Σελίδες

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Το αρδευτικό της Αιτωλοακαρνανίας "επί τάπητος"

Η "αφορμή" για την ανάληψη πρωτοβουλιών

Με πρωτοβουλία του Γ.Ο.Ε.Β. Αχελώου (Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων) πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (20 Αυγούστου 2010), στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας ευρεία σύσκεψη με θέμα τα οξυμμένα προβλήματα των Τ.Ο.Ε.Β. και οι τρόποι αντιμετώπισης τους. 


Στην συνάντηση πήραν μέρος ο γεν. γραμ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Τάσος Αποστολόπουλος, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος, οι δήμαρχοι Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός και Οινιαδών, Αντώνης Αλετράς, ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς καθώς τα προεδρεία των ΤΟΕΒ του νομού. 

Στην σύσκεψη στην οποία προέδρευσε ο διευθυντής του Γ.Ο.Ε.Β., Κώστας Μπούρος, διαπιστώθηκε η συσσώρευση προβλημάτων που απασχολούν τον ΓΟΕΒ Αχελώου εδώ και αρκετά χρόνια που ναι μεν σχετίζονται με ένα ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο αλλά και με την μέχρι τώρα υστέρηση της Πολιτείας να καταθέσει ένα συνολικό σχεδιασμό διαχείρισης και λειτουργίας των Εγγειοβελτιωτικών Έργων.


Η παλαίωση των έργων, σαράντα και πλέον ετών λειτουργίας, οι μέχρι τώρα ανολοκλήρωτες επεμβάσεις ανανέωσης και εκσυγχρονισμού των έργων, οι πλημμελείς συντηρήσεις τους και η αδυναμία ρευστοποίησης οφειλών προς τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ έχουν οδηγήσει τους οργανισμούς σε χρεοκοπία.

Η μη ορθολογική χρήση του νερού άρδευσης έχει διαμορφώσει ένα υψηλό κόστος και απαιτείται η καθιέρωση τιμολόγησης του νερού με βάση τον όγκο κατανάλωσης (ηλεκτρονική συσκευή).

Εκφράστηκε η ανησυχία ότι με δεδομένη αυτή την κατάσταση οι απαιτήσεις άρδευσης και στράγγισης των καλλιεργειών για τη νέα αρδευτική περίοδο δεν εξασφαλίζονται, με απρόβλεπτες συνέπειες για την αγροτική παραγωγή και την τοπική οικονομία. 

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής: 

1) Χρειάζεται ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, 

2) Απαιτείται η κατάθεση ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού για την άρδευση. 

3) Είναι αναγκαία η δημοπράτηση 3ης φάσης του έργου Ανανέωση και εκσυγχρονισμός των εγγειοβελτιωτικών έργων Κάτω Αχελώου. 

4) Αντιμετώπιση συνολικά της λειτουργικότητας της διώρυγας ΔΧΧVIII και ΔΧΧ, ιδιαίτερα στο τμήμα της περιοχής των γύψων. 

5) Αντιμετώπιση του κόστους αποκατάστασης της λειτουργικότητας των αρδευτικών αντλιοστασίων ύψους 250.000€ 

6) Άμεση χρηματοδότηση του ΓΟΕΒ Αχελώου για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών. 

7) Στελέχωση του ΓΟΕΒ Αχελώου. 

8) Ένταξη απαραίτητων έργων σε τομεακό και επιχειρησιακό πρόγραμμα της 4ης Προγραμματικής περιόδου με εξειδίκευση συγγενών θεματικών προτεραιοτήτων.




Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμη η διενέργεια μιας διαπεριφερειακής συνάντησης με θέμα την οξυμμένη κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΓΟΕΒ καθώς και τα γενικά θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού για την άρδευση. 

Στη σύσκεψη θα κληθούν να συμμετάσχουν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου, οι Νομάρχες, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι μαζί με φορείς λειτουργίας των Εγγειοβελτιωτικών Έργων.