Σελίδες

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Από την Καλλονή ξεκίνησε τις "εξορμήσεις" ο συνδυασμός "Για την Κοινότητα Μεσολογγίου"




Από την συνοικία της Καλλονής ξεκίνησαν οι «εξορμήσεις» του συνδυασμού «Για την Κοινότητα Μεσολογγίου» όπου το απόγευμα της περασμένης Κυριακής σε καφενείο της περιοχής στελέχη του συνδυασμού είχαν μια ουσιαστική συζήτηση με κατοίκους της περιοχής για μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Για τα αποτελέσματα της συνάντησης από τον συνδυασμό «Για την Κοινότητα Μεσολογγίου» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να ενημερωθούμε για τα ζητήματα που απασχολούν τις γειτονιές του Μεσολογγίου, είναι η συζήτηση με τους κατοίκους τους. Να σωπάσουμε και να ακούσουμε τι λένε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για θέματα που αναβαθμίζουν ή υποβαθμίζουν την περιοχή τους. Υπάρχει διαφορά να ζεις σε μια περιοχή από τα να είσαι απλός διερχόμενος, έστω και καθημερινά. Μια από τις γειτονιές όπου τα τελευταία έτη άλλαξε χαρακτήρα, είναι η Καλλονή.
Ο δρόμος Αγίου Αθανασίου μετατράπηκε σε κομβική αρτηρία της πόλης και πλέον η περιοχή αποτελεί ένα πυκνοκατοικημένο προάστιο.



Έτσι την Κυριακή 17 Μαρτίου φιλοξενηθήκαμε στην Καλλονή, ξεκινώντας τον κύκλο συναντήσεων γειτονιάς. Δοκιμάσαμε στην πράξη το θεσμό των συνελεύσεων των κατοίκων (άρθρο 87 Ν.4555/2018 Κλεισθένης) όπου αποτελούν τον βασικό πυλώνα για την ανάγνωση των αναγκών της κάθε γειτονιάς. Τι καλύτερο από το να βρεθούμε σε φυσικό χώρο, στην πλατεία, στο καφενείο που έχουμε για στέκι ή σε κάποιο δημοτικό κτίριο και να συζητήσουμε τα θέματα που μας απασχολούν.
Συγκεκριμένα στην πρώτη συνέλευση γειτονιάς που πραγματοποιήσαμε, αναλύθηκε η αλλαγή του εκλογικού νόμου και το γεγονός ότι πλέον στις Δημοτικές εκλογές έχουμε 2 κάλπες. Στην μία διαλέγουμε Δήμαρχο-Δημοτικό Συμβούλιο και στην άλλη Συμβούλιο Κοινότητας.
Στην συνέχεια εφαρμόζοντας τη δημόσια διαβούλευση συζητήθηκαν, πρώτα τα θέματα της γειτονιάς και δεύτερον οι λύσεις που προτείνονται.
Ακούγοντας πλέον τους κατοίκους της περιοχής, τα βασικά θέματα που αναδείχθηκαν είναι η έλλειψη αποχέτευσης (σε ορισμένες γειτονιές), οι πλημμύρες που παρουσιάζονται κατά τις έντονες βροχοπτώσεις και η οδοποιία στους παράδρομους της Αγίου Αθανασίου.
Παράλληλα υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια για τους λιγοστούς κάδους, την έλλειψη ανακύκλωσης, τον μεγάλο αριθμό των αδέσποτων ζώων, την μη ύπαρξη παιδικής χαράς, την αναγκαιότητα διαμόρφωσης των κοινόχρηστων χώρων, τον ελλιπή φωτισμό στον κόμβο της Αγριλιάς, την αναγκαιότητα καθαρισμού του αρδευτικού καναλιού και την πρόβλεψη που θα πρέπει να υπάρξει ώστε να μην αναπτύσσουν οι οδηγοί μεγάλες ταχύτητες, δεδομένου και του σχολείου που υπάρχει στην περιοχή.
Έπειτα, στη συζήτηση που ακολούθησε για τις ενέργειες που χρειάζεται να γίνουν, προέκυψαν οι απόψεις: η εκάστοτε δημοτική αρχή να ενημερώνεται για συγκεκριμένα ζητήματα είτε με δική της πρωτοβουλία είτε με πρωτοβουλία των κατοίκων, να απαντάει εγγράφως και αιτιολογημένα στα αιτήματα των πολιτών, να ελέγχεται και να λογοδοτεί.
Παράλληλα ο πολίτης να λειτουργεί με υπευθυνότητα και οι συνελεύσεις κατοίκων να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Εν κατακλείδι, οι συναντήσεις στην γειτονιά με το Συμβούλιο Κοινότητας είναι ο τρόπος με τον οποίο επιθυμούμε να ερχόμαστε σε επαφή με τους δημότες και να μαθαίνουμε τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε, έπεται συνέχεια σε άλλες γειτονιές. Θεωρούμε πως και μετά τις εκλογές αυτή η διαδικασία χρειάζεται να ενισχυθεί και να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του Μεσολογγίου. Ο νόμος προβλέπει τις συνελεύσεις κατοίκων και είναι στο χέρι του Συμβουλίου Κοινότητας να τις ενεργοποιήσει και των πολιτών να τις διεκδικήσουν.»