να ικανοποιηθεί. Είναι η κατάλληλη στιγμή", είπε χαρακτηριστικά.


Επιπροσθέτως, όπως σημείωσε, ο δήμος Μεσολογγίου μπορεί να διαθέσει αμέσως κτίρια απολύτως κατάλληλα για την στέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου -για παράδειγμα, το "Ξενοκράτειο", που με μικρό κόστος (περίπου 400-500.000€) μπορεί να διαμορφωθεί έτσι ώστε να φιλοξενήσει τα ευρήματα, αλλά και το ακίνητο του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕ.Γ.Ε.), έκτασης 14 στρεμμάτων. "Έχουμε χρέος να αναγνωρίσουμε την προσφορά σε αυτή την Πόλη, όπου ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», στην Ιερά Πόλη των πέντε Πρωθυπουργών και των δεκάδων ποιητών. Θα πρέπει να αποσαφηνίσετε σήμερα την απόφαση σας και να δεσμευτείτε για το χρονοδιάγραμμα. Εκτιμώ ότι η Αιτωλοακαρνανία και το Μεσολόγγι μπορεί και πρέπει να τύχει μιας τέτοιας χρηματοδότησης…" πρόσθεσε ο βουλευτής, κλείνοντας την ερώτησή του.
Η απάντηση που ήρθε από τον υφυπουργό Πολιτισμού, Πέτρου Αλιβιζάτου έδωσε ουσιαστικά το "πράσινο φως" για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι. Όπως ανέφερε, η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου, που μελέτησε όλες τις εναλλακτικές, προκρίνει την περίπτωση του Ξενοκρατείου και δρομολογεί τις σχετικές μελέτες. Πρόσθεσε ότι η λύση αυτή είναι μεταβατική λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, αφού το Υπουργείο κρίνει ως πλέον κατάλληλη την περίπτωση της έκτασης των 14 στρεμμάτων της ΚΕΓΕ στο Μεσολόγγι.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα θα υλοποιηθούν εντός λογικών χρονικών ορίων. "Η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου θα πρέπει να έχει το Μουσείο όπου θα φιλοξενεί όλα τα ευρήματα της Αιτωλοακαρνανίας…, είπε χαρακτηριστικά.

"Υλοποιείται ένα δίκαιο αίτημά μας"
Την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη εξέφρασε προ ημερών και ο δήμαρχος του διευρυμένου δήμου Μεσολογγίου. Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής: "Ένα καθολικό, αλλά και δίκαιο αίτημα πολλών ετών της τοπικής μας κοινωνίας, καθώς και όλων των ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού, βαδίζει προς την υλοποίηση του. Ως δημοτική αρχή αποτέλεσε εξ αρχής ζήτημα υψίστης προτεραιότητας, το οποίο και προκρίναμε με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου το Φεβρουάριο του 2011. Καταλυτικό ρόλο στη θετική έκβαση του όλου ζητήματος -το οποίο κινδύνευε να παραπεμφθεί στις γνωστές «ελληνικές καλένδες», παρ’ όλες τις προσπάθειες που συστηματικά είχαν ξεκινήσει επί δημαρχίας Γ. Πρεβαζάνου- είχε η παρέμβαση μας κατά την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη διάρκεια της οποίας εκτός των επιχειρημάτων που αναπτύχθηκαν από την πλευρά μας «προσφέραμε» ως άμεση λύση στέγασης του εν λόγω Μουσείου το νεοκλασικό κτίριο του «ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟΥ».
Οφείλω να ευχαριστήσω την επιστημονική–αρχαιολογική κοινότητα για την αντικειμενική αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς και το πολιτικό προσωπικό της Αιτωλ/νιας που συνέβαλε στην προώθησή του, ειδικότερα δε τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αιτωλ/νιας κ. Ανδρέα Μακρυπίδη. Τέλος θέλω να τονίσω ότι το όλο ζήτημα δεν προσφέρεται για έκφραση νέων τοπικιστικών αντιπαραθέσεων.
Ωφελημένη από την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείο στο Μεσολόγγι θα είναι ολάκερη η Αιτωλοακαρνανία και κυρίως η πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά του τόπου μας".



Αντιδράσεις από Μοσχολιό
Με αφορμή την είδηση για ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας στην πρωτεύουσα του νομού, το Μεσολόγγι, διά στόματος του υφυπουργού Πολιτισμού, ο δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός, εκφράζει την έκπληξη -και ενόχλησή του- για αυτή την απόφαση.
Όπως είπε, από την προηγούμενη δεκαετία ο σχεδιασμός του υπουργείου Πολιτισμού για την Αιτωλοακαρνανία προέβλεπε συγκεκριμένες ενέργειες (την ίδρυση Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Μεσολόγγι, Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Ναύπακτο και ίδρυση Μουσείου στο Αγρίνιο). Υλοποιώντας το σχεδιασμό αυτό, το υπουργείο αγόρασε, το 2002, με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, το συγκρότημα των πρώην Καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο, «για αρχαιολογικούς-μουσειακούς σκοπούς και ειδικότερα για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου Νομού Αιτωλ/νίας». "Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου, εκτός των άλλων, κρίνεται και η αξιοπιστία όλων μας, αδυνατώ να πείσω τους συμπολίτες μου για τους λόγους που ανατρέπεται αυτός ο σχεδιασμός. Αδυνατώ να πείσω τους συμπολίτες μου, πώς ένα κτίριο το 2001 κρίνεται κατάλληλο για τη δημιουργία Διαχρονικού Μουσείου και δαπανώνται 3.300.000 ευρώ για την αγορά του, ενώ το 2011 κρίνεται ακατάλληλο. Πολλώ δε μάλλον όταν στο σχεδιασμό τότε και σήμερα συμμετέχουν οι ίδιοι άνθρωποι. Διερωτώμαι, ποια θα είναι η τύχη αυτού του κτιρίου; Μήπως αγοράστηκε για να χρησιμοποιηθεί στους αιώνες, αντί για Μουσείο, ως μνημείο ανευθυνότητας της κεντρικής εξουσίας;", ρωτά ο κ. Μοσχολιός σε σχετική επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο.