Σελίδες

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Τα σκουπίδια μας

Γράφει η Βίκυ Καλαμπόκα

Αρχιτέκτονας

Πριν από 20 περίπου χρόνια κάποιοι αγωνιζόντουσαν για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση και το κάψιμο των σκουπιδιών του Μεσολογγίου στη Κλείσοβα.

Αποδεκτή υγειονομικά και περιβαλλοντικά λύση ήταν η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής (τρόπος οργανωμένης και ελεγχόμενης διάθεσης των απορριμμάτων).

Ο επαναστάτης, τότε, Πάνος Κατσούλης ήταν ενάντια στη κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων με το σκεπτικό ότι δεν θα ήταν τίποτε περισσότερο από μια άλλη χωματερή. Αντιπρότεινε σαν λύση την ανακύκλωση, σαν να μη μπορούσαν να συνδυαστούν και να εφαρμόζονται παράλληλα οι δυο δράσεις (υγειονομική ταφή & ανακύκλωση).

Με πολύ κόπο, φασαρίες και χρήματα (τα περισσότερα της Ε.Ε.) κατασκευάστηκε ο Χ.Υ.Τ.Α. που άρχισε να λειτουργεί το 2007 με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

"Έκταση χώρου : 47 412 m2

Επιφάνεια α΄φάσης : 14 στρέμ. περίπου

Ωφέλιμος όγκος (χωρητικότητα) : 360 202,44 m3

Χωρητικότητα α΄φάσης : 186 053,96 m3

Ετήσια ποσότητα απορριμμάτων : 10 000 ton

Διάρκεια ζωής : 35 χρόνια

Διάρκεια ζωής α΄φάσης : 18 χρόνια

(3946/Φ 7.70/14-12-07 απόφαση λειτουργίας)"

Σήμερα ο Δήμαρχος, πλέον, και πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 4ης Γεωγραφικής Ενότητας Ν. Αιτωλ/νίας (Δήμοι Ι.Π. Μεσολογγίου, Δ.Ε. Χάλκειας Δήμου Ναυπακτίας) Παναγιώτης Κατσούλης δυστυχώς φρόντισε να επαληθεύσει τον εαυτό του για το Χ.Υ.Τ.Α. Δεν υπάρχει πια Χώρος Υγειονομικής Ταφής αλλά έχει μετατραπεί σε μια ανεξέλεγκτη χωματερή.

 

Το σημαντικότερο είναι αν διορθώνεται η κατάσταση. Αν μπορεί να αποκατασταθεί ο Χ.Υ.Τ.Α. και η λειτουργία του. Αν ναι, με τι κόστος και ποιος θα το πληρώσει; Το λογικό είναι να πληρώνει αυτός που έχει την ευθύνη για τη ζημιά. Αυτός που δίνει την εντολή.

 

Ο ΧΥΤΑ σήμερα

Σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, όλοι έχουμε καταλάβει πλέον ότι δεν υπάρχει και οι μπλε κάδοι μόνο στο χρώμα διαφέρουν από τους πράσινους. Είναι γνωστό ότι ο διαχωρισμός των σκουπιδιών από τον πολίτη δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Δεν γίνεται απ` τη μια στιγμή στην άλλη βάζοντας απλά μπλε κάδους και μοιράζοντας μερικές τσάντες και κάποια φυλλάδια. Απαιτείται μακροχρόνια, συνεχή και ατομική ενημέρωση και εκπαίδευση. Μακάρι ο Δήμαρχος να είχε επαληθεύσει τον εαυτό του στο θέμα της ανακύκλωσης που τόσο υποστήριζε στα νιάτα του.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Υ.Γ. Δεν πολιτεύομαι, δεν είμαι υποψήφια με κάποιο συνδυασμό. Αφορμή για την επίσκεψη μου στο χώρο του Χ.Υ.Τ.Α. μου έδωσε ένα άρθρο στην εφημερίδα «συνείδηση της Αιτωλίας και Ακαρνανίας» που αφορούσε στην «Άτυπη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου λόγω σκουπιδιών» με ημερομηνία 3-4-2014. Διαβάστε εδώ