Σελίδες

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Οι μνηστήρες της Πηνελόπης και η πρώιμη φτώχευση

Γράφει ο Πάνος Παπαδόπουλος

Οι εκλογές του Νοέμβρη για την ανάδειξη νέων Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών πλησιάζουν. Το νέο τοπίο προσδιορίζεται από δύο βασικά στοιχεία:

α) Την νέα Διοικητική δομή της χώρας που προέκυψε από το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» (Ν. 3852/2010) και

β) Την επιβολή του Μνημονίου της Τρόικας στην χώρα μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

Πρέπει να τονίσουμε ευθύς εξαρχής ότι όποιος εντέχνως ή όχι υποτιμά τις δύο παραπάνω παραμέτρους, θα έχει ελλειπή θεώρηση στα αυτοδιοικητικά πράγματα, όσων θα ακολουθήσουν. Κατ’ επέκταση τυχόν υποβάθμιση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών σε καθαρά «αυτοδιοικητικές» και πολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί και σκιάζει τις δραματικές ανατροπές στον χώρο της Τ.Α. που θα επακολουθήσουν. Και βέβαια οι εκλογές αυτές έχουν και πολιτικό πρωτίστως, αλλά και αυτοδιοικητικό χαρακτήρα και περιεχόμενο. Ως εκ τούτου είναι εκ του πονηρού τυχόν “στηρίξεις” δυνάμεων της Αριστεράς σε μεγάλους Δήμους, όπως π.χ. της Αθήνας, με “αυτοδιοικητικά” κριτήρια. Άραγε ποιος είναι εκείνος που θα καθορίσει αυτά τα κριτήρια και σε τελική ανάλυση θα πει ότι δεν είναι κυρίως πολιτικής στόχευσης και σύγκρουσης με κατεστημένες λογικές και αντιλήψεις;

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ, Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια, η πρόσβαση σε όλα τα δημόσια αγαθά, η προστασία του περιβάλλοντος χώρου, θα αποτελέσουν για την Τ.Α. τα μείζονα ζητήματα, ιδιαίτερα στους διευρυμένους Δήμους που θα διαφανεί με τον πλέον πειστικό τρόπο, η ανάλγητη πολιτική – λόγω Μνημονίου – που θα ασκηθεί στον Αυτοδιοικητικό χώρο.

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κεντρικός άξονας είναι η «εξίσωση των μισθών προς τα κάτω». Αυτό εξυπηρετεί και η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων. Η πρόβλεψη ότι σε κάθε πέντε (5) παραιτήσεις – αποχωρήσεις, θα προσλαμβάνεται ένας (1) είναι ενδεικτική. Ως ανέκδοτο βέβαια ακούγεται η εξαίρεση Παιδείας και Υγείας από το μέτρο, την στιγμή κατά την οποία από την παραίτηση – αποχώρηση 11.500 μονίμων εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση κάνει λόγο μόνο για 2.825 νέες προσλήψεις! Στην Αιτωλοακαρνανία τα πράγματα είναι αντιστοίχως τραγικά: φεύγουν 222 εκπαιδευτικοί και διορίζονται 10!

Η Υγεία στην Αιτωλ/νία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Ελλείψεις και αποχωρήσεις παντού, συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ενόψει, υλικοτεχνικές υποδομές ανεπαρκείς. Οι πολίτες οδηγούνται στην ιδιωτική παροχή υγείας, με την Τ.Α. να παρακολουθεί με απάθεια τα όσα συμβαίνουν, αντί να ξεσηκώνουν τους πάντες για την προάσπιση αυτού του αγαθού!

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης, οδηγούνται στην απαξίωση – την στιγμή που διαχειρίζονται κατ’ αποκλειστικά την διάθεση του νερού – ακλουθώντας την διεθνή πλέον τάση για ιδιωτικοποίηση των νερών και… στο βάθος απολύσεις του υπάρχοντος προσωπικού τους!

Τα φιλέτα της ενέργειας και κερδοφόρων ταμείων εκμετάλλευσης της ΔΕΗ, βρίσκονται στόχαστρο των ιδιωτών και της Ε.Ε., στο όνομα της απελευθέρωσης. Τα όρια εδώ είναι ξεκάθαρα: Οι συνεχείς διακοπές βυθίζουν στο σκοτάδι κάθε τόσο το Λονδίνο, την Ιταλία ή την Καλιφόρνια, διότι οι ιδιώτες είναι απρόθυμοι να επενδύσουν στην ανανέωση των δικτύων. Με την ιδιωτικοποίηση των Βρετανικών σιδηροδρόμων έχουμε τους πιο πολλούς εκτροχιασμούς τρένων, ενώ στην Ισπανία πριν την ιδιωτικοποίηση ο ταχυδρόμος αυθημερόν σου έφερνε το γράμμα στο σπίτι. Τώρα πρέπει να βρίσκεσαι σε κεντρικό δρόμο, για να σου παραδοθεί!

Η ελεύθερη πρόσβαση στους δημόσιους χώρους σε λίγα χρόνια θα είναι όνειρο απατηλό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι παραλίες, οι ακτές, τα δάση, τα ποτάμια, οι λίμνες, ανήκουν στους πολίτες και όχι στις αδηφάγες ορέξεις ορισμένων, για τους οποίους οι Δημότες θα πληρώσουν ακριβά το μάρμαρο. Για αυτά τα πράγματα θα μιλήσει καμιά αυτοδιοικητική αρχή ή υποψήφιος;

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ Τ.Α. – Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Στο Μνημόνιο προβλέπεται εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ την τριετία 2011 – 2013 με την εφαρμογή του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Το ερώτημα είναι απλό καθώς και η απάντηση: Αφού υπάρχουν περικοπές παντού και σε όλους τους τομείς ευθύνης και αρμοδιοτήτων της Τ.Α., ποιος τελικά θα πληρώσει τις παραπάνω υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, παιδείας, ύδρευσης, αποχέτευσης, πολιτισμού κ.λπ.; Μα φυσικά οι ίδιοι οι δημότες! Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Και βέβαια οι αθεόφοβοι έχουν περικόψει από το 2010 τα προβλεπόμενα για Τ.Α. για τα έτη 2011 – 2013, για να μειώσουν τα ελλείμματα! Τρομάρα τους κακιά, ψυχρή και ανάποδη! Πρέπει λοιπόν, άμεσα να εισπράξουν τα επίχειρα αυτής της καταστρεπτικής πολιτικής τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άραγε που βρίσκονται όλοι αυτοί οι θιασώτες του «κυβερνητισμού» στην Τ.Α. και δεν καταγγέλλουν αυτές τις περικοπές· το κάνουν γαργάρα με μπόλικο αλατόνερο… Ας δούμε τα στατιστικά δεδομένα στο Νομό μας.



Από 1-1-2010 μέχρι 31-7-2010

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2009

ΑΓΡΙΝΙΟ 694.884,82

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 148.767,61

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 248.154,28

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ 201.488,25

ΑΣΤΑΚΟΣ 117.597,76

ΑΝΑΚΤΟΡΙΟ 138.819,67

ΘΕΡΜΟ 170.212,58

ΣΥΝΟΛΟ 1.719.924,97



ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΔΗΜΩΝ ΑΠΟ ΣΑΤΑ (ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ) ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2009

ΑΓΡΙΝΙΟ 398.192,20

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 148.480,25

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 148.144,00

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ 128.071,00

ΑΣΤΑΚΟΣ 174.447,50

ΑΝΑΚΤΟΡΙΟ 84.848,00

ΘΕΡΜΟ 135.560,50

ΣΥΝΟΛΟ 1.217.743,45



Να σημειώσουμε εδώ ότι έχουν δοθεί πιστώσεις υπόλοιπα για το 2008 και το 2009 τα έτη 2009 και 2010 που δεν επηρεάζουν την συνολική εικόνα, γιατί είναι οφειλόμενα.

Με τα διαθέσιμα στοιχεία το σύνολο των απωλειών των Δήμων στην Αιτωλ/νία μέχρι σήμερα θα ανέλθουν σε 25-30% σε σχέση με το 2009, ποσό που θα ξεπεράσει τα 5 – 6 εκατομμύρια ευρώ!

Αυτή είναι η κατάσταση και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Τώρα λοιπόν οι μνηστήρες της Πηνελόπης ορέγονται τον άδειο πάτο του βαρελιού, μιας και η πτώχευση στην Τ. Αυτοδιοίκηση είναι ήδη παρούσα!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αποτελεί άμεση προτεραιότητα η ενεργοποίηση των πολιτών, αυτοδιοικητικών κινήσεων, νέας γενιάς με κύριο στόχο την μορφοποίηση ενεργών και αυτοδιοικητικών εκφράσεων που μπορεί να λάβει και την μορφή καθόδου στις προσεχείς εκλογές, με στόχο την προάσπιση των παραπάνω κοινωνικών αναγκών και ατομικών δικαιωμάτων.
Για μια Τ.Α. που θα νοικοκυρέψει τα του οίκου της, από τους δικούς τους ανθρώπους, και όχι από τους επιζητούντες τα “χρίσματα” και τα επιχρίσματα κομματικών μηχανισμών.
Και ο δρόμος αυτός, παρότι είναι δύσβατος, μπορεί να δώσει σπουδαία αποτελέσματα με στρατηγική στόχευση την αποτροπή των δραματικών εξελίξεων που θα φέρει το Μνημόνιο στην λειτουργία της Τ.Α. και την προάσπιση του ευρύτερου δημόσιου χώρου, όπως προεκτέθηκε.