Σελίδες

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Καζάνι που βράζει το ΤΕΙ Μεσολογγίου


Διάχυτη είναι η οργή και η αγανάκτηση στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΤΕΙ Μεσολογγίου για την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μην συμπεριλάβει στο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τρία τμήματα του ιδρύματος για το προσεχές ακαδημαϊκό έτος, τα οποία συγκροτούν τη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας (ΣΤΕΓ).
Μια απόφαση που δημοσιοποιήθηκε με δελτίο τύπου και η οποία ουσιαστικά προαναγγέλλει την υποβάθμιση του ιδρύματος, μιας και τα τρία τμήματα που δεν θα δεχθούν σπουδαστές συγκροτούν την μία από τις τρεις σχολές του ΤΕΙ και κατά συνέπεια τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η αυτοτέλεια του ιδρύματος, αφού για να θεωρείται αυτόνομο ένα ΤΕΙ θα πρέπει να συγκροτείται από τουλάχιστον δυο σχολές, οι οποίες να έχουν τουλάχιστον δυο τμήματα.
Με δεδομένο ότι στην τρίτη σχολή που έχει ιδρυθεί στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, η ΣΤΕΦ (Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών) λειτουργεί μόνο το ένα τμήμα από τα δυο που είχαν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν γίνεται κατανοητό, ότι το ΤΕΙ Μεσολογγίου χάνει την αυτονομία του, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.




Παράλληλα, έντονος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει στις τάξεις των σπουδαστών που φοιτούν τα τρία τμήματα διότι βλέπουν το μέλλον τους με αβεβαιότητα, τόσο στο επίπεδο των σπουδών όσο και μετά το τέλος αυτών. «Τι αξία θα έχει το πτυχίο μας;» μας δήλωσαν προπτυχιακοί σπουδαστές.
Ήδη με επιστολή του στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου, Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου εκφράζει την αγανάκτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε και ζητά την ακύρωση της απόφασης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι ανακοινώσεις των συνελεύσεων των τριών τμημάτων.
Άλλα έλεγε για το ΤΕΙ Μεσολογγίου
 η ηγεσία του υπουργείου  Παιδείας
 πριν ενάμιση χρόνο  στο  Μεσολόγγι

στις 4/12/2009
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η εκπαιδευτική και σπουδαστική κοινότητα παραθέτει «ποιοτικά» επιχειρήματα για να αντικρούσει την απόφαση του Υπουργείου, επιχειρήματα που έχουν  να κάνουν, αφενός με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που επιτελείται και παράγεται και αφετέρου με τη συνολική διαδρομή του ιδρύματος στα 30 χρόνια της λειτουργίας του.
«Η απόφαση αυτή θίγει σημαντικά το Ίδρυμά μας, αφού είναι από τα παλαιότερα περιφερειακά Τ.Ε.Ι. και εμφανίζεται να δέχεται εισακτέους μόνο σε 5 από τα 8 τμήματά του.
Τα κριτήρια που δόθηκαν στη δημοσιότητα αγνοούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιφέρειας, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τμημάτων, δεν είναι αντικειμενικά και είναι προφανές ότι δεν έχουν εφαρμοσθεί με ενιαίο τρόπο για όλα τα τμήματα των Τ.Ε.Ι και φυσικά των Πανεπιστημίων. Επιπλέον αμφισβητείται η εγκυρότητα της όλης διαδικασίας.» τονίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου, ο οποίος αμφισβητεί την εγκυρότητα της διαδικασίας.
Τέλος σπουδαστές των τμημάτων που καταργούνται έχουν προχωρήσεις σε κατάληψη των κτιριακών εγκαταστάσεων των τμημάτων τους.
Εδώ σχετική ανακοίνωση του τμήματος Υδατοκαλλιεργειών (πρώην Ιχθυοκομίας - Αλιείας)