Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ολοκληρώθηκαν στο Μεσολόγγι οι εργασίες της 1ης Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ











Παρουσία της Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου και του Υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο στο Μεσολόγγι οι εργασίες της διήμερης 1ης Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ, για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.
Η Άννα Διαμαντοπούλου μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου σε δηλώσεις της τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης για ουσιαστική αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης και την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους.
Συγκεκριμένα η κ. Διαμαντοπούλου είπε: «Ήρθαμε σήμερα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στο Μεσολόγγι για την σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ. Η παρουσία μας εδώ έχει συγκεκριμένο λόγο και δεν αποτελεί επίσκεψη στο νομό Αιτωλοακαρνανίας τον οποίο και θα επισκεφτούμε αργότερα για το σύνολο των θεμάτων που αντιμετωπίζει ο νομός.
Είναι σαφές ότι η χώρα έχει ανάγκη από διακριτά ΤΕΙ υψηλής ποιότητας με προσφορά στην οικονομία, στην κοινωνία και την παραγωγή.
Και εδώ συνέπεσαν οι απόψεις μας ότι υπάρχει η ανάγκη μεγάλων αλλαγών που έχουν να κάνουν και με τη χωροταξική και την θεματική αναδιάρθρωση των ΤΕΙ. Το πρόβλημά μας δεν είναι να δημιουργούμε νέα τμήματα. Αυτή την στιγμή ο στόχος μας είναι να σκύψουμε πάνω σ’ αυτά που υπάρχουν και να διαμορφώσουμε άριστες συνθήκες λειτουργίας.
Συζητήθηκε το πολύ σοβαρό θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων γιατί είναι ένα θέμα που αφορά την πολιτική μας στη χώρα αλλά και τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την διακίνηση των εργαζομένων και συμφωνήσαμε ότι η προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων έχει να κάνει και με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και τις οποίες είμαστε σε διαπραγμάτευση και με το πολύ σοβαρό θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου της χώρας ώστε κι εμείς, όπως όλες οι χώρες να έχουμε ένα εθνικό πλαίσιο επαγγελματικών δικαιωμάτων, στο οποίο δεν θα δίνει το κάθε υπουργείο τα δικαιώματα, αλλά οι φορείς όπως γίνεται σε όλες τις εξελιγμένες κοινωνίες.»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου, Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου αναφερόμενος στα συμπεράσματα της συνόδου, αφού υπογράμμισε την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στις εργασίες τόνισε: «Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 1ης συνόδου για το νέο ακαδημαϊκό έτος των προέδρων των ΤΕΙ με την σημαντική παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Θέσαμε υπόψη της ηγεσίας του Υπουργείου την ομόφωνη έγκριση των συμπερασμάτων της συνόδου.
Με την παρουσία της κας Υπουργού στις εργασίες της συνόδου και την συνολική της τοποθέτηση για τα θέματα της παιδείας θεωρώ ότι εγκαινιάστηκε σήμερα από το Μεσολόγγι μια νέα σχέση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της ακαδημαϊκής κοινότητας των ΤΕΙ που δρομολογεί τη λήψη των σωστών αποφάσεων στην κατεύθυνση που θέτει η κοινότητα των ΤΕΙ.
Τα κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν την σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ ήταν: ο χωροταξικός σχεδιασμός, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, η θεσμική ολοκλήρωση των ιδρυμάτων, η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι κενές θέσεις που υπάρχουν στα περιφερειακά ΤΕΙ.
Στις εργασίες της συνόδου αναδείχτηκε τέλος η αποσπασματικότητα του μέτρου της βάσης του 10 και τονίστηκε η αναγκαιότητα της κάλυψης των κενών στα περιφερειακά ιδρύματα.»
Παρών στις εργασίες της συνόδου ήταν και ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος ο οποίες σε δηλώσεις του σημείωσε: «Με χαρά και ικανοποίηση υποδεχτήκαμε στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου τις αντιπροσωπείες απ’ όλη τη χώρα που μετείχαν στην σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ αλλά και της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Με την παρουσία σήμερα της Υπουργού. Άννας Διαμαντοπούλου και του Υφυπουργού Γιάννη Πανάρετου έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου ένας γόνιμος διάλογος για το μέλλον των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα, χωροταξικά, οικονομικά και θεσμικά.
Ως Δήμαρχος της πόλης εκφράζω την ικανοποίηση μου για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ως δημοτική αρχή είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας διεξοδικά όλα τα θέματα παιδείας που αφορούν την πόλη.
Τέτοιες συναντήσεις είναι βέβαιο ότι προάγουν την παιδεία και τη δημοκρατία.»