Σελίδες

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Π. Παπαδόπουλος: "Σε δοκιμασία οι κοινωνικές δομές της Αυτοδιοίκησης"

Γράφει ο Πάνος Παπαδόπουλος

Επικεφαλής του συνδυασμού "Η Κοινωνία Μπροστά"

Η αντιπαράθεση των ημερών μεταξύ του απερχόμενου και του νεοεκλεγέντος Δημάρχου αναφορικά με την χρηματοδότηση των Παιδικών Σταθμών και του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, παρουσιάζει ομολογουμένως ενδιαφέρον. Η κεκτημένη ταχύτητα του κ. Καραπάνου που παραπέμπει σε αλήστου μνήμης εποχές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο θρυλικό «κατόπιν ενεργειών μου», μάλλον πρέπει να προβληματίσει.

Όπως με σαφήνεια προκύπτει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με ενδιάμεσο φορέα υλοποίησης την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης, στον προσωρινό πίνακα επιλέξιμων δομών ανά Δήμο (πρόσκληση 1551/2-7-2014) προκρίνεται να ενταχθούν 483 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου και 400 στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

Είναι σαφές ότι αυτό – εάν τελικά είναι οριστικό – αποτελεί στοιχείο ωριμότητας για υποβολή πρότασης από ΑΝ.ΑΙΤ., Πνευματικό Κέντρο και Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, όπως επίσης ο τριπλασιασμός σχεδόν συμμετοχής παιδιών στο Κ.Δ.Α.Π., έχει να κάνει με το νέο χώρο που στεγάζονταν το 4ο Δημοτικό Σχολείο αλλά πρωτίστως με την σωστή διαχείριση των κονδυλίων που κατευθύνθηκαν στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου και διαφυλάχθηκαν ως κόρη οφθαλμού από τους εργαζόμενους στο Κ.Δ.Α.Π. τα προηγούμενα χρόνια και όχι από κανένα απερχόμενο ή επερχόμενο Δήμαρχο. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι όσοι διετέλεσαν Πρόεδροι στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου.

Επί της ουσίας τώρα, κομβικής σημασίας για την «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» είναι τα παρακάτω:

1. Η απόφαση να χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα οι δομές κατά 70% και όχι κατά 100% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, συνεπάγεται μείωση των παιδικών – βρεφικών σταθμών και του προσωπικού τους.

2. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διασφαλισθούν συνολικά 250 εκατομμύρια ευρώ – και όχι 160 εκατομμύρια ευρώ που έχουν μέχρι σήμερα δεσμευθεί – που προτείνει και η ΚΕΔΕ για την λειτουργία των Δομών Παιδικής Φροντίδας.

3. Επιβάλλεται να δοθούν επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα και να αξιοποιηθούν να αναπορρόφητα κονδύλια από τα Τομεακά Προγράμματα Διά Βίου Μάθηση, Ψηφιακή Σύγκληση, Διοικητικής Μεταρρύθμιση και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία μπορεί να μεταφερθεί ένα τμήμα τους με την χρήση της ρήτρας ευελιξίας.

Και στο δια ταύτα δύο (2) είναι τα κύρια ζητήματα που πρέπει να προσέξουμε:

1. Πως θα ενεργοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ωφελούμενες γυναίκες, ώστε να κάνουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα που ήδη τρέχει από σήμερα, ιδιαίτερα για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

2. Με ποιον τρόπο θα ενισχυθεί το ποσό ενίσχυσης ανά άτομο το οποίο φέτος είναι μειωμένο για τους παιδικούς σταθμούς από 2.800 ευρώ σε 2.500 ευρώ και το οποίο σημειωτέον ούτε αμελητέο είναι και μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε μικρότερη απορρόφηση παιδιών.

Υπάρχουν λύσεις λοιπόν στο δραματικό τοπίο της κοινωνικής εξόντωσης, όπου η ανεργία καλπάζει και αυξάνεται αλματωδώς. Αυτό αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας και της Τ.Α. Μη συνεχίζουμε να παίζουμε με καταστάσεις που δεν είναι για παιχνίδι στις πλάτες ταλαιπωρημένων ανθρώπων και συμπολιτών μας.