Σελίδες

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ενημέρωση για το επιδημικό κύμα της γρίπης – Συμπτώματα και μέτρα προστασίας

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο πρόληψης και προστασίας της Δημοσίας Υγείας, έχοντας υπ’ όψη την πρόσφατη εβδομαδιαία επιτήρηση για την γρίπη του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο, και την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίες επισημαίνουν την αύξηση της δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα, ενημερώνει τους πολίτες τα παρακάτω:
  • Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού, η οποία μπορεί να προκαλέσει από ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, αναλόγως το στέλεχος του ιού και την ομάδα πληθυσμού που προσβάλλει.
  • Τα συμπτώματα, με τα οποία εμφανίζεται είναι πυρετός, ρίγος, μυαλγίες, βήχας, αίσθημα κόπωσης και κακουχίας, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, καταρροή.
  • Ο τρόπος μετάδοσης είναι από εισπνοή σταγονιδίων από πάσχοντα που φτερνίζεται, βήχει και επαφή με μολυσμένο δέρμα πάσχοντος π.χ. μέσω χειραψίας, και από μολυσμένες επιφάνειες από σταγονίδια που επικάθονται επάνω σε αυτές.
  • Το επιδημικό κύμα της γρίπης στην Ελλάδα συμβαίνει το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, με κορύφωση της δραστηριότητας τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
  • Ο εμβολιασμός και τα μέτρα ατομικής και ομαδικής προστασίας είναι ο μοναδικός και αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και διακοπής της εξάπλωσής της
Ως εκ τούτου και επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η επιδημική περίοδος της φετινής γρίπης έχει ξεκινήσει, συστήνουμε και καλούμε τους πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να λάβουν μέτρα ομαδικής και ατομικής υγιεινής στους χώρους εργασίας, ομαδικής διαβίωσης και κοινωνικού συγχρωτισμού (σχολειά, ιδρύματα κ.α.), για τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου.
Αυτά περιλαμβάνουν:



  • Συχνούς και σχολαστικούς καθαρισμούς των επιφανειών και αντικειμένων συχνής χρήσης, π.χ. πόμολα, τραπέζια, καθίσματα, κ.α.
  • Μέτρα μείωσης συγχρωτισμού,
  • Συχνός αερισμός των χώρων,
  • Συχνό πλύσιμο των χεριών,
  • Όταν βήχουμε και φτερνιζόμαστε, καλύπτουμε το πρόσωπο με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα,
  • Αποφεύγουμε επαφή χεριών με τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη κ.α.
  • Στην περίπτωση εκδήλωσης κλινικών συμπτωμάτων αναζητούμε βοήθεια, συμβουλές και θεραπεία σε υπηρεσίες υγείας (νοσοκομεία, ιατροί, κ.α.) και συγχρόνως παραμένουμε σπίτι ώστε να περιορίσουμε την μετάδοση της γρίπης σε χώρους εργασίας, σχολείο κ.α.
Ειδική αναφορά γίνεται για τις ομάδες πληθυσμού με υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια επιπλοκή της γρίπης, όπως είναι παιδιά και ενήλικες χρόνιοι πάσχοντες (καρδιοπαθείς, ασθενείς με ΧΑΠ, διαβήτη, άσθμα, κ.α.), ηλικιωμένοι άνω τον 60 ετών, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, νεογέννητα, βρέφη, έγκυες και θηλάζουσες.
Οι ομάδες αυτές μαζί με τους κλειστούς πληθυσμούς (ιδρύματα, φυλακές, νοσοκομεία, κ.α.) επιβάλλεται να εμβολιαστούν εγκαίρως έναντι της γρίπης και να αποφεύγουν συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους .

Επισημαίνουμε ότι το εμβόλιο έναντι της γρίπης πρέπει να γίνεται εγκαίρως γιατί παρέχει προστασία 2 με 3 περίπου εβδομάδες μετά την διενέργεια του εμβολιασμού.