Σελίδες

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Π. Κατσούλης: "Ανάθεση και σε εταιρεία του Κατάρ;;;"



Γράφει ο Παναγιώτης Κατσούλη
τ. δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Όποιος κακοπροαίρετος αμφισβητεί, πως ο Δήμος Μεσολογγίου χάριν των άοκνων και αφιλοκερδών προσπαθειών που καταβάλλονται τα 4 τελευταία  χρόνια έχει ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΘΕΙ, δεν έχει παρά να διαβάσει τα κάτωθι:
Με την υπ’ αρίθμ. 3861 Απόφαση Δημάρχου, ανατέθηκε στις 8 Μαρτίου 2018, αντί του ποσού των 11.068,00 €, η «Ετήσια ασφάλιση οχημάτων, μηχανημάτων έργου του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου», στην εταιρεία «NEQUS ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ & ΑΝΤΑΣΦΑΛΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
Με εντυπωσίασε ο τίτλος της εν λόγω εταιρείας, ήτοι «ΜΕΣΙΤΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ», διότι εξ όσων γνωρίζω πρέπει να είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Μεσολογγίου ασφαλίζει το στόλο των οχημάτων και μηχανημάτων του σε ΜΕΣΙΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Το έψαξα στο διαδίκτυο, μίλησα και με ορισμένους φίλους του ασφαλιστικού κλάδου και ο αρχικός μου εντυπωσιασμός διογκώθηκε και είπα να τον μοιραστώ μαζί σας.



Η εταιρεία «NEQUS» δεν είναι η ίδια ασφαλιστική εταιρεία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο site της, «Ιδρύθηκε το 2014 εκπροσωπώντας στην Ελλάδα αλλοδαπούς ασφαλιστικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στους κλάδους ιδιωτικής ασφάλισης». Διαμεσολαβεί δηλαδή σε ξένους ασφαλιστικούς ομίλους και εκείνοι αναλαμβάνουν την ασφάλιση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι κατά πάσα πιθανότητα, ο «μεσίτης & επιμέρους τμήμα» ασφαλιστικής εταιρείας με έδρα το Κατάρ, της  «Qatar Insurance Company», αφού οι δυο εταιρείες εμφανίζονται με την ίδια διεύθυνση στην Αθήνα.
Μπήκα στο site της «Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος» και διαπίστωσα πως η εν λόγω εταιρεία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ. Αφού η έδρα της δεν είναι στην Ελλάδα ούτε και σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά σε τρίτη χώρα, τότε:
1.       Η εταιρεία δεν γίνεται αποδεκτή ως μέλος της «Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος».
2.       Δεν συμμετέχει στους κανόνες και τις υποχρεώσεις του «Φιλικού Διακανονισμού», με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για το χρήστη του ασφαλισμένου οχήματος.
3.       Δεν μπορεί να της ασκηθεί εποπτεία για τα αποθεματικά της, αλλά και συνολικότερα για τη φερεγγυότητα της από την ΤτΕ, όπως στις άλλες ασφαλιστικές εταιρίες που εδρεύουν στην Ελλάδα.
Επιπλέον διαπίστωσα, πως η εν λόγω εταιρεία ενώ είναι σχετικά νέα στην αγορά (2014), ορισμένοι που εμφανίζονται τώρα ως διοικούντες της έχουν ιστορία στον κλάδο και μάλιστα σε εταιρείες που «βάρεσαν κανόνι» και «εκκαθαρίζονται», όπως η ασφαλιστική εταιρεία «EVIMA».
Κατόπιν των ανωτέρω και επειδή αποφεύγω τις συναναστροφές με «Εμίρηδες και κακομοίρηδες», ερωτώ για να μάθω και να αποφύγω τις «κακοτοπιές», τους νυν πολιτικούς ιθύνοντες του δήμου:
Α) Γιατί επιλέχθηκε η ανάθεση και όχι ο διαγωνισμός της ασφάλισης του στόλου των οχημάτων του δήμου;
Β) Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η εν λόγω μεσιτική εταιρεία, έστω και μέσω της ανάθεσης και όχι μια ασφαλιστική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα;
Γ) Ποιος είναι ο εκπρόσωπος της μεσιτικής εταιρείας στην περιοχή μας;
Δ) Πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα του δήμου, από μια εταιρεία η οποία δεν είναι μέλος και δεν είναι υποχρεωμένη να καλύπτει το σύνολο των κανόνων λειτουργίας των εταιρειών που συμμετέχουν στην «Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος»;
Εκτός και αν λάβαμε αντισταθμιστικά οφέλη σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω του Κατάρ, όποτε ζητώ τη συγχώρεση σας…