Σελίδες

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ


Ερωτήματα για το αν η ταχεία οικονομικο-πολιτική επιδείνωση της κατάστασης σε Ισπανία και Ιταλία μπορεί να αποβεί προς όφελος και της Ελλάδας διατυπώνονται τα τελευταία 24ωρα σε διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα.
Η απότομη υποβάθμιση της Ισπανίας από την Fitch, με ρυθμούς που θυμίζουν όσα προηγήθηκαν με την Ελλάδα και η απειλούμενη κατάρρευση της κυβέρνησης Μ. Μόντι στην Ιταλία, έχει αρχίσει να αλλάζει το τοπίο μέσα στο οποίο αναμένεται με εξαιρετική ανησυχία το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας.


Ιδιαίτερα η μεγάλη αλλαγή στο κλίμα υποστήριξης της "τεχνοκρατικής" κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία απειλεί να ανατρέψει την μέχρι σήμερα εικόνα "επιτυχούς διαχείρισης" της ιταλικής κρίσης. Τα μεγάλα συγκροτήματα τύπου για πρώτη φορά θέτουν θέμα αμφισβήτησης της αποτελεσματικότητας του κ. Μόντι μόλις δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη συνάντηση της Ρώμης με Μερκελ – Ολάν – Ραχόϊ και ανοίγουν θέμα πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο! Κατηγορούν την κυβέρνηση Μόντι ότι απέτυχε να αναστρέψει την οικονομική αποδυνάμωση της Ιταλίας και την είσοδό της σε μία επικίνδυνη φάση οικονομικής επιβράδυνσης που "χτυπάει" και τις ιταλικές τράπεζες. Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης Μόντι θα οδηγήσει σε εκ νέου υποβάθμιση τόσο του ιταλικού κρατικού χρέους όσο και της πιστοληπτικής ικανότητας των ιταλικών τραπεζών με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες για την ευρωζώνη.
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να έρχεται την πλέον ακατάλληλη στιγμή καθώς η κρίση στην Ισπανία δεν έχει βρει ακόμα απάντηση ως προς το αν και πως θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι προβληματικές ισπανικές τράπεζες.
Το αθέατο στοιχείο αυτής της επιδείνωσης της κατάστασης είναι ότι οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν τα μεγαλύτερα "ανοίγματά" τους στο ιταλικό και ισπανικό χρέος (κρατικό και ιδιωτικό).
Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι εκτιμήσεις που υπάρχουν τα τελευταία 24ωρα στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τελικά θα δοθούν τα απαραίτητα κεφάλαια στις ισπανικές τράπεζες "ακόμα και αν χρειασθεί να τετραγωνιστεί ο κύκλος" μεταξύ της άρνησης της Ισπανίας να υπογράψει μνημόνιο και της απαίτησης του Βερολίνου να περάσει η χρηματοδότηση από κρατική δέσμευση...
Το ερώτημα όμως παραμένει, διευκολύνει αυτή η επιδείνωση της κατάστασης την Αθήνα στην προοπτική αναδιαπραγμάτευσης των όρων της δανειακής σύμβασης; Η απάντηση δεν πρόκειται να δοθεί εύκολα αν προηγουμένως δεν ξεκαθαριστεί το πως θα αντιμετωπισθεί το τεράστιο ισπανικό και τώρα ιταλικό πρόβλημα.
Πηγή:www.capital.gr