Σελίδες

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Αδέσποτα, ασύδοτη κυκλοφορία και στάθμευση, καθαριότητα κάδων τα κυριότερα "καθημερινά ζητήματα στην συνοικία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μεσολόγγι - Ανακοίνωση του συνδυασμού "Για την Κοινότητα Μεσολογγίου"


Η συνοικία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Μεσολόγγι αποτέλεσε τον επόμενο «σταθμό» συνάντησης των μελών του συνδυασμού «Για την Κοινότητα Μεσολογγίου» με κατοίκους της πόλης στην προσπάθεια για καταγραφή, αξιολόγηση και ιεράρχηση μικρών και μεγάλων προβλημάτων του αστικού ιστού και της καθημερινότητας.
Θυμίζουμε ότι ανάλογη συνάντηση είχε γίνει στην Καλλονή (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).
Για την συνάντηση στον Άγιο Σπυρίδωνα που έγινε στο γνωστό “DRES CAFÉ” από τον συνδυασμό «Για την Κοινότητα Μεσολογγίου» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Συνεχίζοντας τις συναντήσεις γειτονιάς, πριν τις εκλογές, και με πρόθεση να τις καθιερώσουμε την επόμενη μέρα, επισκεφθήκαμε την περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα. Μια από τις παλαιότερες περιοχές της πόλης μας, η οποία περιλαμβάνει το ιστορικό κέντρο, πολλές κεντρικές οδούς και ιστορικές γειτονιές. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους κατοίκους, να ακούσουμε τα προβλήματα τους αλλά και πως τα ιεραρχούν.



Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν για τα δικαιώματα τους αλλά και για τις αλλαγές που έχουν προκύψει για τις εκλογές της 26ης Μαΐου, δηλαδή τις δύο κάλπες που πλέον θα υπάρχουν στις Δημοτικές εκλογές. Αναλύθηκαν οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Κοινότητας, εξηγήθηκε η διαδικασία εκλογής και στη συνέχεια, πιάσαμε στυλό, μολύβι, μαρκαδόρο και με οδηγό την εμπειρία του καθενός στην καθημερινότητα συζητήσαμε για τα θέματα που ανακύπτουν σε αυτή την περιοχή και πως μπορούν να λυθούν.
Πρώτο θέμα αναδείχθηκε το ζήτημα της πληθώρας των αδέσποτων ζώων που υπάρχουν. Ακολούθησε το θέμα της ασύδοτης κυκλοφορίας των οχημάτων στους πεζοδρόμους, το πρόβλημα στάθμευσης πέριξ της εκκλησίας του Άγιου Σπυρίδωνα, η καθαριότητα των κάδων, η οδοποιία, φαινόμενα χρήσης και αγοραπωλησίας παράνομων ουσιών σε δημόσιους χώρους, εγκαταλελειμμένα ιστορικά κτίρια διατηρητέα ή μη, που τείνουν να καταρρεύσουν. Επίσης καυτηριάσθηκε η απουσία ανακύκλωσης, η έλλειψη φωτισμού σε κάποιες γειτονιές καθώς και οι συχνές αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος.
Εκτός από τα προβλήματα όμως, κουβεντιάσαμε και τις πιθανές λύσεις. Επικρατέστερη άποψη ήταν η προσπάθεια ανεύρεσης πόρων για τη δημιουργία βιώσιμου (και κατάλληλου με βάση τις προϋποθέσεις του νόμου) καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς και η μαζική στείρωσή τους ώστε να μειωθεί αισθητά και μεσοπρόθεσμα ο πληθυσμός τους. Παράλληλα ζητήθηκε να υπάρξει επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης και να αποχαρακτηριστούν οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας σε πεζοδρόμους, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης των καταστημάτων. Επίσης θεωρήθηκε επιβεβλημένο να υπάρξει περισσότερη αστυνόμευση. Τέλος επικράτησε η άποψη να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι πολίτες, να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τη γειτονιά τους αλλά και να αναλάβουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν.
Υπήρχε μεγάλη προθυμία τόσο για συμμετοχή σε πρόγραμμα υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όσο και σε προγράμματα ανακύκλωσης. Σημαντική παρατήρηση όλων ήταν, ότι ενώ οι οικογένειες έχουν μπει στη διαδικασία να ξεχωρίζουν τα απορρίμματα σπίτι, φτάνοντας στους κάδους και συνειδητοποιώντας ότι δεν πραγματοποιείται ανακύκλωση, αποθαρρύνονται τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους.
Συνοψίζοντας, οι συναντήσεις γειτονιάς αποτελούν κομβικό σημείο για να αναπτυχθεί ο διάλογος, να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες της καθημερινότητας μας και να βρούμε τους τρόπους που επιθυμούμε να λύσουμε τα προβλήματα.
Το Συμβούλιο Κοινότητας είναι αυτό που οφείλει να επικοινωνήσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των πολιτών και να ενεργοποιήσει το βασικό κύτταρο, τη γειτονιά, ώστε να συνεργαστεί για το βέλτιστο αποτέλεσμα.»