Σελίδες

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Εντυπωσιακό το ξεκίνημα της έκθεσης - αφιέρωμα στη ζωή της Ακακίας Κορδόση


«Διαβάζω, αγαπάω και κλαίω» . Με αυτά τα λόγια κάτω από το χαμογελαστό της πορτραίτο η διακεκριμένη Μεσολογγίτισσα πεζογράφος Ακακίας Κορδόση υποδέχεται από το περασμένο Σάββατο τους επισκέπτες του Ιστορικού Μουσείου της «Διεξόδου».
Εκατοντάδες μέχρι τώρα επισκέπτες που με την παρουσία τους στα εγκαίνια αλλά και με τις καθημερινές στη συνέχεια επισκέψεις ανταποδίδουν την αγάπη τους για όσα προσέφερε όχι μόνο με τον γραπτό και προφορικό της λόγο αλλά και με την μακροχρόνια ουσιαστική και ενεργό παρουσία της και προσφορά της στα Ελληνικά και Γαλλικά γράμματα, τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα.
Η έκθεση, με τον τίτλο «ΑΚΑΚΙΑ – Το ταξίδι της ζωής μου» ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες με έναν εξαιρετικά πρωτότυπο που είχε σχεδιάσει η φιλόλογος Ζέτα Λάττα με τους συνεργάτες της Σπύρο Κιτσινέλη και Ρούλα Ακαλέστου και τον Χρήστο Βλαχογιάννη στο μουσικό μέρος.

Με μια ομάδα ηθοποιών που απαρτίζονταν από την Εύη Ξενίδου, Ειρήνη Καρανικόλα, ΡάνιαΑναστασίου, Σπυριδούλα Παπαδοπούλου, Νεκταρία Σύρρου, Θάλεια Νταλιάνη και Άννα Στεργίου και με την συνοδεία του σαξοφωνίστα Θωμά Γιαννακόπουλου, της πιανίστα Φρόσως Γατσώρη και της ακορντεονίστα Χριστίνας Σταματάτου ξετυλίχτηκε με άκρως συγκινησιακό τρόπο όλη η ζωή της Ακακίας.
Τα παιδικά της χρόνια, τα εφηβικά που έζησε στη Γαλλία, τα φοιτητικά της στην Αθήνα και τα μετέπειτα σαν καθηγήτρια και συγγραφέας παρουσιάστηκαν μέσα από αφηγήσεις και αναγνώσεις κειμένων ενώ παράλληλα οι θεατές απολάμβαναν στις εξαιρετικά καλόγουστες βιτρίνες και τις εκθεσιακές επιφάνειες ζωγραφικά έργα και κεντήματα της ίδιας της τιμώμενης, βιβλία, βραβεία, μετάλλια, κριτικές εφημερίδων, πορτραίτα με αφιερώσεις αγαπημένων της συγγραφέων, προσωπικά της αντικείμενα, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από όλη τη ζωή της, αλλά και φωτογραφίες της Αβρούπολης συνοδευόμενες από κείμενά της και τέλος χειρόγραφα και γνώμες διασημοτήτων για το έργο της.
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 7,30 το απόγευμα μέχρι τις 9,30 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαρτίου, ημέρα του θανάτου της Ακακίας, κλείνοντας, όπως άνοιξε, επίσης με έναν πρωτότυπο τρόπο που θα ανακοινωθεί λίγες μέρες νωρίτερα.