Σελίδες

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Υψηλού επιπέδου η "εκδήλωση - αφιέρωμα" στον Ιωάννη Καποδίστρια από τη Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου


Άλλη μια σημαντική εκδήλωση οργάνωσε την Κυριακή 7 Απριλίου, η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στα πλαίσια των Εορτών Εξόδου 2109 στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο. Το κυρίαρχο πρόσωπο, στο οποίο ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση ήταν ο πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδος, ο άνθρωπος που έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην οργάνωση του νεώτερου ελληνικού κράτους, ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Η Πρόεδρος της Εταιρείας, Ροδάνθη (Ρόζα) Φλώρου, προλογίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε στο σκεπτικό της επιλογής του Ιωάννη Καποδίστρια. Ακολούθως κλήθηκε στο βήμα ο Δήμαρχος, Νικόλαος Καραπάνος, που έκανε μια μικρή αναφορά στην εντολή που έδωσε ο εμπνευσμένος Έλληνας Κυβερνήτης για την συλλογή των οστών των αγωνιστών που έπεσαν κατά τις πολιορκίες και την Έξοδο και τον ενταφιασμό τους σε ειδικό μνημείο.




Στην συνέχεια η Πρόεδρος παρουσίασε τις δύο ομιλήτριες, τις Ιστορικούς, της Ιστορικής-Εθνολογικής Εταιρείας Ελλάδος (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο), Δήμητρα Κουκίου και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, οι οποίες ανέλαβαν να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια. Όμως, λόγω σοβαρού κωλύματος της πρώτης ομιλήτριας να έλθει στο Μεσολόγγι, την ομιλία της διάβασε η συνεργάτιδά της Ιστορικός, Δρ. Παναγιώτα Παναρίτη.
Ακούσαμε πράγματα πρωτόγνωρα, άγνωστες λεπτομέρειες που αναδείκνυαν ένα μεγάλο άνδρα, αφοσιωμένο στην υπόθεση της ανεξαρτησίας της πατρίδος του, με διεθνείς διασυνδέσεις και προσεκτικές και καίριες διπλωματικές και άλλες κινήσεις, για να το πετύχει. Αυτό σημαίνει το πόσο εμβριθής και καλοσχεδιασμένη ήταν η έρευνα για τον φωτισμένο αυτόν άνδρα και πόσες σπάνιες πληροφορίες αξιοποίησαν οι δύο ομιλήτριες.
Ακολούθησε μουσικό μέρος, υπό τον τίτλο «Αντί δώρου στους ήρωες της Εξόδου», που περιλάμβανε δύο σκέλη. Στο πρώτο, ακούσαμε συνθέσεις του Σόλωνα Μιχαηλίδη και του Νίκου Σκαλκώτα, παιγμένες με μαγευτικό τρόπο από ένα θαυμάσιο ντουέτο, τον Αστέριο Πούφτη στο βιολοντσέλο και την Θάλεια Αθανίτη στο πιάνο.
Το δεύτερο σκέλος περιλάμβανε συνθέσεις εμπνευσμένες από τον αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους αλλά και από το ανυπέρβλητο γεγονός της Εξόδου. Το ντουέτο συμπλήρωσε η Μεσολογγίτισσα σοπράνο, Μελίνα Κολιτσίδα, που με την σεμνή της παρουσία και την βελούδινη φωνή της σκόρπισε ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας στο απαιτητικό και ιδιαιτέρως καλλιεργημένο κοινό που γέμισε ασφυκτικά το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Τα τραγούδια που ακούστηκαν σ’ αυτό το σκέλος είχε ενορχηστρώσει και προσαρμόσει για το συγκεκριμένο τρίο ο μαέστρος, Χρήστος Βλαχογιάννης, για πλέον των 20 χρόνων καλλιτεχνικός συνεργάτης της Βυρωνικής Εταιρείας, ο οποίος παρουσίασε τους καλλιτέχνες και το πρόγραμμά τους. Το αυθόρμητο και ζεστό χειροκρότημα του κοινού επιβράβευσε με τον καλλίτερο τρόπο τους τρεις σπουδαίους καλλιτέχνες.


Ακολούθησαν οι απονομές στους συντελεστές της βραδυάς, από τον Δήμαρχο, Νικόλαο Καραπάνο, τον Τάσο Σκαρμούτσο και Σόφη Λαναρά, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, που έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση.
Περιχαρής η Πρόεδρος της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, Ροδάνθη (Ρόζα) Φλώρου, ευχαρίστησε τον κόσμο για την προσέλευσή του και όσους συνέβαλαν στην άκρως επιτυχημένη και πρωτότυπη εκδήλωση και δήλωσε πως η Εταιρεία θα συνεχίσει να οργανώνει εκδηλώσεις, με γνώμονα την ποιότητα και σε ό,τι αφορά την ιστορική μνήμη αλλά και σε ό,τι σχετίζεται με το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι.