Σελίδες

Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Με κατάνυξη και λαμπρότητα οι λατρευτικές εκδηλώσεις στο Θέρμο για τον "Πατροκοσμά"


Με την καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς Εικόνας του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην πόλη του Θέρμου κορυφώθηκαν οι φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας προς τιμήν του προστάτου και πολιούχου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Η ιερά Λιτάνευση ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θέρμου, όπου τελέσθηκε η ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Επισκόπου Ευκαρπίας κ. Ιεροθέου και συγχοροστατούντος του Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Πριν τον Εσπερινό στα προπύλαια του Ιερού Ναού έγινε η υποδοχή της Εικόνος του Αγίου Κοσμά από την ομώνυμο Ιερά Μονή.



Υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή της ιεράς Εικόνας του Αγίου με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ προηγουμένως, στην κεντρική πλατεία, ενώπιον των Αρχιερέων και του ιερού κλήρου τελέσθηκε αρτοκλασία και μίλησε στους πιστούς ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Καλλιακμάνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Ο π. Βασίλειος εξαρχής τόνισε την ανάγκη να ενωτισθούμε όλοι το βίωμα και τη διδαχή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. «Στη σύγχρονη κοινωνία, στην οποία κυριαρχούν η γρήγορη και εναλλασσόμενη πληροφορία, η υπερβολή, ο κοινωνικός θόρυβος, η συνεχής διαμαρτυρία και καταγγελία εναντίον των άλλων, η καχυποψία και η μεμψιμοιρία, καθίσταται σχεδόν αδύνατο να αφουγκρασθεί κάποιος τα μυστικά και διαχρονικά ακροάματα του Πνεύματος. Συνήθως προβάλλουμε στους αγίους τις δικές του μικρότητες. Με τις ακρότητες στο δημόσιο βίο και την εύκολη αναπαραγωγή τους από τα λεγόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δύσκολο να επικρατήσει ο «κοινός νους» και το μέτρο, η Αριστοτελική μεσότητα και αγιοπατερική διάκριση. Δυσκολότερο είναι να ακουσθεί ο νηφάλιος αγιοπατερικός λόγος και να εμπνεύσει το παράδειγμα των αγίων. Όσοι όμως βρισκόμαστε εδώ απόψε, ως ευλαβείς προσκυνητές του αγίου Κοσμά, θεωρώ ότι είμαστε προσκεκλημένοι από τον ίδιο τον άγιο σε δείπνο μυστικό και είμαστε αποφασισμένοι να ακούσουμε «ρήματα ζωής αιωνίου» και να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις σοφές Διδαχές του».



Ο ομιλητής μέσα από εκτενή αποσπάσματα από τις Διδαχές του Αγίου παρουσίασε κυρίως πτυχές της ζωής και της διδαχής του Πατροκοσμά σε τρεις ενότητες:  την αφετηρία, την πορεία και το τέλος.
«Η χωροχρονική αφετηρία ορίζεται στο  Μεγαδένδο του 1714. Εδώ γεννήθηκε κι από εδώ ξεκίνησε. Όμως, το γεγονός αυτό δεν πρέπει να εξαίρει την τοπικιστική μας υπερηφάνεια. Θα μπορούσε να είχε γεννηθεί οπουδήποτε. Αυτό που τον καθιστά σπουδαίο διδάσκαλο και παγκόσμιο άνθρωπο είναι η πνευματική του αφετηρία.
Η πνευματική αφετηρία οπλίζει τον Άγιο Κοσμά: πρώτον, με ιεραποστολική αυτοθυσιαστική διάθεση που απορρέει από την αμόλευτη πίστη στο Θεό. Άφησε την δική του προκοπή και βγήκε όχι ως διδάσκαλος, αλλά ως αδελφός, αφού διδάσκαλος είναι μόνον ο Χριστός, όπως σημειώνει.  Δεύτερον, η πνευματική αφετηρία εκφράζει την έμπονη αγάπη για τους συνανθρώπους του και τρίτον, αποκαλύπτει το έντονο αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, απαύγασμα χριστιανικού και ευαγγελικού ήθους».
Κάνοντας μια αναφορά στη σημερινή πραγματικότητα επεσήμανε: «Ισως κάποιοι αναρωτηθούν: Τι μπορεί να προσφέρει στο σύγχρονο κόσμο ένας άγιος, όπως ο Πατροκοσμάς που βρίσκεται τόσο μακριά από την εποχή μας; Κι όμως, σε καιρούς απαράκλητους στους οποίους βρίσκει πρόσφορο έδαφος η μοναξιά και καλλιεργείται το τυφλό μίσος, και ο άκρατος ανταγωνισμός σε όλα τα επίπεδα  ο άγιος Κοσμάς γίνεται επίκαιρος. Ο ισαπόστολος, επειδή πίστευε βαθιά στο Θεό, διακονούσε και προσέφερε αυθεντική παραμυθία στο συνάνθρωπο. Δεν έχει μάλλον προσεχθεί ότι, η πίστη στο Θεό μπορεί να εμπνέει σε κάθε εποχή το σεβασμό στον πλησίον. Όποιος πιστεύει και τιμά τον Τριαδικό Θεό, σέβεται και τον συνάνθρωπό του».
Και κλείνοντας την εμπνευσμένη ομιλία του ο π. Βασίλειος ανέφερε: «Επιτρέψτε μου μια προσωπική εκτίμηση που θεωρώ ότι αφορά τη μαρτυρία μας ως χριστιανών στον σύγχρονο κόσμο. Συχνά επηρεασμένοι από το κλίμα της εποχής και διαβάζοντας διάφορες ιστοσελίδες αμφιβόλου χριστιανικού ήθους και ανθρωπιάς ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα που διαμορφώνει συνθήκες για μια «εικονική αγιότητα» και εικονική πνευματική ζωή. Πολλοί κληρικοί και λαϊκοί αποκαλούμε το Θεό φιλεύσπλαχνο αλλά μνησικακούμε. Ομιλούμε στο όνομα του Θεού της αγάπης, αλλά δεν αγαπάμε ανιδιοτελώς. Αναφερόμαστε στη χριστιανική ειρήνη, αλλά κυριαρχούμαστε από ταραχή και σύγχυση. Ομιλούμε για αγιότητα, χωρίς όμως την παραμικρή θυσία και εκ του ασφαλούς. Λησμονούμε ότι, η αγιότητα δεν μπορεί να είναι εικονική, αλλά πραγματική και μαρτυρική. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τη ζωή, τις Διδαχές και το εκούσιο μαρτύριο του αγίου Κοσμά του Αιτωλού».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς προσφωνώντας τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους ευχαρίστησε για την κοπιώδη συμμετοχή τους στις ιερές ακολουθίες προς τιμήν του πολιούχου μας. Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της ιεράς πανηγύρεως, αλλά και τον πιστό ορθόδοξο λαό, ο οποίος με την αθρόα συμμετοχή του αποδεικνύει την μεγάλη ευλάβεια στο πρόσωπο του διδασκάλου του Γένους μας Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον Θέρμιο στην καταγωγή πρωτοπρ. Βασίλειο Καλλιακμάνη για την εμπνευσμένη και εμπεριστατωμένη ομιλία του.


Στην ιερά λιτάνευση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμαρχος Θέρμου, Βουλευτές και Πολιτευτές του Νομού, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ακαρνανίας, ο Διευθυντής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλοακαρνανίας και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών αρχών, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της ευρύτερης περιοχής.