Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Π. Κατσούλης: "Κάποτε υπήρχε μια ΕΚΘΕΣΗ στο Μεσολόγγι!"

φωτό αρχείου
Γράφει ο Παναγιώτης Κατσούλης
Δημοτικός Σύμβουλος Πρώην Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου


Πόσο καλύτερη θα ήταν η κατάσταση, αν η δημοτική αρχή που ανέλαβε πριν δυο χρόνια, συζητούσε, άκουγε, αξιοποιούσε την εμπειρία αλλά και είχε την ίδια στόχευση με εμάς που «ματώσαμε» ώστε να καθιερώσουμε την «ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ» στο Μεσολόγγι; Αυτό δεν θα ήταν το πολιτικά ορθό;
Και όμως έπραξε το ανάποδο και το αποτέλεσμα το ζήσαμε αυτό το 4ημερο. Ο Καραπάνος ολοκλήρωσε το «έγκλημα» που ξεκίνησε ο ίδιος πριν από 2 χρόνια. Μεθοδευμένα λασπολόγησε και απαξίωσε μια κοπιαστική προσπάθεια πολλών ανθρώπων, με μηδαμινό κόστος, που δημιούργησε 5 εκθέσεις μέσα σε μια τριετία στο δήμο. Πέρυσι την ανέβαλλε, λόγω δήθεν των capital controls, καθώς και για να έχει «περισσότερες συμμετοχές-ρεκόρ φέτος!» και τελικά φέτος «πέτυχε»:
1ον) Να συνδιοργανώσει μια έκθεση καρικατούρα, που περισσότερο έμοιαζε με ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ και λιγότερο με ΕΚΘΕΣΗ, από την οποία απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό το στοιχείο της τοπικής παραγωγής. Η προσπάθεια μας είχε άλλη στόχευση, από την τωρινή του «άρτος και θεάματα». Αποσκοπούσε και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχε, να αναδείξει το ποιοτικό στοιχείο της τοπικής παραγωγής, ιδίως του πρωτογενούς τομέα. Να γνωστοποιηθεί, αρχικά, αυτό στις τοπικές κοινωνίες της Αιτωλοακαρνανίας, ακολούθως δε να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαγωγικής δραστηριότητας. Θυμίζω συμμετοχές προηγουμένων ετών: ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ, Πρόεδρος Τραπέζης Πειραιώς, Πρεσβείες ΗΠΑ, Ρουμανίας, Βιετνάμ.
Φέτος πολλές εταιρίες, τοπικοί παραγωγοί και συνεταιρισμοί ιχθυαλιευμάτων, ρυζιού, σιτηρών, σπαραγγιού, μελιού, ελιάς, λαδιού, κρασιού, κτηνοτροφικών προϊόντων, φυτώρια λουλουδιών, ειδών ζαχαροπλαστικής, κατασκευαστές αγροτικών μηχανημάτων και τοπικών παραδοσιακών φορεσιών κ.α. απουσίαζαν δικαιολογημένα. Αυτός ο θεσμός όμως ήταν που έλλειπε από το χώρο του Νομού και της Δ. Ελλάδας. Τη συνέχεια του θα την δείτε το Φθινόπωρο στο Αγρίνιο, κάτι στο οποίο τονίσαμε πέρυσι όταν η έκθεση αναβλήθηκε, ως προϊόν συνδιαλλαγής Καραπάνου.



φωτό αρχείου
Αντί αυτών, στη φετινή 1η Εμποροπανήγυρη των 91 καταγεγραμμένων περιπτέρων (μακράν της προπαγάνδας «του ρεκόρ των 140 συμμετοχών»!), τοποθετήθηκαν μαγαζάκια λιανικής πώλησης άλλων περιοχών, από αυτά που σέρνει μαζί του έκαστος εργολάβος εμποροπανηγύρεων (η εξωστρέφεια στο μεγαλείο της!), τοπικές επιχειρήσεις που με κάθε τρόπο ήρθαν για να φαινόμαστε πολλοί, πχ τυπογραφεία, είδη σπιτιού, εκπαιδευτήρια εκτός δήμου, καθώς και επιχειρήσεις που απλά πουλούν προϊόντα που παράγονται αλλού. Όσο για τα προαναγγελθέντα περίπτερα των ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, αναζητούνται… Αυτό που στήθηκε φέτος δεν ήταν έκθεση και δεν έχει προοπτική. Θα αποδειχθεί λίαν συντόμως…
2ον) Να στρέψει πολίτες, εκθέτες και επιχειρηματίες σε βάρος του δήμου και να αμαυρώσει την έκθεση στο όνομα των δικών του συμφερόντων. Είναι η πρώτη φορά από το 2011, που ακούστηκαν τόσα πολλά εναντίον ενός γεγονότος που ήταν και θα έπρεπε να συνεχίσει να είναι η μεγάλη ΓΙΟΡΤΗ της πόλης και του τοπικού επιχειρείν. Και όμως «πέτυχε» να την καταστήσει πεδίο αντιπαραθέσεων, μηνύσεων, καταγγελιών, ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΩΝ. Συγκεκριμένα:
  • Σε κανένα όργανο του δήμου δεν συζητήθηκε και πάρθηκε απόφαση για τη φετινή έκθεση, ιδίως δε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν ένα θέμα θεωρείται κορυφαίο για το δήμο, τότε που πρέπει να συζητείται; Στο Γραφείου του δημάρχου ή σε κάποιο κατάστημα αναψυχής του λιμανιού; Τον προκαλώ ακόμη και σήμερα, κατόπιν εορτής, να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Άποψη περιπτέρων της φετινής έκθεσης
Εκτός του ιδίου και ίσως 2-3 πολύ στενών «δικών» του, ουδείς γνώριζε και γνωρίζει:
  • Γιατί υπήρξε αλλαγή του χώρου διεξαγωγής των προηγούμενων εκθέσεων, ιδίως δε όταν ο ίδιος ήταν ενήμερος πως ο συγκεκριμένος χώρος ήταν προς ένταξη σε συγκεκριμένο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για το σκοπό αυτό και μόνο; Ο χώρος εύκολα σήμερα, λόγω ΤΕΡΝΑ, μπορούσε να βελτιωθεί.
  • Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος και όχι κάποιος άλλος εντός της χερσαίας ζώνης του εμπορικού λιμένα;
  • Ως δήμαρχος, δεν σκέφθηκε πως έτσι δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού; Εκτός και αν αυτός ήταν ο στόχος;
  • Ποιος ο προϋπολογισμός της 1ης εμποροπανήγυρης για το δήμο; Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», είναι ΑΓΝΩΣΤΟΣ. Έχουν ληφθεί δυο αποφάσεις: Μία από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, για παραχώρηση του χώρου στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση με αντίτιμο 500 €!. Μια από τη δημοτική επιχείρηση, για την επιλογή του εκθέτη – διοργανωτή, δίχως όμως να αναφέρεται το αντίτιμο της προσφοράς του επιλεχθέντος, στην οποία για το χώρο αναγράφεται, «με όρια από το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου έως και το τέλος της προβλήτας»! Ρητά δε αναφέρεται, πως «η Κοινωφελής Επιχείρηση ουδεμία ανάμιξη θα έχει στο οικονομικό κομμάτι της έκθεσης, αλλά και καμία υποχρέωση δεν πρόκειται να προκύψει από την συγκεκριμένη διοργάνωση. Πρόσθετα τονίζεται ότι η όλη εκδήλωση δεν θα επιτρέψουμε να αποκτήσει εμπορικό και επικερδή χαρακτήρα, δεδομένου ότι στοχεύουμε μόνο και μόνο στην κάλυψη των εξόδων»!
  • Επομένως για το Δ.Λ.Τ. και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση, δεν προκύπτει ανάληψη οικονομικής ευθύνης. Για το Δήμο το αυτό, αφού δεν υφίσταται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και Οικονομικής Επιτροπής. Άρα δεν υπάρχει κόστος για το δήμο και όλα είναι δωρεάν! Δωρεάν οι ιδιαίτερα πομπώδεις και δαπανηρές εγκαταστάσεις που στήθηκαν, καθώς και οι άνθρωποι που για μέρες εργάσθηκαν νυχθημερόν γι’ αυτές. Δωρεάν ο Τσαλίκης, το ρεύμα, οι μικροφωνικές, τα κλιματιστικά και πολλά άλλα ακόμη…..ΕΥΓΕ, αλλά δεν τρώμε κουτόχορτο Αναμένουμε πολλές και άσχετες με το γεγονός αναθέσεις το επόμενο διάστημα!
  • Οι συνθήκες διεξαγωγής της 1ης εμποροπανήγυρης ήταν κακές, αναμενόμενο για όποιον διατηρεί στοιχειώδη λογική. Κατακαλόκαιρο, σε στεγασμένο από πλαστικό τσιμεντένιο χώρο, τι θα επικρατούσε; Αφόρητη ζέστη, υγρασία, κακοσμίες, χωρίς τουαλέτες, έξοδο κινδύνου, πυρασφάλεια και ελλιπή ασφάλεια χώρου. Με περίπτερα υψηλότερου κόστους της προηγούμενης έκθεσης για τους εκθέτες, ατάκτως τοποθετημένα και μιας ροής, που απέτρεπε τη στάση και συζήτηση. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων όλοι οι συμπατριώτες μας που συμμετείχαν στα περίπτερα επιχειρήσεων και συλλόγων, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Το 2011 ήταν "1η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων Αιτωλοακαρνανίας"
με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραίως, Μ. Σάλλα
να "εγκαινιάζει" την έκθεση


Το 2016 η έκθεση έγινε ως "1η Αναπτυξιακή Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών Μεσολογγίου"
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες
Δεχθήκαμε και δέχθηκα προσωπικά απύθμενη λάσπη και για την Έκθεση. Πίστευαν πως έτσι θα μας περιθωριοποιήσουν. ΑΠΕΤΥΧΑΝ. Τώρα πια αυτή επιστρέφει σ’ εκείνους που την εκτόξευσαν, μέσα από τις ίδιες τις πράξεις τους. Έχει ο καιρός γυρίσματα… και πλέον ο καθένας από εσάς μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει!

Στα δυο χρόνια Καραπάνου, μια ακόμη σημαντική αναπτυξιακή προσπάθεια για τον τόπο μας, αυτή της ΕΚΘΕΣΗΣ, πάει στράφι και δεν είναι η μοναδική (εκτός και αν αντικατασταθεί από συναυλίες τύπου Τσαλίκη!). Εκτός λιγοστών, συναλλασσόμενων μαζί του, κάθε μέρα όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως πρέπει να τεθεί ένα τέλος στην καταστροφική για τον τόπο πολιτική της αδιαφάνειας και της συναλλαγής στο δήμο. Δεν χωρούν αναβολές και καθυστερήσεις, γιατί «ο λογαριασμός διαρκώς θα μεγαλώνει». Το πισωγύρισμα δεν πρέπει να συνεχιστεί και σε αυτή την προσπάθεια χωράμε όλοι οι «μη συναλλασσόμενοι».