Σελίδες

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Πεδιάδα Ευηνοχωρίου: Κάμπος ή βιομηχανική περιοχή;

Κάλεσμα στους κατοίκους του Ευηνοχωρίου να συμμετάσχουν στην ανοιχτή εκδήλωση διαλόγου σχετικά με την κατασκευή εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με βιόρευστα απεύθυνει η ομάδα "Λιμνοθάλλαζα". Η εκδήλωση θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 9/8 στην πλατεία του Άνω Ευηνοχωρίου.

Η ανακοίνωση - κάλεσμα έχει ως εξής:

"Από τον Φεβρουάριο έχει ανοίξει στην περιοχή μας το θέμα της δημιουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση βιορευστών. Πρόκειται για τέσσερα μικρά εργοστάσια τα οποία θα φτιαχτούν μέσα στον κάμπο του Ευηνοχωρίου, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή, σε πολύ μικρή απόσταση από την θάλασσα και δίπλα σε περιοχές με έντονη γεωργία και κτηνοτροφία. Η πρώτη ύλη (βιορευστά) για τα εργοστάσια αυτά θα έρχεται από αλλού (κυρίως από το εξωτερικό) με φορτηγά και θα καίγονται με άγνωστες (αφού δεν συμπεριλαμβάνονται στις μελέτες) επιπτώσεις στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία αλλά και τις ζωές των κατοίκων σε ολόκληρη την περιοχή.

Την Τετάρτη 9/8 και ώρα 8.30 θα συγκεντρωθούμε στην πλατεία Ευηνοχωρίου (πλατεία ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, άνω Ευηνοχώρι) για να ενημερώσουμε και συζητήσουμε το θέμα με τους κατοίκους της περιοχής.

Οι αδειοδοτήσεις για τις μονάδες αυτές φαίνεται να βγήκαν δια της πλαγίας οδού και είναι γεμάτες παραλείψεις ενώ δεν προηγήθηκε κανενός είδους διαβούλευση για το θέμα· αντίθετα, όλα έγιναν κρυφά. Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν άδεια για παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και, όταν εγκρίθηκε, τροποποίησαν τις μελέτες τρείς φορές για να καταλήξουμε στο σημερινό έργο.

Στις μελέτες αυτές δεν υπάρχουν εναλλακτικές τοποθεσίες, δεν περιγράφεται επαρκώς η παραγωγική διαδικασία και δεν υπάρχει καμία εκτίμηση της συνολικής επιβάρυνσης στην περιοχή.

Η επένδυση είναι «σπασμένη» σε 4 μονάδες, όλες κάτω της 1 μεγαβατώρας έτσι ώστε να μην χρειαστούν επιπλέον άδειες. Η προχειρότητα των μελετών φαίνεται και από το γεγονός ότι μια εξ αυτών αναφέρεται στην περιοχή ως «ορεινό-μειονεκτικό όγκο», ενώ αναφέρουν ως μόνη πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης το οδικό δίκτυο Ναυπάκτου-Λιδορικίου και Άμφισσας-Λιδορικίου…

Να σημειωθεί επίσης ότι τα εργοστάσια αυτά θεωρούνται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο σημαίνει ότι η παραγόμενη ενέργεια αγοράζεται ακριβά από την ΔΕΗ και πληρώνεται από όλους μας στους λογαριασμούς (ΕΤΜΕΑΡ). Τέλος, τα εργοστάσια αυτά είναι πλήρως αυτοματοποιημένα, με αποτέλεσμα οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Ταυτόχρονα μαθαίνουμε ότι ετοιμάζονται πολλά περισσότερα παρόμοια εργοστάσια και σε άλλα σημεία του Δήμου εκτός του κάμπου του Ευηνοχωρίου, όπως στο Κεφαλόβρυσο και την Σταμνά. Φαίνεται επίσης ότι το όλο θέμα με τα βιορευστά έχει πάρει πανελλαδικές διαστάσεις: για παράδειγμα, στην Βόνιτσα φτιάχνονται παρόμοια εργοστάσια τα οποία εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρά την αρνητική στάση Δήμου και φορέων της περιοχής.

Στο Μεσολόγγι έγιναν δημόσιες συζητήσεις για το θέμα, οργανωμένες από κατοίκους. Αυτές κατέληξαν στην υποβολή μιας προσφυγής στον υφ. Περιβάλλοντος, η οποία απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους (ήταν εκτός προθεσμίας). Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου έβγαλε εντολή διακοπής εργασιών, την οποία όμως πήρε πίσω μετά από αλληλογραφία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Έτσι, οι εργασίες πλέον ξανάρχισαν και το ένα από αυτά έχει ηδη χτιστεί.

Την Δευτέρα 31/7 συγκεντρωθήκαμε στο πάρκο δασάκι στο Λιμάνι Μεσολογγίου και καταλήξαμε σε κινήσεις από εδώ και πέρα: την Τετάρτη 9/8 και ώρα 8.30 θα συγκεντρωθούμε στην πλατεία Ευηνοχωρίου (πλατεία ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, άνω Ευηνοχώρι) για να ενημερώσουμε και συζητήσουμε το θέμα με τους κατοίκους της περιοχής. Θέλουμε να δούμε τι λένε οι κάτοικοι για το θέμα, να εξηγήσουμε την άποψη μας και να δούμε τι κινητοποιήσεις μπορούν να γίνουν. Αυτοί που ζουν σε αυτόν τον τόπο, έχουν δικαίωμα να έχουν λόγο στο τι συμβαίνει, αφού αυτοί είναι που θα υποστούν τις ενδεχόμενες συνέπειες.

Καμία καύση βιορευστών μέσα σε προστατευόμενη περιοχή

Συζήτηση/ενημέρωση για τα εργοστάσια βιορευστών στον κάμπο του Ευηνοχωρίου – Τετάρτη 9/8, 20:30 στην Πλατεία Ευηνοχωρίου

Πρωτοβουλία πολιτών Λιμνοθάλλαζα

facebook.com/limnothallaza