Σελίδες

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Μια ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Αιτωλικό από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλ/νίας «ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ»


Την μεγάλη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση πραγματοποίησε στο Αιτωλικό από το Σύλλογο Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλ/νίας «ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ» την περασμένη Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσης με αφορμή την συμπλήρωση των τριακοσίων χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Εθναποστόλου και Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στον ιστορικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιτωλικού αφού εκεί (στον παλαιό Ι. Ναό σύμφωνα με την ιστορία) πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις όλων των Στρατηγών της Δυτικής Ελλάδος και ελήφθησαν οι πιο δύσκολες αποφάσεις για την έκβαση του αγώνα.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Πατροκοσμάς περιοδεύοντας όλη τη χώρα στα δύσκολα εκείνα χρόνια της δουλείας του λαού, πέρασε και από τις πόλεις Μεσολόγγι και Αιτωλικό εμψυχώνοντας το υπόδουλο γένος.


Στις 31 Μαρτίου 1824, ο Μητροπολίτης Πορφύριος ανέλαβε την διακυβέρνηση όλων των περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας ενώ ορίσθηκε από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και Πρόεδρος του Δικαστηρίου που θα έμελε να δικάσει, κάτω από δραματικές συνθήκες, τον οπλαρχηγό Γεώργιο Καραϊσκάκη, μέσα στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η δίκη έγινε την 1η Απριλίου 1824, η απόφαση ουδέποτε δημοσιεύτηκε. Ο Καραϊσκάκης «χάνει» όλους τους τίτλους του, φεύγει από το Αιτωλικό πηγαίνει στα Άγραφα, μετά στο Καρπενήσι για να βρεθεί στις 25 Ιουνίου 1824 στο Ναύπλιο. Εδώ η Κυβέρνηση του επανέφερε όλα τα αξιώματα και τους βαθμούς του.

 

Στον ίδιο Ιερό Ναό συνεδρίασε, υπό τον Μαυροκορδάτο, στις 17 Δεκεμβρίου 1824, η Συνέλευση των Προκρίτων και Οπλαρχηγών της περιοχής για την Στρατιωτική οργάνωση – φρουρά του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού.

Στο Ιερό Ναό φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας μας, ένα ακόμα έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Υπάρχει επίσης ο περίφημος χρυσοκέντητος Επιτάφιος, έργο του 15ου αιώνα μ.Χ., είναι από τα αρχαιότερα και πολυτιμότερα όλων των Ιερών Ναών έργα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο, ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας, έργο του 18ου αιώνα. Υπάρχουν επίσης πολλά κειμήλια μεγάλης θρησκευτικής και καλλιτεχνικής αξίας, όπως θυμιατήρι, κάλυμμα Ευαγγελίου, εικόνες του 16ου, 17ου, 18ου και 19ου αιώνα κ.α.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Προσευχή από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμά ενώ η πολυμελής χορωδία του Συλλόγου έψαλε το Απολυτίκιο του Ναού.

Ακολούθησε η ομιλία του Ιατρού – Θεολόγου κ. Παντελή Λεονάρδου ο οποίος σκιαγράφησε την προσωπικότητα, την προσφορά και τη θυσία του μεγάλου εκείνου Εθναποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ο οποίος κήρυττε Χριστό και Ελλάδα και τελικά υπέστη τον δι’ απαγχονισμού φριχτό θάνατο.

Εν συνεχεια η χορωδία υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου & Μουσικοδιδασκάλου κ. Γιάννη Δακαλάκη απέδωσε μουσικά μέλη από την ακολουθία της Εορτής του Αγίου Κοσμά.

Αμέσως μετά ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. κ. Επιφάνιος Καραγεώργος αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού και στο μήνυμα που κάθε χρόνο εκπέμπεται από την φτωχική φάτνη στην οποία σπαργανώθηκε ο Σωτήρας του Κόσμου.

Η χορωδία του Συλλόγου απέδωσε στη συνέχεια μουσικά μέλη από τη γιορτή των Χριστουγέννων με μεγάλη επιτυχία αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στον κόσμο που κατέκλυσε τον Ι. Ναό.


Στο τέλος της εκδήλωσης και με απόφαση του Συλλόγου τιμήθηκαν οι συνταξιούχοι Ιεροψάλτες του Αιτωλικού κ. Πέτρος Καλογήρου και Διονύσιος Κόντας για την πολυετή τους προσφορά στα Ιερά αναλόγια υπηρετώντας την εκκλησία και συνεχίζοντας τη μεγάλη μουσική μας παράδοση. Για την προσφορά τους μίλησε σχετικά ο Πρωτοψάλτης και Χοράρχης κ. Γιάννης Δακαλάκης,ευχόμενος σ’ αυτούς υγιεία και μακροημέρευση.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές της θαυμάσιας μουσικοθρησκευτικής εκδήλωσης,ευχόμενος όπως το Θείο Βρέφος φωτίσει τις καρδιές όλων μέσα στη δύνη των δύσκολων καιρών που περνάει η χώρα αλλά και ο κόσμος ολόκληρος.