Σελίδες

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Ντίνος Γιαννόπουλος για την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Μεσολογγίου

To πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο (σ.σ. Πέμπτη 31/8) ανέδειξε και πάλι ζητήματα για τα οποία έχουμε συζητήσει στο παρελθόν αλλά νιώθω ότι δεν έχουν περάσει και στην κοινωνία ως πληροφορία με αποτέλεσμα οι έχοντες τις θέσεις να ακολουθούν πεπατημένες λογικές που τους εξυπηρετούν. Πριν τα υπόλοιπα να πω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να μεταδίδεται ζωντανά στο διαδίκτυο και να υπάρχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο ως βίντεο σε κάθε δημότη ώστε να σχηματίσει άποψη

Αναφέρω ως σημεία :
1.       Αποζημιώσεις στο νέο σχέδιο Πόλης χωρίς πλάνο επιλεκτικά σε δημότες που «έκαναν αίτηση».
2.       Τροποποίηση οργανισμού στη ΔΕΥΑΜ χωρίς καμιά προοπτική απλά με τακτοποιητική λογική
3.       Συμπληρωματική σύμβαση σε έργο που δόθηκε με ανάθεση και με προϋπολογισμό όσο το μισό του έργου για εργασίες που εντοπίστηκαν κατά την εκτέλεση.



Θα μπορούσα να ξεκινήσω το κείμενο με το θέμα των βιορρευστών που μπήκε ως προ ημερησίας αλλά εκεί υπάρχει διεργασία που τρέχει. Το μόνο που σκέφτομαι είναι αυτό που είχε δεσμευτεί να κάνει ο Δήμαρχος εδώ και κάποιους μήνες, δηλαδή μια επιστημονική ημερίδα για το θέμα όπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις και θα βοηθήσουν όλους μας να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Αυτό θα βοηθούσε στο να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί ο κόσμος καλύτερα και εγκυρότερα. Από εκεί και πέρα οι αρχές που πήραν τις αποφάσεις ας επανεξετάσουν τη θέση τους για το θέμα. Όσον αφορά στα υπόλοιπα θέλω να θίξω τρία θέματα όπως έγραψα πιο πάνω.
1)             Έχω πάμπολες φορές θίξει το θέμα των αποζημιώσεων για το «νέο» σχέδιο πόλης ακόμα και όταν ήμουν μέλος της δημοτικής αρχής. Αυτό ήταν και αιτία διαφωνίας δικής μου τότε αλλά και τώρα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κυρίως. Δε μπορώ να δεχτώ ότι από όλους τους πολίτες στους οποίους χρωστάει ο δήμος για το συγκεκριμένο θέμα κάποιοι τυχαία εμφανίζονται, κάνουν αίτηση και αποζημιώνονται. Θα δεχτώ μόνο ότι η επιλογή δεν είναι τυχαία αν συνοδεύεται και από κάποια τεκμηρίωση. Και δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη τεκμηρίωση από τη στόχευση της δημοτικής αρχής να ανοίξει και να παραδώσει κάποιους δρόμους από το σχέδιο πόλης στους δημότες. Όταν αποζημιώνουμε τυχαία μέσα στο σχέδιο πόλης είναι μοιραίο ότι δύσκολα θα μπορέσουμε να έχουμε και ανοιχτούς δρόμους. Όλα θέλουν σχέδιο και τεκμηρίωση αλλιώς, ακόμη κι αν δε συμβαίνει αυτό, τα μυαλά των πολιτών γυρίζουν στην ταινία με το Γκρούεζα και το Μαυρογυαλούρο. Αυτές όμως οι εποχές αν δεν έχουν περάσει πρέπει να τις κάνουμε να περάσουν ανεπιστρεπτί.

2)             Παρόμοιο θέμα έλλειψης σχεδιασμού είναι και αυτό στη ΔΕΥΑΜ. Και δε θα το έθετα έτσι αν ερχόταν πρώτη φορά προς συζήτηση το συγκεκριμένο θέμα απλά για να τακτοποιηθεί ένα θέμα προσωπικού. Πριν μερικές συνεδριάσεις συζητήσαμε πάλι το θέμα του οργανισμού. Τότε είπα ότι ο οργανισμός της επιχείρησης πάσχει σε στελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό και πρέπει να το δούμε συνολικότερα. Για παράδειγμα στη θέση του Ηλεκτρολόγου ή Μηχανολόγου Μηχανικού υπάρχει ένα άτομο το οποίο ασκεί και καθήκοντα γενικού Δ/ντή. Είναι δυνατό να προλαβαίνει να καλύπτει και τα καθήκοντά του γενικά; Ένα άτομο υπήρχε όταν η ΔΕΥΑΜ ήταν ο παλιός Δήμος Μεσολογγίου, ένα άτομο με τον καποδιστριακό Δήμο και ένα με τον Καλλικρατικό Δήμο. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της επιχείρησης. Όφειλαν λοιπόν τα στελέχη της Δημοτικής αρχής αφού συμφώνησαν την πρώτη φορά που ετέθη το θέμα να φροντίσουν να δώσουν τις κατάλληλες γραμμές στο υπηρεσιακό προσωπικό της ΔΕΥΑΜ ώστε να εξετασθεί το θέμα διαφορετικά.

3)             Δεν μπορώ να μη σταθώ και στο θέμα συμπληρωματικής σύμβασης έργου που αφορούσε επίλυση προβλημάτων που προέκυψαν από τις θεομηνίες εδώ και περίπου ένα χρόνο. Ακόμα κι αν είναι έτσι, δύσκολα πιστεύει κανείς ότι μετά από τόσο καιρό διαπιστώθηκαν κι άλλες ζημιές οι οποίες είναι περίπου άλλο μισό έργο από το αρχικά ανατεθέν(53.000 περίπου η αρχική σύμβαση και 25.000 η συμπληρωματική). Είναι δυνατόν σε ένα έργο που ανατέθηκε τότε λόγω του επείγοντος(κατάσταση έκτακτης ανάγκης) και κατά παρέκκλιση των διατάξεων να συμπληρώνεται με άλλο μισό; Ακόμα και αν δεχτούμε ότι υφίσταται τέτοια ανάγκη πρέπει να δοθεί ένα νέο έργο με όλες τις νόμιμες ενέργειες και διαδικασίες και οι αιρετοί οφείλουν να δώσουν τη σωστή κατεύθυνση στους υπηρεσιακούς για αυτό.

Λάθη όλοι κάνουμε, τα πολιτικά όντα όμως οφείλουν να έχουν ανοικτά αυτιά και να κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις αναγνωρίζοντας και διορθώνοντας τα λάθη. Ακόμα και η προσπάθεια διόρθωσης των λαθών πάντα πρέπει να αναγνωρίζεται. Όταν δε γίνεται ούτε κι αυτό οι δημότες πρέπει να προβληματίζονται….
.....και όταν έρθει η ώρα να τους στέλνουν σπίτια τους γιατί είτε υπάρχει έλλειψη ικανότητας είτε προμελετημένο έγκλημα.