Σελίδες

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

"Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων" στο Αρχοντικό Χρυσογέλου προτείνει Νομαρχιακή της Ν. Δ.

Πρόταση για αξιοποίηση τμήματος του πρόσφατα αναπαλαιωμένου κτιρίου «Χρυσόγελου» που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Μεσολογγίου, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αιτωλ/νίας Κώστας Σύρρος στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, κατά τη διάρκεια συνάντησης.
Το κτίριο έχει περιέλθει στην ευθύνη διαχείρισης της Π.Δ.Ε. ενώ οι χώροι του -που έχουν την δυνατότητα στέγασης και φιλοξενίας της πολυδύναμης δραστηριότητας που προτείνει η ΝΟ. Δ. Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Ν. Δ. και η οποία αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ε. Ε. που έχει  ως τίτλο "Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων".

Η πρόταση της Ν. Δ. έχει  ως εξής :



«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης που πλήττει τις Ευρωπαϊκές οικονομίες τα επόμενα χρόνια έως και το 2020, έχει στοχεύσει σε μια αναπτυξιακή πολιτική.
Στόχος είναι η αντιμετώπιση των ελλείψεων του αναπτυξιακού μοντέλου και η δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για μια ανάπτυξη πιο έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με χαμηλούς δείκτες καινοτομίας σε μια περίοδο που χρειάζεται απεγνωσμένα την ανάπτυξη ως μέσο για την έξοδό της από την κρίση. Για το λόγο αυτό πρέπει σε κεντρικό αλλά και σε επίπεδο Περιφερειών να ληφθούν αποφάσεις που να συμβαδίζουν με την ανάγκη της ανάπτυξης.
Στο νέο οικονομικό μοντέλο η Περιφέρεια παίζει κεντρικό ρόλο καθώς είναι το γεωγραφικό επίπεδο στο οποίο αναπτύσσονται οι απαραίτητες συνέργειες για την ανάπτυξη καινοτομιών.
​Για την πραγματοποίηση της ανάπτυξης σημαντική είναι η διασύνδεση και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με κυριότερο σκοπό την καινοτομία.


Για να υποστηριχτεί η καινοτόμος επιχειρηματικότητα υπάρχουν τρεις κύριοι τρόποι:
• Επιχειρηματικά κεφάλαια, που επενδύουν ή εξαγοράζουν μια εταιρεία και ο επενδυτής αποκτά μειοψηφικό τμήμα κεφαλαίου της εταιρείας.
• ιδιώτες επενδυτές που επενδύουν σε μια νέα επιχείρηση ή χρηματοδοτούν μια καινοτόμο ιδέα, με απώτερο σκοπό το κέρδος μέσω της πώλησης της συμμετοχής τους.
• Θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, που είναι φορείς ή εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να «εκκολάψουν» μια επιχειρηματική ιδέα προσφέροντας στέγη, υποδομές, υποστηρικτικές υπηρεσίες, ακόμη και κεφάλαια, προκειμένου να στηθεί και να κάνει τα πρώτα της βήματα μια νέα μικρή καινοτομική επιχείρηση.




Οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων λειτουργούν ως δομές στέγασης νέων εταιρειών.  Υποδέχονται στους χώρους τους κατά προτεραιότητα νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις ώστε μέσω του διαμερισμού των πόρων με άλλες συστεγαζόμενες επιχειρήσεις να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος κατά την αρχική περίοδο της λειτουργίας τους. Η θερμοκοιτίδα τους προσφέρει υποδομές και υπηρεσίες μέχρι το στάδιο ωρίμανσής τους.


Οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων παρέχουν:
• Χώρους γραφείων σε προσιτές τιμές μισθωμάτων,
• Κοινές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης γραμματειακής υποστήριξης και από κοινού χρήσης του εξοπλισμού γραφείου (πρόσβαση στο διαδίκτυο, τηλεφωνικές συνδέσεις, φωτοτυπικό κέντρο,  κτιρίου κλπ.)
• Ανάπτυξη συνεργειών ανάμεσα στις συστεγαζόμενες επιχειρήσεις,
• Χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των εγκατεστημένων επιχειρήσεων
• Παροχή συμβουλευτικών και άλλων εξειδικευμένων (Νομικής, Λογιστικής φύσης) υπηρεσιών
Μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς Θερμοκοιτίδας οποιαδήποτε επιχείρηση θεωρείται σχετικά νέα ηλικιακά - μέχρι τριών (3) ετών επιχειρηματικής δραστηριοποίησης – και που χαρακτηρίζεται από την υλοποίηση καινοτόμων ιδεών με έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών, γεγονός που ενισχύει τη δυνατότητα εισαγωγής τους σε νέες αγορές, στοιχεία τα οποία αξιολογούνται κατά την υποβολή του επιχειρηματικού σχεδίου της ενδιαφερόμενης εταιρείας
Ενόψει της ολοκλήρωσης των εργασιών σε αναπαλαιωμένο κτίριο στο κέντρο της Ι.Π. Μεσολογγίου και λαμβάνοντας υπ’ όψη την ανάγκη ανάπτυξης στο Νομό, η ΝΟΔΕ Αιτωλοακαρνανίας προτείνει τη χρησιμοποίηση ενός ορόφου του κτιρίου για τη στέγαση μιας Επιχειρηματικής Θερμοκοιτίδας όπως, περιγράφεται.

Δεδομένης της απώλειας του ΑΤΕΙ Μεσολογγίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, όπου το ερευνητικό τους έργο βοηθούσε την περιοχή, θεωρούμε ότι αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργία ενός πόλου επιχειρηματικότητας.
Ήδη στο Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί αντίστοιχη δράση, στο πρότυπο του οποίου προτείνεται να δημιουργηθεί και στο Νομό μας η εν λόγω δραστηριότητα. Επίσης, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Βελτίωση περιφερειακών πολιτικών για την επιχειρηματική βιωσιμότητα επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων», έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με αντικείμενο την προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας.
Καλούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να αναλάβει την πρωτοβουλία για συνεδρίαση της ομάδας εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας προκειμένου να συνεργαστούν οι συναρμόδιοι φορείς για την λειτουργία της Θερμοκοιτίδας στο Νομό."