Σελίδες

Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Η Ε.Σ.Η.Ε.Θ.Σ.Ε.Ε. ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

Κατάθεση στεφάνου, από την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, στο μνημείο του Μάγιερ.
Απεκατέστησε την παράλειψη ο δήμος Μεσολογγίου.



Για πρώτη φορά στις φετινές γιορτές εξόδου και έπειτα από αίτημα που είχε διατυπωθεί τόσο από την ΠΟΕΣΥ όσο και την ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ο Δήμος του Μεσολογγίου, απεκατέστησε μια σοβαρή παράλειψη όλων των προηγουμένων ετών, την κατάθεση στεφάνου δηλ. στο μνημείο του φιλέλληνα δημοσιογράφου Ιωάννη-Ιάκωβου Μάγιερ και από την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, η οποία έχει στην ευθύνη της και την Αιτωλ/νία.
Τα προηγούμενα χρόνια καταθέσεις στεφάνων γίνονταν από την ΠΟΕΣΥ και την ΕΣΗΕΑ, χωρίς όμως τη συμμετοχή της συγκεκριμένης περιφερειακής Ένωσης Συντακτών, της οποίας μέλη είναι και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι της Αιτωλ/νίας.
Φέτος, ικανοποιώντας και το σχετικό αίτημα ο δήμος Μεσολογγίου, απεκατέστησε την παράλειψη και η κατάθεση στεφάνου έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου στο μνημείο του Μάγιερ, από τον Αγρινιώτη δημοσιογράφο και τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΘΣΕΕ, Παναγιώτη Τσακανίκα. Εκ μέρους της ΠΟΕΣΥ, στεφάνι κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος.

Ανακοίνωση - Απάντηση του Δήμου Μεσολογγίου σε δημοσιεύματα του τοπικού τύπου που εμπλέκουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ... στο θέμα "Εφετείο"

Σκληρή είναι η απάντηση του Δήμου Μεσολογγίου σε σειρά δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου που αναφέρονται στην πρόσφατη επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια στο Μεσολόγγι και σε δήθεν «άποψη που εξέφρασε ενώπιον του δημάρχου για το Εφετείο» όπως επίσης και ότι ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος έκανε αναφορά στο θέμα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:



Με αφορμή δημοσιεύματα του τοπικού τύπου που αναφέρονται ή σχολιάζουν στην αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια - στο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμή του από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μεσολόγγι – όσο και την προσφώνηση του Δήμαρχου Μεσολογγίου κρίνουμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε, προς αποφυγή παρερμηνειών ή λανθασμένων εντυπώσεων, ότι:

«Κατά την προσφώνησή του ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος αφού αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα του γεγονότος της ηρωικής Εξόδου υπογράμμισε την αναγκαιότητα απόδοσης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όλων όσων του αναλογούν εξαιτίας της από 40ετίας προσφοράς του πλουτοπαραγωγικού του πλούτου (ύδρευση Αττικής, ηλεκτροδότηση, αλυκές κλπ.), στο κοινωνικό σύνολο της χώρας.

Ουδεμία αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος στο ζήτημα της έδρας του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας ή σε άλλα ζητήματα της περιοχής.

Επομένως μας προκαλεί εντύπωση και κυρίως μας προβληματίζει, ότι σε μερίδα του τοπικού τύπου διαβάσαμε είτε ως ρεπορτάζ είτε ως σχόλιο, αφενός ότι ο Δήμαρχος Μεσολογγίου έθιξε το ζήτημα του Εφετείου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφετέρου ότι ο κ. Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε άποψη για το θέμα.

Με απόλυτο σεβασμό στην αποστολή και τον ρόλο του τοπικού τύπου θέλουμε να πιστεύουμε, ότι τα δημοσιεύματα αυτά ήταν αποτέλεσμα λανθασμένης πληροφόρησης και δεν υπήρξε κάποια άλλη σκοπιμότητα που να τα υπαγόρευσε.

Τέλος, θα πρέπει να διευκρινιστεί επίσης ότι την μη πρόσκληση βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας στο γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε αποφασίσει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου, ενώ με την ίδια απόφαση έχει αποφασισθεί η σύσσωμη παραίτηση των μελών του, όταν υπογραφεί Προεδρικό Διάταγμα για ίδρυση Πολιτικού Ποινικού Εφετείου στο Αγρίνιο».


Συνάντηση Αναγνωστόπουλου - Σιορίκη για ζητήματα του Δήμου Μεσολογγίου

Για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ενημερώθηκαν την Τρίτη 29 Απριλίου από το Δήμαρχο της πόλης Γιάννη Αναγνωστόπουλο σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ της ΝΔ Γιώργος Σιορίκης παρουσία των μελών της ΝΟΔΕ κ.κ. Γιώργου Καραπαπά και Χρύσας Νούλα – Καλτσούλα.

Κατά την συνάντηση ο κ. Αναγνωστόπουλος ζήτησε την συμπαράσταση της ΝΟΔΕ της ΝΔ, για την προώθηση λύσεων σε χρόνια ζητήματά του Δήμου Μεσολογγίου και έκανε εκτενή ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η δημοτική αρχή.

Ο δήμαρχος Μεσολογγίου έθιξε κατά την συνάντηση τα εξής ζητήματα: Αξιοποίηση δημόσιας γης, Μαρίνα Μεσολογγίου, Ανάπλαση Παλαιού Νοσοκομείου, Βαλβείου Βιβλιοθήκης και Μουσείων Παλαμά και Τρικούπη, ΤΕΙ Μεσολογγίου, Τουριστικό Περίπτερο Τουρλίδας, Ενίσχυση Ευπαθών κοινωνικών ομάδων, Ανάδειξη περιβάλλοντος χώρου Κήπου των Ηρώων και φυσικά την Επανίδρυση Εφετείου και έκανε αναφορές σε γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από την συζήτηση κατέστη σαφές, ότι τα περισσότερα από τα ανοιχτά για χρόνια ζητήματα του Δήμου Μεσολογγίου μπορούν να επιλυθούν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, μιας και δεν εξαρτώνται από χρηματοδοτήσεις, αλλά είναι θεσμικού χαρακτήρα.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος δήλωσε:
«Με αφορμή την προσεχή επίσκεψη στο Μεσολόγγι του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη είχαμε μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική, πιστεύω, συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ της ΝΔ και μέλη της που γνωρίζουν καλά τα ανοιχτά ζητήματα του Δήμου μας.

Ζήτησα την ενεργή συμπαράστασή τους για να δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα του Μεσολογγίου, τα όποια πολλές φορές λειτουργούν ως τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας.


Ευελπιστώ ότι θα υπάρξουν ανάλογες συναντήσεις με τους επικεφαλής και των άλλων κομματικών οργανώσεων στην προσπάθειά μας για τη ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως για την προώθηση λύσεων σε μικρά και μεγάλα προβλήματα για τα οποία απαιτείται κοινή προσπάθεια».

Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Το έθιμο τ' Αη Γιώργη στην Επαρχία Μεσολογγίου.

Του Νίκου Γιαννή

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναβίωσε το έθιμο του Αη Γιώργη, όπου πραγματοποιούνται αγώνες αλόγων προς τη χάρη του Αη Γιώργη. Ένα έθιμο που χρονολογείται από την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Οι αγώνες διεξάγονται στο ξωκλήσι τ' Αη Γιώργη που είναι προβυζαντινής εποχής και βρίσκεται ανάμεσα στο Ευηνοχώρι και στον Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου.
Το ξωκλήσι σήμερα είναι στην δικαιοδοσία του Δ.Δ. Αγίου Γεωργίου όμως
κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας το ξωκλήσι άνηκε στην δικαιοδοσία του Ευηνοχωρίου (Μποχωριού). Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μακροί δεσμοί φιλίας μεταξύ των δυο χωριών όπου και έχουν επωμιστεί την διατήρηση του εθίμου μέχρι σήμερα.
Επί τουρκοκρατίας ο Πάσας για να τα έχει καλά με τους Έλληνες, τους είχε αφήσει ελεύθερους να κάνουν τους εκκλησιασμούς τους και της θρησκευτικές εορτές τους.
Έτσι όταν γιόρταζε ο Αη Γιώργης, μαζεύονταν κάτοικοι από όλη την γύρω περιοχή και έκαναν την Θεια Λειτουργία.
Όμως κάθε οικογένεια είχε και το άλογο της όπου το έφερνε για να τα ευλογήσει ο παπάς για να είναι γερό για τις δουλειές στο χωράφι.
Όταν τέλειωνε η θεια λειτουργία, όσοι ήθελαν διαγωνιζόντουσαν με τα άλογα στο τρέξιμο μπροστά από το ξωκλήσι. Οι αυτοσχέδιοι αγώνες γίνονταν μέσα στα χωράφια και στους χωματόδρομους με μοναδικό σκοπό την ευχαρίστηση, το χειροκρότημα και την ευλογία του παπά και του Αγίου στον νικητή.
Όμως πολλές φόρες έπαιρναν μέρος και οι τούρκοι με την πρόφαση ότι οι αγώνες είναι κοινοί και δεν είναι θρησκευτική γιορτή. Όμως το αποτέλεσμα πολλές φόρες ήταν δυσάρεστο για τους τούρκους, που έχαναν από τα μικροκαμωμένα άλογα των Ελλήνων.
Η διάφορα των τούρκικων αλόγων με τα ελληνικά ήταν ότι τα τούρκικα ήταν αραβικά και καλοταϊσμένα και τα ελληνικά ταλαιπωρημένα από την δούλεψη τους στα χωράφια. Αυτό έλεγαν ότι ήταν ένα σημάδι από τον Αη Γιώργη ότι μπορούμε να διώξουμε τον τουρκικό ζυγό και να διεκδικήσουμε την ελευθερία μας.
Επίσης πολλές φόρες στα χωράφια που έτρεχαν τα άλογα ήταν σπαρμένα (σιτάρι, καλαμπόκι, καπνό κ.λ.π.) και οι οπλές των αλόγων έσκαβαν το χωράφι στην κυριολεξία. Όμως κατά ένα περίεργο τρόπο τα σπάρτα δεν πάθαιναν τίποτα, αλλά αντίθετα έκαναν τον καλύτερο και τον περισσότερο καρπό από τα γύρω χωράφια. Όλα αυτά από την ευλογία του Αγίου.
Μέχρι σήμερα έχει παραμείνει αναλλοίωτο το έθιμο όπου έπαιρναν και παίρνουν μέρος πολλοί αναβατές από όλη την περιοχή με τα άλογα τους και τρέχουν έξω από το ξωκλήσι τ' Αη Γιώργη μια απόσταση περίπου 1000 μέτρων, με μόνο έπαθλο την ευλογία του Παπά για τον αναβατή και ένα στεφάνι που είναι κρεμασμένο στην εικόνα τ' Αη Γιώργη και έχει την ευλογία του Αγίου, το οποίο το βάζει ο Παπάς στο λαιμό του άλογου.
Έτσι κάθε χρόνο στο ξωκλήσι του Αη Γιώργη συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου από όλο τον νόμο και όχι μονό για να θαυμάσει το ξακουστό έθιμο του Αη Γιώργη.



Σάββατο 26 Απριλίου 2008

Με την σκέψη το Αναστάσιμο Φως να φωτιζει και να καθοδηγεί

το νου μας...

Εγκάρδιες ευχές για Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!

Χρόνια Πολλά!!!

MessolonghiNews

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Τα περαστικά μας στον Βασίλη Μαγγίνα

Εξήλθε του νοσοκομείου ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Μαγγίνας ο οποίος την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκε σε προγραμματισμένη εγχείρηση για να αντιμετωπίσει καρδιολογικό πρόβλημα.
Ο Βασίλης Μαγγίνας είναι σε καλή κατάσταση και σύντομα θα επανέλθει στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα.
Στο νοσοκομείο εισήλθε την Κυριακή των Βαΐων και γι’ αυτό η απουσία του από τον εορτασμό της Εξόδου στο Μεσολόγγι.

Μεγάλη Παρασκυή στην Αιτωλοακαρνανία


Το Αγρίνιο και η Ναύπακτος αναμένεται να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τον εορτασμό της Μεγάλης Παρασκευής στην Αιτωλοακαρνανίας.
Καιρού επιτρέποντος στην Πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου μετά το τέλος της περιφοράς των Επιταφίων οι «χαλκουνάδες» αναμένεται να παρουσιάσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα με το κάψιμο των χαλκουνιών.
Στη Ναύπακτο στο Λιμάνι της πόλης κατά την περιφορά των Επιταφίων ο δήμος της πόλης έχει προετοιμάσει μια μοναδική «υποδοχή» όπου ο τενόρος Βαγγέλης Ζούλας θα αποδώσει τους ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής, για να σαγηνεύσει με την υπέροχη φωνή του , τους πιστούς και θα βάλει την δική του σφραγίδα στην κατανυκτική βραδιά.
Όμως και στο Μεσολόγγι ξεχωριστή είναι η περιφορά του Επιταφίου της Αγίας Παρασκευής, όταν η πομπή φθάνει στον Κήπο των Ηρώων και ψάλλετε επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο των Αθάνατων Ελεύθερων Πολιορκημένων.

Στην Αιτωλοακαρνανία ο Ζαγορίτης

Επίσκεψη στην Αιτωλοακαρνανία θα πραγματοποίησε στις 11 Μαΐου ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Λευτέρης Ζαγορίτης πέρα των συναντήσεων του με κομματικά στελέχη της Ν.Δ. θα εξετάσει επιτόπου την πορεία του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς.
Ήδη η ΝΟΔΕ του κόμματος επεξεργάζεται όλα τα στοιχεία για τα οποία ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση και σε κάθε περίπτωση θα επιχειρηθεί η άμβλυνση των όποιων αρνητικών σημείων ή ακόμη και εντυπώσεων.
Γνώμονας για την προετοιμασία της επίσκεψης και για την αποτελεσματικότητά της αποτελούν οι πρόσφατες επισκέψεις Μπέζα, Ταλιαδούρου και Φώλια που είχαν θετικό απόηχο.

Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Στο Μεσολόγγι ο τέως

Τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου στο λιμάνι της πόλης εγκαινίασε το μεσημέρι, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ, παρουσία λιγοστού κόσμου.
Την τελετή του αγιασμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.
Σε δηλώσεις του ο τέως βασιλιάς εξέφρασε την ικανοποίηση που βρέθηκε στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου για να εγκαινιάσει ναυταθλητικές εγκαταστάσεις και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους αθλητές του ΝΟΜ..
Το παρών τους στα εγκαίνια, εκτός των άλλων έδωσαν ο τ. υπουργός Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ο δήμαρχος Χάλκειας Νίκος Σταμπουλόπουλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Σταράμος, ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Πρεβεζάνος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μεσολογγίου Νίκος Μουρκούσης και Γιώργος Καραπαπάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Λάμπρος Φλώρος και φυσικά η διοίκηση του ΝΟΜ. με επικεφαλής τον πρόεδρο Σπύρο Κατσαβό.
Μετά το τέλος των εγκαινίων η διοίκηση του ΝΟΜ. παρέθεσε γεύμα στις εγκαταστάσεις του συλλόγου προς τιμή του τέως και της συζύγου του Άννας - Μαρίας που τον συνόδευε.

Στην επάνω φωτό ο έφορος και ο πρόεδρος του ΝΟΜ Γιάννης Κανής και Σπύρος Κατσαβός υποδέχονται τον τέως στο Μεσολόγγι, στο βάθος διακρίνεται η Άννα - Μαρία.

Το Τουριστικό Περίπτερο Τουρλίδας ανήκει στο Δήμο Μεσολογγίου

"Στον τοπικό τύπο δημοσιεύθηκε ότι … «η Ε.Τ.Α. προτίθεται να προβεί σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου Τουρλίδας και ότι η απόφαση του Δήμου να μην προβεί στην παράδοση του ακινήτου προκαλεί κωλυσιεργία».
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και κυρίως για την έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων του Μεσολογγίου κάνουμε γνωστό ότι ο Δήμος και η Δημοτική Αρχή ουδεμία έγγραφη ενημέρωση έχουν για τις προθέσεις της Ε.Τ.Α. για το εν λόγω ακίνητο.
Η διοίκηση της Ε.Τ.Α. - παρά τις επανειλημμένες επιστολές που έλαβε από έτους και πλέον καθώς από το Δήμο Μεσολογγίου και τις προσπάθειες για συνάντηση με τον δ/τα σύμβουλο, του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλου - όχι μόνο δεν ενημέρωσε τη δημοτική αρχή για τις προθέσεις της, αλλά ούτε καν ζήτησε απ’ αυτή, τις απόψεις της για την καλύτερη αξιοποίηση του Τουριστικού Περιπτέρου.
Παράλληλα, η διοίκηση της Ε.Τ.Α. παρόλο που γνώριζε από τα μέσα του καλοκαιριού του 2007 την κατάσταση στην Τουρλίδα, καθώς και ότι στις 30/10/2007 έληγε η παραχώρηση στο Δήμο Μεσολογγίου, δεν προέβη σε καμιά ενέργεια ώστε κατά την τρέχουσα θερινή περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει, το Τουριστικό Περίπτερο να τεθεί σε λειτουργία.
Με την παράθεση των πιο πάνω γεγονότων γίνεται σαφές ότι η διοίκηση της Ε.Τ.Α. μάλλον «περί άλλων τυρβάζει» όταν επί ένα χρόνο απαξιώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όταν εξαιτίας της κωλυσιεργίας της είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι λουόμενοι στην πλαζ της Τουρλίδας και φέτος το καλοκαίρι θα «απολαμβάνουν» την ασχήμια που λέγεται Τουριστικό Περίπτερο.
Ως Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εμμένουμε στην άποψη μας να παραχωρηθεί εκ νέου το Τουριστικό Περίπτερο στο Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι αυτό που θα καθορίσει, σε ανοιχτή συνεδρίασή του, τους όρους αξιοποίησής του ακόμη και σε συνεργασία με άλλους φορείς. Τέλος, φυσικά και δεν είμαστε αντίθετοι ακόμη και στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού όμως αυτό που μας προκαλεί προβληματισμό είναι ότι ως Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ουδεμία ενημέρωση είχαμε και έχουμε – πλην των δημοσιευμάτων – για τις προθέσεις της Ε.Τ.Α.."

Είναι η ανακοίνωση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για το Τουριστικό Περίπτερο Τουρλίδας το οποίο ζητά «πίσω» η Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα.
Ως γνωστό εδώ και δεκαετίες το Τουριστικό Περίπτερο παραχωρούταν με δεκαετείς ανανεούμενες συμβάσεις στο Δήμο Μεσολογγίου, ο οποίος αφενός έχει κατασκευάσει το υφιστάμενο κτήριο και αφετέρου με χρήματα των δημοτών έχει προβεί σε επενδύσεις εκατομμυρίων στον περιβάλλοντα χώρο.
Δυστυχώς η ΕΤΑ που σήμερα κόπτεται για την αξιοποίηση του, εδώ και ένα χρόνο γνωρίζει την κατάσταση, χωρίς όμως να έχει προβεί σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια ή να έχει ζητήσει την συνεργασία του δήμου ή άλλων φορέων της περιοχής.
Τέλος το υπουργείο Τουρισμού όχι τώρα αλλά διαχρονικά πως έχει συνδράμει την τουριστική προβολή του Μεσολογγίου;

Απομακρύνονται τα γρι γρι από τις ακτές. Υπαναχώρησε το υπουργείο ύστερα από τις έντονες και συντονισμένες αντιδράσεις των παράκτιων

Χωρίς καμιά αμφιβολία η πρώτη ίσως αναδίπλωση της κυβέρνησης για απόφαση υπουργού της έγινε ύστερα από τις έντονες πιέσεις και κυρίως αντιδράσεις των παράκτιων αλιέων με επικεφαλής τον μεσολογγίτη πρόεδρο της συνομοσπονδίας τους Τάκη Κοτσόργιο.
Κι αυτό γιατί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός απέσυρε τη διάταξη βάση της οποίας επιτρεπόταν η αλιεία με συρόμενα αλιευτικά εργαλεία (γρι γρι) σε απόσταση 1 ν.μ. από τις ακτές και όχι στα 1,5 ν.μ. που επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Έτσι τις επόμενες ημέρες ο Αλέξανδρος Κοντός θα υπογράψει νέα υπουργική απόφαση βάση της οποίας το όριο για αλιεία με συρόμενα εργαλεία θα καθορισθεί στο 1,5 ν.μ. .
Σε κάθε περίπτωση τόσο η στάση και το «πείσμα» των παράκτιων όσο και η αντιμετώπιση του θέματος από τον υπουργό δημιουργούν τις συνθήκες για τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας και συνεργασίας των δυο πλευρών που αν συνεχισθεί θα έχει θετικά αποτελέσματα για τον κλάδο.

Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

Κάρολος Παπούλιας: "το Μεσολόγγι αποτελεί για τον Ελληνισμό διαχρονικό σύμβολο των Αγώνων για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία"

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός
της 182ης Επετείου της Εξόδου




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, λάμπρυνε την Κυριακή των Βαΐων με την παρουσία του στο Μεσολόγγι, τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 182ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Κατά την διάρκεια της αντιφώνησης του, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «το Μεσολόγγι αποτελεί για τον Ελληνισμό διαχρονικό σύμβολο των Αγώνων για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία».


Με αφορμή την επίσκεψή του στη Μαριούπολη της Ουκρανίας ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στην έννοια του πατριωτισμού και σημείωσε: «Ο πατριωτισμός δεν έχει σχέση με εθνικές φοβίες, με μισαλλοδοξία και φωνές, με πατριδοκαπηλία και πεποιθήσεις για περιούσιους λαούς. Είναι, κυρίως, μία στάση ευθύνης και απόδειξη σεβασμού σε ό,τι κληρονομήσαμε και σε ό,τι θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά». Και συμπλήρωσε: «Είναι ένας τρόπος σκέψης, αλληλένδετος με την ιστορική ματιά στα πράγματα και με την εθνική αυτογνωσία».


Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ισχυροποίησης του νομού Αιτωλοακαρνανίας με γνώμονα όπως είπε «την προσφορά του τόπου στο κοινωνικό σύνολο» αναφερόμενος «στον υδάτινο πλούτο που χρησιμοποιείται για ενέργεια και ύδρευσή του λεκανοπεδίου Αττικής», χωρίς να υπάρχουν όπως πρόσθεσε «μέχρι στιγμής τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη».
Ενώ την προηγούμενη ημέρα ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εκφωνώντας στον Κήπο των Ηρώων τον πανηγυρικό της ημέρας υπογράμμισε με έμφαση: «το Μεσολόγγι δεν ζητά από την θέση του οφειλέτη. Απαιτεί ως δικαιούχος όλα αυτά που του ανήκουν. Ανήκουν σε όλους αυτούς που συγκλόνισαν τους Ευρωπαϊκούς λαούς με τους αγώνες τους για την κατάλυση της απολυταρχίας και τη θεμελίωση του πολιτισμού των δημοκρατικών θεσμών.
Στην ανατολή του 21ου αιώνα, βρισκόμαστε ξανά πολιορκημένοι μέσα στον τόπο μας όπου οι σημερινοί ανιστόρητοι «αφέντες» έρχονται να πάρουν τα θεσμικά κατοχυρωμένα και ιστορικά καταξιωμένα δικαιώματα τούτης εδώ της πόλης.
Γιατί το Εφετείο ανήκει σε μας. Γιατί το κτίριο «Χατζηκώστα» ανήκει σε μας. Γιατί η δημόσια γη που είναι γύρω μας ανήκει σε μας.
Και εμείς καλούμαστε ξανά ως «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» να γκρεμίσουμε τα νοητά τείχη που δημιούργησαν γύρω μας οι σημερινοί πολιορκητές μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Μεσολόγγι επισκέφθηκε το Κέντρο Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές της Εταιρίας Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Σωτήρη Κωτσόπουλο για την λειτουργία του.

Η υποδοχή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας έγινε στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης παρουσία των τοπικών αρχών. Εκεί ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος προσέφερε στον Κάρολο Παπούλια μια ασημένια εικόνα της Παναγίας και στον Υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση πίνακα ζωγραφικής του Π. Αθανασίου που απεικονίζει την παραδοσιακή μεσολογγίτικη πελάδα.

Στη συνέχεια όλοι μαζί μετέβησαν στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου εψάλη Δοξολογία. Ακολούθως σχηματίστηκε πομπή με την Ιερή Εικόνα της Εξόδου, η οποία κατευθύνθηκε στον Κήπο των Ηρώων, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Αθάνατων Ελευθέρων Πολιορκημένων και βράβευσε του νικητές του δρόμου Θυσίας.

Στην τελετή στον Κήπο των Ηρώων ο Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας των Ελευθέρων Πολιορκημένων τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Έξοδος του Μεσολογγίου υπογραμμίζει την αξία του συνόλου, της συλλογικής δράσης, σε αντίθεση με τον ωχαδελφισμό, την ευκολία και την εγωπάθεια, που δυστυχώς στις μέρες μας έχουν θεοποιηθεί. Για αυτό το μήνυμα της σημερινής μέρας είναι η ενότητα, η ομοψυχία, το «εμείς» που έλεγε και ξανάλεγε ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Κι αυτό το «εμείς» πρέπει να περιφρουρήσουμε και να το θωρακίσουμε».

Το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου στον Κήπο των Ηρώων μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η αναπαράσταση της Ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Χρήστου Καψάλη, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου.

Στις εκδηλώσεις για την Έξοδο, την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η αντιπρόεδρος Έλσα Παπαδημητρίου , το ΠΑΣΟΚ η βουλευτής και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, το ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Μωραΐτης, τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης και τον ΛΑΟΣ ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης.Επίσης τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, πρεσβευτικές αντιπροσωπείες, οι βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπ. Σπυρίδων, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, οι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ηλείας και Μαντινείας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, δήμαρχοι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Οι εκπροσωπήσεις των κομμάτων στον εορτασμό της Εξόδου

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εξόδου σήμερα και αύριο στο Μεσολόγγι τη Βουλή των Ελλήνων θα εκπροσωπήσει η Έλσα Παπαδημητρίου, το ΠΑΣΟΚ η Βάσω Παπανδρέου, το ΚΚΕ ο Νίκος Μωραΐτης, τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Τσούκαλης και τον ΛΑΟΣ ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ως γνωστό την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

Η έξοδος του Μεσολογγίου και η συμβολή του Μποχωριού (Ευηνοχωρίου) στον αγώνα.

Του Νικολάου Γιαννή
Η Ηρωική Έξοδος των Ελεύθερων Πολιορκημένων είναι ίσως η κορυφαία και η πιο συγκινητική στιγμή του Ελληνικού Αγώνα το 1821 και εντάχτηκε στα μεγαλύτερα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά γεγονότα, εκείνης της εποχής.
Οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου ονομαστήκαν Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, διότι στάθηκαν ακλόνητοι στις αρχές τους, με απαράμιλλο θάρρος υπεράσπιζαν την πατρίδα τους και το σπίτι τους και υπέμειναν με αλύγιστη καρτερία την στιγμή της λευτεριάς.
Όμως τη λευτεριά τους έμελε να την κερδίσουν κάνοντας την έξοδο του Μεσολογγίου και έγραψαν με το αίμα τους την πιο λαμπρή σελίδα όχι μονό για το Μεσολόγγι αλλά και για όλο το Ελληνικό Έθνος.
Όταν 12.000 ψυχές μετά από 12 μήνες συνεχούς πολιορκία είδαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα να χάνονται και όσοι ακόμη ζούσαν να τρέφονται με τα πιο σιχαμερά ζώα της γης, να πίνουν νερό με αλάτι και αίμα και με χωρίς καμία ελπίδα πια πήραν την μεγάλη απόφαση για να κάνουν Έξοδο στις 10 Απρίλιου 1826.
Ότι δεν κατάφεραν τ’ ασκέρια του Κιουταχή και του Ιμπραήμ τα πέτυχε η δυσβάστακτη πείνα.
Η πείνα που κάνεις αντρειωμένος δεν κατάφερε να νικήσει.
Όμως και σε αυτήν την δύσκολη στιγμή δεν έχασαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν απαρνήθηκαν τις αρχές τους και ούτε σκέφτηκαν να παραδοθούν, παρά προτίμησαν να θυσιαστούν εις το όνομα της ελευθερίας που τόσο προσδοκούσαν.
Η απάντηση τους προς τους τούρκους για παράδοση ήταν:

«ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΑ
ΣΤΙΣ ΜΠΟΥΚΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΩΝ .
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΤΕ.»

Πραγματικά σπάνια συναντά κανείς στις σελίδες της ιστορίας παραπλήσια δείγματα παρόμοιας υπεράνθρωπης ψυχικής αντοχής.
Η πτώση του Μεσολογγίου και η αυτοθυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων έγινε παράδειγμα λευτεριάς, αντίστασης και ο Φάρος που αφύπνισε όλους τους πνευματικούς και φιλελεύθερους ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Με αφορμή φέτος τον εορτασμό για την 182η Επέτειο από την Έξοδο του Μεσολογγίου, θα ήθελα να επισημάνω και τον ρολό του Ευηνοχωρίου (Μποχωριού) και των κατοίκων του στην περίοδο της επανάστασης και στην πολιορκία του Μεσολογγίου.

Το Μποχώρι ήταν σημαντικό για τον αγώνα για δυο λόγους.

Α)Υπήρχαν μεγάλα έσοδα από τον κάμπο που ήταν στην δικαιοδοσία του Μποχωρίου, από τα κρατικά χωράφια και από το αλάτι της Μαύρης Αλυκής που όλα έβγαιναν στην δημοπρασία, και τα έσοδα πήγαιναν στον αγώνα.

Β) Η γεωγραφική θέση του Μποχωριού ήταν σημαντική, διότι ήταν το προπύργιο του Μεσολογγίου από την ανατολική πλευρά από και προς Πελοπόννησο, για μεταφορά στρατευμάτων, εφοδίων για τον αγώνα στην Δυτική Ελλάδα και για της πολιορκίες του Μεσολογγίου και έχοντας ελεύθερο το Μποχώρι μπορούσαν και αντιμετώπιζαν τους Τούρκους.
Ήταν δηλαδή κομβικό σημείο στις διαφορές διαδρομές οι οποίες ονομαστήκαν «Τουρκόστρατες». Το Μποχώρι ήταν επάνω στην κεντρικότερη διαδρομή της Δυτικής Ελλάδος και στην διαδρομή που ήταν ένας από τους δρόμους διαφυγής που ακολούθησαν οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, όσοι τελικά σωθήκαν για να πάνε στον Πλάτανο Ναυπακτίας.
Επίσης στην περίοδο της επανάστασης υπήρχε η Τουρκόστρατα « ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ – ΓΑΛΑΤΑΣ – ΚΡΥΟΝΕΡΙ» που αναφέρεται με την χαρακτηριστική φράση «Μποχωρογάλατα». Το πέρασμα οδικώς ήταν από τους βαλτούς του Μποχωρίου είτε με βάρκες από το Μεσολόγγι και έβγαιναν στο Μπουκάρι ή Κρυονέρι και από εκεί ανέβαιναν στην Βαράσοβα αν ήθελαν να πάνε στην ενδοχώρα, είτε επιβιβαζόντουσαν σε καράβια για να περάσουν στην Πελοπόννησο.
Την σημαντικότητα του Μποχωριού την βλέπουμε σε αναφορά από τον Κασομούλη όταν στις 18 Φεβρουαρίου 1826 μετά από πληροφορίες ότι θα προσπαθήσει να τους αποκλείσει ο Ιμπραήμ, οι Μεσολογγίτες οπλαρχηγοί κανονίζουν το σχέδιο δράσης και μας αναφέρετε χαρακτηριστικά τα εξής :

«Εστοχάσθησαν <ορθόν>και δια τον έναν λόγον και δια τον άλλον , όπως και αν είναι το πράγμα , να ασφαλίσουν την Κλείσοβαν μόνον και να την οχυρώσωμεν , δια να έχωμεν την κοινωνίαν της ξηράς από μέρος του Βοχωρίου, και να οχυρώσωμεν και το βασιλάδι δια την κοινώνιαν της θαλάσσης , καθώς και την περιφέρεια του μισολογγίου και θέσωμεν τα πυροβόλα εκεί , τα περισσότερα.».

Έτσι το Μποχώρι είχε κοινή μοίρα με το Μεσολόγγι και έπεσε πρώτο στα χεριά των Τούρκων και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει επικοινωνία από την ανατολική πλευρά και σιγά σιγά οι τούρκοι δημιούργησαν ασφυκτικό κλειό στο Μεσολόγγι.
Όμως παρά πολλά στον αγώνα πρόσφεραν και οι Μποχωρίτες, που είχαν Ηρωισμό και Πάθος για την Ελευθερία και έλαβαν μέρος σε πολλές μάχες τις Δυτικης Ελλάδος , στις πολιορκίες και ανάκτηση του Μεσολογγίου.
Αρκετοί Μποχωρίτες ήταν Μπουλουκτσήδες (Αξιωματικοί ) που ηγούνταν ομάδες 20-60 στρατιωτών, ήταν υπό της οδηγίες του οπλαρχηγού Δημ. Μάκρη, Μήτρου Ντόβα, Πέτρου Τζερπέλη, Καραϊσκάκη, Γενναίο (Γιάννη) Κολοκοτρώνη κ.λ.π.
Επίσης έλαβαν μέρος στην πρώτη μάχη των Ελλήνων στην περιοχή μας, στις 5 Μάιου 1821που έγινε στο πέρασμα του Εύηνου ποταμού, στην σκάλα του Μαυροματιού (στο Περιθώρι), όπου και σήμανε την έναρξη της επαναστάσεως στην Δυτική Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά αναφέρω τον «Μπελέκο Χρήστο : Α.Μ.6033 , Ν.Μ. 2347 που γεννήθηκε το 1791 και ήταν Μπουλουκτσής, επικεφαλής 30 εως 50 στρατιωτών και με αρχηγό του τον Δημήτριο Μακρή, πολέμησε από την αρχή της επανάστασης έως το 1829 παρευρεθείς στις τρεις πολιορκίες του Μεσολογγίου και στις μάχες, στο Βραχώρι, στο Ζαπάντι, του Πέτα, στο Κομπότι, στο Κρυονέρι, στο Κεφαλόβρυσο , στη Δερβέκιστα, της Λαγκάδας, του Καρβασαρά, του Μακρυνόρους, της Άρτας, της Πλάκας, ακόμα στην Ανατολική Ελλάδα στις μάχες της Αθήνας, του Σένιου, στην Ανδρίτσαινας κατά του Ιμπραήμ, στα Πηγάδια της Μάινας Ξηρομέρου κατά του Βελήμπεη, στο Αιτωλικό υπό τον Άστιγξ και στην ανάκτηση του Μεσολογγίου. Στην έξοδο έχασε όλη την οικογένεια του «όπου οκτώ μελή ανηρπάσθη υπό του εχθρού και έκτοτε μέχρι το 1865, κατέστη άφαντη». Όταν σχηματίστηκαν οι Χιλιαρχίες κατατάχτηκε ως Αξιωματικός-Υπολοχαγός στη Χιλιαρχία του Δημ. Μακρή και Πέτρου Τζερπέλη».
Επίσης ολόκληρες οικογένειες που ζούσαν την τότε εποχή στο Ευηνοχώρι ξεκληρίστηκαν κατά την μαύρη νύκτα του μεγάλου χαλασμού ή αιχμαλωτιστήκαν και χάθηκαν στα σκλαβοπάζαρα.
Αυτό μας το αποδεικνύει ο κατάλογος των αιχμάλωτων και αγνοούντων που συντάχτηκε τον Μάιο του 1828 στον Κάλαμο για να ενεργήσει η τότε κυβέρνηση τα δέοντα μέσα στον οποίο υπήρχαν αιχμάλωτοι 37 ονόματα Μποχωριτών αιχμαλώτων που πιάστηκαν στο Μεσολόγγι και πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα ή αγνοούνται. Σας τον παρουσιάζω :
Τόπος
Ονοματεπώνυμο Ηλικία όπου κρατείτε
1) Μαρία θυγάτηρ Παναγίωτου Βαλμά 55 Άρτα
2) Τασούλα Φραγκοστάθη 18 Μοθοκορωνα
3) Ζωίτσα θυγάτηρ Φραγκοστάθη 50 Άρτα
4) Ελένη θυγάτηρ Ζωίτσας 17 Αλβανία
5) Ζωίτσα γυνή Αντώνη Βλωχαϊτη 38 Αλβανία
6) Ευστάθιος δούλος Σπύρου Πεταλούδη 15 Αγνοείται
7) Μαρία γυνή Μάι Μπουρδούβαλη 35 Αλβανία
8) Γεώργιος υιός Μάι Μπουρδούβαλη 12 Πάτρα
9) Ευφροσύνη θυγάτηρ Ευσταθίου Μαραθούλη 10 Μεθώνη
10) Στάμος υιός Ιωάννη Σταμόπουλου 12 Αίγυπτος
11) Ελένη γυνή Θανάση Φραγκοσταθόπουλου 40 Αλβανία
12) Αναστάσιος υιός της ιδίας 15 Αλβανία
13) Σταμούλα γυνή Βλαχούτζου 40 Ιωάννινα
14) Σπύρος υιός της ιδίας 17 Ιωάννινα
15) Αλτάνη θυγάτηρ Βλαχούτζου 18 Αλβανία
16) Μαρία θυγάτηρ Μώρενας 40 Αλβανία
17) Ρετούλα γυνή Ασημάκη Σκουλίκη 25 Μοθοκορωνα
18) Σωτήρενα Καλικαντζού 18 Λάρισα
19) Μαρούλα θυγάτηρ Παναγιώτη Μπογάτζη 14 Αγνοείται
20) Αικατερίνα θυγάτηρ του Σερετάκη 30 Αλβανία
21) Γεωργάκης αδελφός της 15 Αγνοείται
22) Γιάννος υιός Νικόλα Μαυρονζέλη 18 Αγνοείται
23) Ελένη Τζατζαμαδοπούλα 20 Αγνοείται
24) Τρισεύγενη γυνή Γρηφορίου Λαδά (ή λαδιά) 30 Αλβανία
25) Μαρία θυγάτηρ της ιδίας 10 Αλβανία
26) Ελενίτζα θυγάτηρ Τζινάδη 55 Αλβανία
27) Βγενούλα γυνή Δημήτρη Μπουρδούβαλη 30 Αγνοείται
28) Σουσάνα γυνή Σωτήρη Καλκατζά 55 Αγνοείται
29) Αθανάσιος υιός του Κουσουλάκη 14 Αγνοείται
30) Σπύρος Μαράντος 45 Αγνοείται
31) Μάια Μπουρδούβαλια 35 Αγνοείται
32) Σταθάκης Καλογεράς 50 Αγνοείται
33) Πάνος Παπαλουκάς 60 Αγνοείται
34) Κωνσταντής Παλαμάς 60 Αγνοείται
35) Θεόφιλος υιός Γεωργίου Θεοφίλου 30 Μοθοκορωνα
36) Σπύρος αδελφός του 25 Αγνοείται
37) Ιωάννης αδελφός του 20 Αγνοείται

Οι Μποχωρίτες και Μποχωριτίσσες έπεσαν υπέρ πατρίδος και θυσιάστηκαν αυτοβούλως για την ελευθερία τους, χωρίς αξιώσεις, με μονή επιθυμία τους να δούνε τον ήλιο ν’ ανατέλλει ελεύθερος πάνω από την Βαράσοβα.
Εδώ θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση, μπορεί να υπάρχουν και αρκετοί Μποχωρίτες που δεν έχουν καταγράφει, διότι μετά την απελευθέρωση εγκαταστάθηκαν σε άλλες περιοχές (Αττική, Πελοπόννησο) και δήλωσαν σαν τόπο καταγωγής τους το μέρος που έμεναν τότε και έτσι είναι δύσκολο να τους ανασύρουμε από την αφάνεια.
Ακόμη έχουν δηλωθεί και ονόματα όπου δεν ήταν τα πραγματικά τους αλλά τα παρατσούκλια, το μέρος καταγωγής τους αλλά και υποκοριστικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ όπου σε έγγραφο του φάκελου του είναι γραμμένος ως ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ.
Επίσης πολλοί σημερινοί κάτοικοι του Ευηνοχωρίου είναι απόγονοι των αγωνιστών που πολέμησαν στο Μεσολόγγι αλλά είχαν τόπο καταγωγής ευρύτερα από τον νόμο, την Ευρυτανία, την Πελοπόννησο κ.λ.π . Θα αναφέρω ενδεικτικά μερικά ονόματα, ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΙΣΤΙΟΛΗΣ, ΜΑΝΘΟΣ, ΠΑΝΑΓΟΣ, ΣΥΡΡΟΣ, ΚΥΤΑΓΙΑΣ κλπ.
Όλοι εμείς οι νεότεροι έχουμε χρέος να μην λησμονούμε τους προγόνους μας και τα δεινά που τράβηξαν, αλλά προπαντός την ανδρεία και τα υπεράνθρωπα κατορθώματα απέναντι στους αναρίθμητους Τούρκους.
Σ΄ αυτούς χρωστάμε την ελευθερία μας, που προτίμησαν να πεθάνουν παρά να προσκυνήσουν για μια ζωή τους κατακτητές και το χώμα που πατούμε είναι χώμα ποτισμένο από το αίμα τους.
Οι Γιορτές Εξόδου στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου είναι ένας φόρος τιμής στους προγόνους μας, που θα ζουν για πάντα στην κάρδια μας και ένα καντήλι, που το φως του θα είναι άσβηστο στους αιώνες.

<<Ω κόκαλα εσείς των γονιών μας ιερά.
Στον κάμπο ~στην λίμνη ~στο λογγό σπαρμένα.
Που γράψατε μ’ αίμα πύρο μια φορά
Το αθάνατο το εικοσιένα.>
Μ. Μαλακασης

ΠΗΓΕΣ:
Κατάλογος αιχμαλώτων από την Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος Αρ. έγγραφου 18.526.
Αρχεία αγωνιστών από το τμήμα χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης .
Μνημεία της Ελληνικής Ιστορίας-Ιστορικόν Αρχείο Αλέξ. Μαυροκορδάτου-Ακαδημία Αθηνών 1965.
Νότια Αιτωλία το οδικό δίκτυο έως τα πρώτα Μεταεπαναστατικά χρόνια – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ Σ. Κ Αθήνα1993
Ενθυμήματα στρατιωτικά της επανάστασης-ΚΑΣΟΜΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ τόμος Β- Αθήνα 1940.
Μεσολόγγι (1821-1829) Οι αθάνατοι Πρόμαχοι- ΚΟΛΟΜΒΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ- Αθηνά 1998.
Ιστορία του Μεσολογγίου-ΜΑΚΡΗΣ Δ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ-Αθήνα 1957.
Απομνημονεύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίου (1825-1826) καί τίνες άλλαι σημειώσεις εις την ιστορίαν του μεγάλου Αγώνος αναγόμεναι-ΜΙΧΟΣ Ν. ΑΡΤΕΜΙΟΣ Αθήνα1883.
Μεσολόγγι 1826 τύχη οικογενείας Ι . Μάγερ κατάλογος των αιχμαλώτων της εξόδου-ΣΑΚΑΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-Αθηνά 2000.
Οι Μεσολογγίται Η κατά τον μέγαν αγώνα-ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ- Αθηνά 1926.
Το Μεσολόγγι-ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-Αθηνά 1925 .
Απομνημονεύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίου 1825-1826 - ΣΠΥΡΟΜΙΛΙΟΣ-Αθηνά 1969.
Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης-ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ-Αθηνά 1888. Αιτωλοακαρνάνες, Ευρυτάνες, Αγραφιώτες κι Ασπροποταμίτες νεκροί , αιχμάλωτοι του ’21-ΤΣΑΤΣΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-Αθήνα 2005.

Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την Έξοδο


Κορυφώνονται στο Μεσολόγγι το Σαββατοκύριακο (19-20 Απριλίου) οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 182η Επέτειο της Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων, τις οποίες την Κυριακή θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας.
Το βράδυ του Σαββάτου στον Κήπο των Ηρώων θα γίνει η αναπαράσταση της Ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη, σε ανάμνηση ενός γεγονότος που έχει καταγραφεί ως η κορυφαία πράξη αυτοθυσίας στη νεοελληνική και όχι μόνο Ιστορία.
Νωρίτερα, στον Κήπο των Ηρώων θα έχει καταλήξει από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα η μεγαλειώδης Πομπή που συνοδεύει την Ιερή Εικόνα της Εξόδου και στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες νέων απ’ όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές καθώς και περισσότερες από 20 Φιλαρμονικές.
Η πομπή το Σάββατο θα ξεκινήσει στις 8 το βράδι, ενώ την Κυριακή στις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλο: «Το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων αποτίουμε φόρο τιμής σ’ αυτούς, που για να προασπίσουν το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας έδωσαν τη ζωή τους, γνωρίζοντας ότι η επιτυχία του εγχειρήματος της Εξόδου ήταν μηδαμινή.
Τα μηνύματα που εκπέμπει η αυτοθυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων είναι διαχρονικά και επίκαιρα.
Το Σαββατοκύριακο η καρδιά της Ελλάδας θα χτυπά στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, στο Μνημόσυνο των Ελεύθερων Πολιορκημένων που με την ηρωική τους Έξοδο δημιούργησαν τις ικανές συνθήκες για την σύσταση του Ελληνικού Κράτους».

2η Έκθεση Γραμματοσήμου στο Αγρίνιο

Ένα από τα παλαιότερα φιλοτελικά σωματεία της χώρας, η Φιλοτελική Εταιρεία Αγρινίου, που ιδρύθηκε το1972, αλλά ως Φιλοτελική Ένωση οργανωμένα υπήρχε από το 1943, διοργάνωσε την 2η Έκθεση Γραμματοσήμου στην πόλη του Αγρινίου με την υποστήριξη των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Πνευματικού Κέντρου του δήμου καθώς και της Γυμναστικής Εταιρείας.
Η ιδέα του Φιλοτελισμού, που είναι μεν μια άυλη αξία αλλά κεφαλαιώδης και έχει κατακτήσει επάξια μια ξεχωριστή θέση στη συνείδηση και στην καρδιά των Ελληνίδων και των Ελλήνων, κυριάρχησε τόσο στην έναρξη της εκδήλωσης όσο και κατά την διάρκεια της έκθεσης. Τα γραμματόσημα που ταξιδεύουν και γίνονται εκφραστές της επίσημης ελληνικής κουλτούρας, που αποτελούν σημαντικό μέσο εθνικής προβολής και συμβάλλουν στην ανάδειξη του πολιτισμού, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του κάθε τόπου, είχαν την ευκαιρία να τα «γνωρίσουν» οι μαθητές των σχολείων, αλλά και οι επισκέπτες της έκθεσης που φιλοξενούνταν στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Θεματολογικές συλλογές επώνυμων συλλεκτών ταξινομήθηκαν και επιμελώς εκτέθηκαν, το Ταχυδρομικό και Φιλοτελικό Μουσείο, μετέφερε μέρος των ιστορικών εκθεμάτων του και τα εξέθεσε, ενώ επισκέπτες και μαθητές είχαν την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά το «προσωπικό» τους γραμματόσημο.
Στην εκδήλωση που αποτέλεσε και την έναρξη της έκθεσης βραβεύτηκαν δύο Αιτωλοακαρνάνες καλλιτέχνες ο Χρήστος Γαρουφαλής και η Μαρία Ζησιμοπούλου που έχουν φιλοτεχνήσει όψεις γραμματοσήμων, ενώ ο Γενικός Διευθυντής των ΕΛ.ΤΑ Βασίλης Λούκας αναφέρθηκε στην ομιλία του στο «Ρόλο του Ταχυδρομείου στη σύγχρονη εποχή», μετά την ταινία που προβλήθηκε και αφορούσε την πορεία, τις υπηρεσίες και το σύγχρονο πρόσωπο των ΕΛ.ΤΑ.

Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Γίνεται "ΘΕΜΑ" το Εφετείο

Αναδημοσιεύουμε σημερινό δημοσίευμα από το "Πρώτο ΘΈΜΑ OnLine"

Της… Εξόδου γίνεται στο Μεσολόγγι

Ακόμη και η πιο προχωρημένη φαντασία δύσκολα θα μπορούσε να προβλέψει τα όσα εξελίσσονται αυτές τις ημέρες στο Μεσολόγγι και μετατρέπουν τη γιορτή της Εξόδου σε μια νέα εξέγερση των κατοίκων της Ιερής Πόλης, αυτή τη φορά βέβαια όχι κατά των Τούρκων κατακτητών, αλλά κατά των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο και τη στάση που τηρούν ορισμένοι βουλευτές του νομού. Η τοπική κοινωνία είναι εξαγριωμένη με τα όσα συμβαίνουν, καθώς θεωρεί ότι αδικείται η πόλη και αναιρούνται παλαιότερες δεσμεύσεις της Πολιτείας, και δηλώνει αποφασισμένη να μετατρέψει τις εκδηλώσεις, οι οποίες κορυφώνονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, σε πεδίο έντονης διαμαρτυρίας ως ένα είδος τελεσιγράφου προς την πολιτική ηγεσία, από την οποία ζητεί να γίνει το Εφετείο στην πρωτεύουσα του νομού.

Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να μην κληθούν στο επίσημο γεύμα που παραθέτει ο δήμος προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας οι βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας που δεν πήραν θέση υπέρ της επανίδρυσης του Εφετείου στο Μεσολόγγι. Η απόφαση προκάλεσε την παρέμβαση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, καθώς συνεργάτιδα του κ. Κάρολου Παπούλια τηλεφώνησε στον δήμαρχο της πόλης κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλο για να τον μεταπείσει προκειμένου να καλέσει τους βουλευτές στο γεύμα.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι οριστική και αμετάκλητη εκτός κι αν…υπάρξει αλλαγή στάσης του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι υπέρ της ίδρυσης Εφετείου στο Μεσολόγγι έχουν ταχθεί οι βουλευτές Χρίστος Βερελής και Σπήλιος Λιβανός.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα «Εφετείο στο Αγρίνιο» συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στο Μεσολόγγι (οι δικηγόροι διανύουν τον πέμπτο μήνα αποχής) και οι επίσημοι που θα βρεθούν το Σαββατοκύριακο στο Μεσολόγγι θα πρέπει είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτά που θ’ ακούσουν… όχι μόνο από τον δήμαρχο, αλλά κυρίως από τους κατοίκους της πόλης κατά τη διάρκεια της πομπής.

Για να διαβάσετε το ρεπορτάζ πατήστε (εδώ)

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Ενδυνάμωση του ΤΕΙ Μεσολογγίου υποσχέθηκε ο Σπύρος Ταλιαδούρος




Παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, Σπύρου Ταλιαδούρου, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 14 Απριλίου τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Αμέσως μετά, ακολούθησε η τελετή υποδοχής-διαβεβαίωσης των πρωτοετών σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.
Με σημαντικές δεσμεύσεις εμφανίστηκε ο Υφυπουργός, παρουσιάζοντας το νομοθετικό έργο αναβάθμισης των ΤΕΙ, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2008 κάνοντας ιδιαίτερες αναφορές στην αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές ανάγκες και στην κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων. Σχετικά με τη βάση του 10, βασική αιτία της αποδυνάμωσης των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ο κ. Ταλιαδούρος τόνισε ότι «ήταν ένα προσωρινό στοιχείο, το οποίο στόχευε στην παροχή ουσιαστικότερης βοήθειας στα ΤΕΙ, μετατρέποντάς τα σε πραγματικά ανώτερα, εκπαιδευτικά ιδρύματα».Τέλος, μετέφερε την κυβερνητική απόφαση για ενδυνάμωση του ΤΕΙ Μεσολογγίου τόσο σε επίπεδο κτιριακών υποδομών όσο και στην στελέχωση του με διδακτικό προσωπικό. Πιο αναλυτικά, ο κ. Ταλιαδούρος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ΤΕΙ έχει ήδη διαγράψει μία επιτυχημένη και αξιέπαινη πορεία στα εκπαιδευτικά πράγματα της χώρας και πρόσθεσε ότι «με καινοτόμα προγράμματα σπουδών στα πεδία της Διοίκησης και Οικονομίας και Τεχνολογίας Γεωπονίας και εξαιρετικό διδακτικό προσωπικό, το ΤΕΙ Μεσολογγίου προσφέρει σύγχρονη και ποιοτική εκπαίδευση σε ένα δυναμικό φοιτητικό πληθυσμό και, ταυτόχρονα, συμβάλλει στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής του Μεσολογγίου». Ο κ. Ταλιαδούρος κατά την ομιλία του ανακοίνωσε, ότι προωθείται η μετονομασία δυο τμημάτων της ΣΤΕΓ και η ίδρυση νέας σχολής με δύο τμήματα τα οποία προσδιορίζεται να λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 κι αυτό διότι εκκρεμεί πλέον η υπογραφή των αντίστοιχων προεδρικών διαταγμάτων από το υπουργείο Οικονομίας και η κύρωσή τους από το ΣτΕ καθώς και η στελέχωσή τους με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Στα εγκαίνια, το παρών έδωσαν οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης και Σπήλιος Λιβανός, οι δήμαρχοι Μεσολογγίου και Ναυπάκτου Γιάννης Αναγνωστόπουλος και Θανάσης Παπαθανάσης και ο αντινομάρχης Χρήστος Πετρόπουλος.

Αλογοσκούφης - Παπαθανασίου στην Πάτρα για το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) που αφορά στην περίοδο 2007-2013, γνωστό και ως Δ' ΚΠΣ, παρουσίασε σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Πολιτεία» της Πάτρας, ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσία του Υφυπουργού κ. Γιάννη Παπαθανασίου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Παναγιώτη Δρόσου, του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Σπύρου Σπυρίδωνα, βουλευτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και μελών του επιχειρηματικού κόσμου. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε επίσης απολογισμός των πεπραγμένων του Γ' ΚΠΣ και αναλύθηκε ο προγραμματισμός ως την ολοκλήρωσή του, το 2009.
Για την ομιλία του Γιώργου Αλογοσκούφη (πατήστε εδώ) και για την ομιλία του Γιάννη Παπαθανασίου (εδώ)

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Στο Μεσολόγγι την Κυριακή ο Κάρολος Παπούλιας

Το Σάββατο και την Κυριακή 19 και 20 Απριλίου 2008 και παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια θα κορυφωθούν στο Μεσολόγγι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 182ης Επετείου της Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Στις εκδηλώσεις την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας/

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο πλαίσιο του εορτασμού ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για να αναδείξει το κορυφαίο γεγονός της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων διοργανώνει εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην περαιτέρω διάχυση των διαχρονικών μηνυμάτων της Αυτοθυσίας και του αγώνα για την προάσπιση του αγαθού της Ελευθερίας.

Για να διαβάσετε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (πατήστε εδώ)

Συνεχίζονται στο Μεσολόγγι οι εκδηλώσεις για την Έξοδο

Με επιτυχία συνεχίσθηκαν σε Μεσολόγγι, Αθήνα και Κόρινθο το Σάββατο και την Κυριακή 12 και 13 Απριλίου οι εκδηλώσεις του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για τον εορτασμό της 182ης Επετείου της Εξόδου της Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Κορυφαία, ίσως, στιγμή των εκδηλώσεων του διημέρου ήταν η τελετή έναρξης των αγώνων ποδηλασίας Special Olympics στους οποίους μετέχουν περισσότεροι από 300 αθλητές όχι μόνο από τη Δυτική Ελλάδα αλλά και από την Αττική.
Και λέμε κορυφαία στιγμή διότι οι αθλητές των Special Olympics είναι νέες και νέοι με διανοητικά και κινητικά προβλήματα που μέσω του αθλητισμού δίνουν το δικό τους αγώνα για την κοινωνική ενσωμάτωση στέλνοντας από την πόλη της Ελευθερίας μηνύματα ζωής.
Οι αθλητές των Special Olympics με τους προπονητές, συνοδούς, γονείς και φίλους συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου απ’ όπου ξεκίνησε η παρέλασή τους έως τον Κήπο των Ηρώων για την τελετή έναρξης των αγώνων.
Το αγωνιστικό σκέλος ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον πολύ κόσμου που από τα πεζοδρόμια της δυτικής περιμετρικής του Μεσολογγίου με το ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα επιβράβευε τις προσπάθειες των διαγωνιζομένων.

Τιμή στον Εθελοντή Αιμοδότη
Σημαντικό όμως ενδιαφέρον είχε και η εκδήλωση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Μεσολογγίου το βράδυ της Κυριακής στο «Τρικούπειο» στην οποία - πέρα των βραβεύσεων συμπολιτών μας για την εθελοντική τους προσφορά αίματος στον πάσχοντα συνάνθρωπο – δυο καταξιωμένοι συμπατριώτες μας γιατροί που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, ο γυναικολόγος, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Στάθης Τσούκαλος και ο καρδιολόγος, λέκτορας του Παν/μιου Αθηνών, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος με ιδιαίτερα προσιτό και κατανοητό λόγο αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα της Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Ιστορία και Τέχνη του Κήπου των Ηρώων
Κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εξόδου σημαντική είναι η παρουσία των μαθητών της πόλης, έτσι το βράδυ του Σαββάτου στο «Τρικούπειο» οι μαθητές του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου παρουσίασαν ένα ξεχωριστό «Οδοιπορικό στον Κήπο των Ηρώων» συνδέοντας την Ιστορία με την Τέχνη.

Το γεγονός της Εξόδου για τον Κωστή Παλαμά
Ενδιαφέρουσα και με έντονα ιστορικά στοιχεία ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Κυριακής στο «Τρικούπειο» ο σύλλογος Φίλων Γονέων και Εθελοντών «Παναγία Ελεούσα» κατά την οποία οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Πολίτου – Μαρμαρινού και Παναγιώτης Κοντός μίλησαν με θέμα: «Ο Παλαμάς και η Έξοδος».

Ο εορτασμός της Εξόδου σε Αθήνα και Κόρινθο
Παρουσία του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλου οι μεσολογγίτες της Αθήνας τίμησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο την ηρωική Έξοδο.
Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών η συγγραφέας Ακακία Κορδόση ανέπτυξε το θέμα: «Οι Γυναίκες του Μεσολογγίου και της Εξόδου» για να ακολουθήσει συναυλία με την χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας.
Το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης εψάλει Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση για να ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού από την πρόεδρο της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου Ροδάνθη Φλώρου και στην συνέχεια σχηματίσθηκε πομπή προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου έγιναν καταθέσεις στεφάνων.
Στην Κόρινθο ο εκεί σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στο κορυφαίο γεγονός της Εξόδου στην οποία το Δήμο Μεσολογγίου εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ειρήνη Καρατσώρα – Νατσικώστα.

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Μήνυμα ζωής με ποδήλατο


200 αθλητές των
Special Οlympics
δίνουν ραντεβού
στο Μεσολόγγι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης manosh@dolnet.gr

Ο 30χρονος Χρήστος Αντωνίου δύο φορές την εβδομάδα κάνει την απόσταση Νίκαια- Χαλάνδρι με το ποδήλατό του!
Χρειάζεται περίπου μιάμιση ώρα για να φτάσει στον προορισμό του. Αλλά αυτό δεν τον πολυαπασχολεί. Δεν θέλει με τίποτα να χάσει την προπόνηση της ομάδας ποδηλασίας των Special Οlympics που γίνεται στο αθλητικό κέντρο Χαλανδρίου.
«Είναι κουραστική η διαδρομή, αλλά δεν με πειράζει» λέει. Κι αυτό διότι η...«Μερσεντές»- έτσι έχει βαφτίσει το ποδήλατο τύπου mountain που αγόρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο με δικά του χρήματα- «είναι αξιόπιστο και με καλά φρένα. Μ΄ αυτό πηγαίνω από το σπίτι μου στο σούπερ μάρκετ όπου εργάζομαι. Με αυτό και στην προπόνηση. Κι επιπλέον γυμνάζομαι. Η ποδηλασία κάνει καλό στην καρδιά».

Μεθαύριο ο Χρήστος θα πάει στο Μεσολόγγι- όχι με το ποδήλατο αυτή τη φορά- προκειμένου να λάβει μέρος στους Ποδηλατικούς Αγώνες Special Οlympics. Πρόκειται για ένα ποδηλατικό event που έχει όμως και αθλητικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά: οι 200 αθλητές από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Ήπειρο, τα Ιόνια Νησιά και την Αθήνα αναμένεται να κάνουν ακόμη μια καλή προετοιμασία, ώστε να είναι έτοιμοι για το 2011,.

Αναδημοσίευση από "ΤΑ ΝΕΑ" για να διαβάσετε όλο το ρεπορτάζ (πατήστε εδώ)

Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Μαθητές από τη Νεάπολη βρήκαν και παρέδωσαν μεγάλο χρηματικό ποσό


Τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως ευχαρίστησε και συνεχάρη ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος για την πράξη τους να παραδώσουν στις αρχές, μεγάλο χρηματικό ποσό που βρήκαν έξω από την Πινακοθήκη του Δήμου.
Συγκεκριμένα σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης πραγματοποιώντας εκπαιδευτική εκδρομή στο Μεσολόγγι και αναμένοντας να εισέλθουν για ξενάγηση στη Δημοτική Πινακοθήκη βρήκαν στο προαύλιο, δηλαδή στην κεντρική πλατεία μεγάλο χρηματικό ποσό.
Χωρίς δεύτερη σκέψη οι τρεις μαθήτριες της Γ’ και Δ΄ τάξης, μόλις βρήκαν τα χρήματα ενημέρωσαν τους δασκάλους τους, οι οποίοι στη συνέχεια παρέδωσαν το ποσό στο τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου.
Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος μόλις πληροφορήθηκε το ευχάριστο περιστατικό μετέβη στην Πινακοθήκη για να συγχαρεί τους μικρούς μαθητές και τους δασκάλους τους.
Μεταξύ άλλων ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε στους μαθητές: «Θέλω να συγχαρώ εσάς και τους δασκάλους σας για δυο λόγους ο ένας είναι για την πράξη σας αυτή και ο άλλος γιατί επιλέξατε να επισκεφθείτε το Μεσολόγγι σήμερα 10 Απριλίου που χρονολογικά συμπίπτει με το κορυφαίο γεγονός της Εξόδου.
Η πράξη σας αυτή, μας γεμίζει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για ένα καλύτερο αύριο μιας και διανύουμε μια περίοδο απαξίωσης των θεσμών αλλά και της νεολαίας.
Είστε παράδειγμα προς μίμηση. Θερμά Συγχαρητήρια».
Τέλος, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου απηύθυνε πρόσκληση στο σχολείο να συμμετάσχει στις Εορτές Εξόδου, η οποία και έγινε αποδεκτή.

«Το Μεσολόγγι μέσα από την τέχνη» ΔΙΑΔΡΟΜΗ Δ’ στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου

Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας «Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου» συνεχίζοντας για τέταρτη χρονιά τον θεσμό πια των εκθέσεών της «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την τέχνη» με τη συνεργασία της Γκαλερί «Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου», θα παρουσιάσει φέτος τα έργα των καταξιωμένων εικαστικών δημιουργών Γιάννη Αντωνόπουλου, Μάρκου Γεωργιλάκη, Δημήτρη Κατσιγιάννη, Σπύρου Κουρσάρη, Θανάση Μακρή, Κώστα Νταούλα και Βασίλη Τάγκαλου.

Την μοναδική και εντυπωσιακή έκθεση θα εγκαινιάσει την Κυριακή 13 Απριλίου 2008 και ώρα 11.45 πμ. ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Χρίστος Βερελής, στους χώρους της Πινακοθήκης, έναντι της Μητροπόλεως του Αγίου Σπυρίδωνος.

Χορηγός της έκθεσης που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 10 Σεπτέμβρη.

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Με επιτυχία το άνοιγμα της αυλαίας των Γιορτών Εξόδου 2008


Μ’ ένα σύγχρονο και μοντέρνο μουσειολογικό τρόπο ξεκίνησε η έκθεση «Πίστη και Τέχνη από τον 10ο στον 20ό αιώνα», ανοίγοντας την αυλαία των εκδηλώσεων των Γιορτών Εξόδου 2008.
Για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό η Παλαιοχριστιανική Τέχνη, η οποία ακμάζει τόσο έντονα στην περιοχή από τον 10ο ως τον 20ο αιώνα. Σπουδαίο μνημειακό και ιστορικό υλικό, δέκα αιώνων, της περιόδου που ο τόπος εκβυζαντινίζεται μέσω της πολιτικής που εφαρμόζουν οι Μακεδόνες αυτοκράτορες προκειμένου να διωχτεί ή να αφομοιωθεί το σλαβικό στοιχείο, σημαντικά κινητά ευρήματα και αντικείμενα λατρείας των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή, βρήκαν την ιδανική θέση σε ένα μουσείο όπως το πολυπράγμον Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων όσων βρέθηκαν στο ιστορικό κτίριο της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, ήταν τα εκθέματα που μεταφέρθηκαν από ναούς και μοναστήρια με την πατίνα του χρόνου, που ταξινομήθηκαν και τοποθετήθηκαν στις αίθουσες. Θησαυροί από την περιοχή, η Παναγία Ελεούσα, εικόνα του 16ου αιώνα από την Κοίμηση της Θεοτόκου Αιτωλικού, σύμβολο της Αιτωλοακαρνανίας, άγνωστα και πρωτοεμφανιζόμενα σημαντικά έργα, εικόνες που εκφράζουν τη διαφορά ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, στο Χριστιανισμό και τον Καθολικισμό.

Σπάνια χειρόγραφα και εξομολογητάρια, από τα σπουδαιότερα κείμενα της περιόδου κυρίως από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα, ρωσικοί και ορθόδοξοι επιτάφιοι, άμφια του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου και Παραμυθίας Παύλου, καθώς και στολή διακόνου του 18ου αιώνα, από τις παλαιότερες σωζόμενες που διαθέτει ο τόπος.

Εξαίρετα αντικείμενα, δείγματα γλυπτικής και ξυλογλυπτικής Τέχνης, αντιμήνσια και δισκοπότηρα, σύμβολα, που υποδηλώνουν την πίστη των ανθρώπων, καθώς και μια εντυπωσιακή αναπαράσταση βυζαντινής εκκλησίας-μνημείου σε συνδυασμό με ένα εξαίρετο έργο τέχνης, τον γνωστό επιτάφιο του Αιτωλικού που κυριαρχεί σε μια από τις αίθουσες της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, είναι μερικά από τα εκθέματα που βλέπει ο επισκέπτης.

Η έκθεση σχεδιάστηκε από την ΔΙΕΞΟΔΟ και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας που ανταποκρίθηκε άμεσα με την παραχώρηση των περισσοτέρων εκθεμάτων.

Την έκθεση προλόγισε ο ιδρυτή της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, Νίκος Κορδόσης και την παρουσίασή της έκανε ο Βυζαντινολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Κατσαρός που έχει άλλωστε και την επιστημονική της διεύθυνση.

Πριν το άνοιγμα της εκθέσεως απηύθυναν χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος και ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Μπαρμπαρίτσας, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής διατύπωσε τον ενθουσιασμό του για το αποτέλεσμα της χορηγικής συνδρομής του Επιμελητηρίου στην διοργάνωση της έκθεσης.

Για το περιεχόμενο της έκθεσης με κείμενα πανεπιστημιακών και όλα σχεδόν τα εκθέματα εκδόθηκε με την αποκλειστική χορηγία της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας έγχρωμος εκατοντασέλιδος κατάλογος.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά – πλην Δευτέρας και Τρίτης - 10.30 το πρωί έως 1.00 το μεσημέρι και 7 το απόγευμα έως 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο, ενώ για ομαδικές επισκέψεις σχολείων κλπ. απαιτείται τηλεφωνικό ραντεβού στο 26310-51260.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2008

Παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος ο Δ. Παπαθέου


Την παραίτησή του από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Μεσολογγίου υπέβαλε ο επικεφαλής του συνδυασμού "ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ" Δημήτρης Παπαθέου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.

Ακολουθεί η επιστολή παραίτησης στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου:


"Κύριε Πρόεδρε

Παρακαλώ Πολύ δεχθείτε και γραπτώς την παραίτησή μου από Δημοτικός Σύμβουλος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου .
Εύχομαι σ όλους τους συναδέλφους μου δύναμη για να επιτύχουν στο εξαιρετικά δύσκολο καθήκον που έχουν αναλάβει.
Ο αντικαταστάτης μου από τους «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» θα εκπροσωπήσει επάξια τον συνδυασμό και θα δικαιώσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας.
Ελπίζω η πράξη μου αυτή να έχει θετικό αντίκτυπο στην λειτουργία του θεσμού ."-

Μεσολόγγι 3/4/08
Σας ευχαριστώ
Με Τιμή
Δημήτρης Β.Παπαθέου

Τα χάλια μας

Του Θεοφίλακτου Σπατούλα

Τώρα θα μου πεις βρήκες ευκαιρία να γράψεις . Έλα ντε .
Αυτό αναρωτιέμαι και εγώ . Από τον 10ο στον 20ο αιώνα δεν είναι αγαπητέ μου ο μισός τίτλος της Έκθεσης που θα γίνει στο Μεσολόγγι .
Εγώ λοιπόν ο αδρανής , ο βλάκας , ο γκρινιάρης , προτείνω να την ονομάσεις αγαπητέ... "από τη ζωή στο θάνατο". Καλές είναι οι εκθέσεις αλλά αυτά που καθημερινά μας εκθέτουν δεν τα υπολογίζουμε .
Αρκούμαστε να πούμε ότι το έπαιξαν για 1,30’’ τα ΜΜΕ και είμαστε εντάξει .
Μέχρι να έρθει ο επόμενος που θα πει ότι νάρκωσαν τη μανά του και δεν υπάρχει καρδιολόγος για να γίνει η εγχείρηση . Τι λέτε αγαπητοί μου τώρα δεν έχω δίκιο για την ονομασία της Έκθεσης . Προς Θεού . Μην παρεξηγηθώ. Σέβομαι και ασπάζομαι τις προσπάθειες που τουλάχιστον έχουν και ένα θετικό μήνυμα . Απλώς πηρά την αφορμή διαβάζοντας τον τίτλο του προηγούμενου άρθρου .

Να ξεκινήσουμε από τα παλιά; Ήρθε το λεωφορείο με τον Πρωθυπουργό , εγκαινίασε το νοσοκομείο . Στη συνεχεία διαπιστώσαμε ότι τα μηχανήματα δεν χωράνε στις πόρτες και γκρεμίσαμε τους τοίχους . Θα μου πεις τώρα βρε αδελφέ η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται .
Στη συνέχεια οι "φωστήρες" αποφάσισαν να κλείσουν την Εντατική . Εκατομμύρια δραχμές για χρόνια ήταν μέσα στη σκόνη . Στον επάνω όροφο επίσης κρεβάτια της Καρδιολογικής Κλινικής στην ίδια μοίρα .
Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον μεγαλύτερο σε έκταση Νομό , που λίγο απέχει από το να εκλέγει ...ποδοσφαιρική ομάδα .... στη Βουλή . Πέρασαν τα χρόνια "άλλαξαν" οι μέρες και φτάσαμε στο σημείο να ναρκώσουμε άνθρωπο και τότε να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει Καρδιολόγος . ΝΤΡΟΠΗ . Αυτή η γυναίκα θα πρέπει να φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο . Να γίνουμε ανέκδοτο . Να γίνουμε περίγελος .
Σε κάτι πλάνα είδα και τον Δήμαρχο . Τι να σου κάνει και αυτός ; Άλλωστε ποιος δίνει σημασία στην τοπική αυτοδιοίκηση ; Έχω μια καλή πρόταση. Θα μου πεις βρε Αγαπητέ ..... το έχεις πει ξανά . Απλώς θέλω να μοιραστώ .... την τακτική ενός Κυβερνητικού στελέχους.
Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης δεν έχω καμία σχέση με το στέλεχος. Στις 24 και 25 του μήνα είναι οι μέρες των Παθών . Επομένως θα πρέπει και οι "Αθηναίοι" οι "Πρωτευουσιάνοι" να μάθουν την αλήθεια . Να μάθουν ότι στον δρόμο με τα περισσότερα ατυχήματα δεν υπάρχει νοσοκομείο αν τυχόν γίνει κάτι . Να μάθουν ότι αν το παιδί τους το πονέσει η κοιλιά του θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω . Να μάθουν ότι αν στο κάτω κάτω βρε αδελφέ το ρίξουν και λίγο έξω δεν θα έχουν γιατρό να τους θεραπεύει
..... Έχει κανείς αντίρρηση . Η τακτική λοιπόν του στελέχους έκανε τους κυβερνώντες νε ... κοκκινίζουν ..... από τον θυμό. Πιστεύω ότι καταλάβατε . Καλή ήταν η φλόγα . Από ότι έχω μάθει έσβησε και αύτη στην διάρκεια της διαδρομής . Μήπως έμαθε και αυτή ... Κάτι ;

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία


Ο Θεοφύλακτος Σπατούλας είναι αρχισυντάκτης ειδήσεων στην τηλεόραση του ALPHA και αφορμή για το σχόλιο του αποτέλεσε η δημοσιοποίηση των τραγικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, που έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας της Καρδιολογικής Κλινικής.

Τρίτη 1 Απριλίου 2008

«Πίστη και Τέχνη από τον 10ο στον 20ο αιώνα»

Με ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός στη ΔΙΕΞΟΔΟ ανοίγει η αυλαία των Γιορτών Εξόδου 2008 στο Μεσολόγγι

Ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός, με τίτλο «ΠΙΣΤΗ και ΤΕΧΝΗ Από τον 10ο στον 20ο αιώνα» διοργανώνουν από κοινού το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» στο Μεσολόγγι και η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων των ΓΙΟΡΤΩΝ ΕΞΟΔΟΥ 2008 στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 5 Απριλίου, στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει έως 18 Μαΐου «αποσκοπεί στο να μυήσει τον επισκέπτη στην πορεία που ακολούθησε η πίστη των ανθρώπων του τόπου αυτού στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια μέσα από τα κατάλοιπα του πολιτισμού του, της λατρείας και της τέχνης του», όπως σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης ο Βυζαντινολόγος Βασίλης Κατσαρός, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει και την επιστημονική διεύθυνση της έκθεσης.
Ο βασικός πυρήνας της έκθεσης που σχεδιάσθηκε από τη «ΔΙΕΞΟΔΟ» αποτελείται από καλλιτεχνικούς θησαυρούς όπου η επίδραση της Πίστης στην Τέχνη ανιχνεύεται μέσα από ιερά καλλιτεχνήματα σπάνια και αυθεντικά, πλούσια και ποικίλα, δυσπρόσιτα στο ευρύ κοινό, ενώ το χρονολογικό τόξο της ακουμπά από την μια στο 10ο μ. Χ αιώνα και καταλήγει στον 20ο μ. Χ αιώνα καλύπτοντας έτσι μια περίοδο δέκα αιώνων!
Πρόκειται για μια εικαστική περιήγηση, όπου περιλαμβάνει ξυλόγλυπτα τέμπλα και επιστήλια ναών, παλαιότυπα χειρόγραφα, μουσικά κείμενα και Ευαγγέλια, χρυσοκέντητα άμφια και επιτάφιους, μεταβυζαντινές εικόνες και σταυρούς, χρυσά και ασημένια εκκλησιαστικά σκεύη και είδη λατρείας που ερμηνεύουν την Πίστη ως εικαστικό θέμα στην ελληνική Τέχνη.
Αντικείμενο ιδιαίτερης παρουσίασης αποτελεί η διαμόρφωση μιας εκ των αιθουσών της ΔΙΕΞΟΔΟΥ σε βυζαντινή εκκλησία-μνημείο, με έμφαση στο περίτεχνο τέμπλο της, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι τα σημαντικότερα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του τόπου καθώς και οι τοιχογραφίες και οι επιγραφές επικεντρώνουν την προσοχή του θεατή μέσα από τις φωτογραφικές, σχεδόν φυσικού μεγέθους, εικαστικές απεικονίσεις.
Την έκθεση συνοδεύει και κατάλογος- λεύκωμα, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα εκτιθέμενα έργα, ενώ περιλαμβάνει και συμπυκνωμένη παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου από τον 10ο ως και τον 20ο αιώνα που φωτίζει άγνωστες πτυχές της αλληλεπίδρασης της Τέχνης και της Πίστης στη Δυτική Ελλάδα.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 Απριλίου έως και τις 18 Μαΐου.
Ώρες λειτουργίας, καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης) από τις 10.30- 13.00 και 19.00 – 21.30, με είσοδο ελεύθερη