Σελίδες

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

«Ο κουρσάρος» από τη Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου Συνέντευξη με τη ΡΟΔΑΝΘΗ ΦΛΩΡΟΥ

Του Γιώργου Κιούση

Τη Δευτέρα ώρα 7.30 μ.μ. στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο του προγράμματος για την επέτειο των 190 χρόνων από το θάνατο του Lόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824, διοργανώνεται η εκδήλωση «Ο κουρσάρος», Οπερα σε τρεις πράξεις του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901) βασισμένη στην έμμετρη μυθιστορία The Corsair του Λόρδου Βύρωνα.

«Η Ελλάδα στέφουσα τον Λόρδο Βύρωνα», μαρμάρινος ανδριάντας από τον Alexandre Falguiere

«Η Ελλάδα στέφουσα τον Λόρδο Βύρωνα», μαρμάρινος ανδριάντας από τον Alexandre Falguiere

Τον κουρσάρο θα παρουσιάσει στην ομιλία του ο Αμερικανός καθηγητής Andrew Stauffer του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Η όπερα παρουσιάζεται με εκτενή αποσπάσματα σε μορφή αναλογίου με πιάνο και συμμετέχουν οι μονωδοί: Σοφία Κυανίδου, υψίφωνος, Μυρτώ Μποκολίνη, υψίφωνος, Δημήτρης Ναλμπάντης, τενόρος και Αρκάδιος Ρακόπουλος, βαρύτονος. Στο πιάνο ο Μιχάλης Παπαπέτρου. Μιλάμε με τη Ροδάνθη Φλώρου, πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

- Πρόεδρος της Εταιρείας;

«Και γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Βυρωνικών Εταιρειών και δημιουργός του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας & Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό».


- Μεσολογγίτισσα;

«Γεννήθηκα στην Αθήνα, με καταγωγή από Σμύρνη και Αμοργό, τελείωσα την Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και σπούδασα Προγραμματισμό Η/Υ στην Αγγλία. Εργάστηκα στην Εθνική Τράπεζα. Η ιστορία και η πολιτισμική παράδοση της Ιερής Πόλης με συγκίνησαν βαθύτατα και τις υπηρετώ πιστά στον τομέα του πολιτισμού τα τελευταία 24 χρόνια».

- Το Βυρωνικό Κέντρο;

«Το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό καθιστά το Μεσολόγγι σημείο αναφοράς στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα. Η ιδέα έγινε αποδεκτή από τους επιφανέστερους Βυρωνιστές καθηγητές σε όλο τον κόσμο καθώς και από τους απογόνους του φιλέλληνα ποιητή Λόρδου Βύρωνα, δηλαδή τον εγγονό του 5ης γενιάς The Earl of Lytton (από την κόρη του Ada) και τον σημερινό Λόρδο Μπάιρον τον 13ο. Σήμερα το Βυρωνικό Φιλελληνικό Κέντρο είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και πλέον των 70 πανεπιστημίων διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας, συνεργάζονται με τη Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου και υποστηρίζουν το έργο της. Είμαι πραγματικά πολύ ευγνώμων σε όλους».



- Η Βυρωνική Εταιρεία;

«Ιδρύθηκε το 1991, είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δραστηριοποιείται με εθελοντική εργασία από τα μέλη της. Είναι μέλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Βυρωνικών Εταιρειών που εδρεύει στο Λονδίνο, η οποία έχει μέλη σαράντα τρεις Βυρωνικές Εταιρείες που εδρεύουν σε αντίστοιχα κράτη σε όλο τον κόσμο. Εχει δημιουργήσει το Διεθνές Κέντρο Ερευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό, με μία εμπεριστατωμένη πρότυπη λογοτεχνική και ιστορική βιβλιοθήκη για τον Λόρδο Βύρωνα, τον ρομαντισμό, το Φιλελληνικό Κίνημα του 19ου αιώνα, και άλλων σύγχρονων ποιητών και συγγραφέων. Είναι το μοναδικό Φιλελληνικό Κέντρο στην Ελλάδα και αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι εδρεύει στην ενδοξότερη πόλη του ελληνικού αγώνα, το Ιερό Μεσολόγγι, στην οποία πέθανε και ο Λόρδος Βύρων στις 19 Απριλίου 1824. Ηδη λόγω της διεθνούς αναγνωσιμότητάς του, πλήθος Ελλήνων και ξένων σπουδαστών επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη του και συμμετέχουν στις δραστηριότητές του».

- Δραστηριότητές σας;

«Στο πλαίσιο του έργου της, η ΒΕΜ διοργανώνει διεθνή συνέδρια, σεμινάρια, συναυλίες, ομιλίες, εκθέσεις ιστορικών θεμάτων, πολιτιστικές εκδρομές και εκπαιδευτικά προγράμματα. Εχουμε επιμεληθεί και εκδώσει σε τέσσερις γλώσσες ιστορικό οδηγό για τα μνημεία του Κήπου των Ηρώων, καθώς και πρακτικά συνεδρίων μας. Συνεχίζουμε την προβολή του Μεσολογγίου και της Ελλάδας μέσα από τα Διεθνή Βυρωνικά Φοιτητικά Συνέδρια, που διοργανώνουμε κάθε χρόνο με τη συμμετοχή πανεπιστημίων από Ελλάδα και εξωτερικό. Η Βυρωνική Εταιρεία έχει εντάξει στο πρόγραμμά της δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα, για μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο».

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.