Γράφει ο Βασίλης Σπυρόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ
H στροφή προς την “πράσινη” οικονομία είναι πλέον δεδομένη , η συνθήκη του Κιότο Ιαπωνίας δίνει την κατεύθυνση για περιορισμό των ρύπων. Νέες θέσεις εργασίας θα περιορίσουν την ολοένα και αυξανόμενη ανεργία και θα τονώσουν την «ανεμοδαρμένη» Οικονομία της χώρας.
Η Ελλάδα έχοντας συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω ηλιοφάνειας ,αέρα ,θαλασσών κλπ στρέφεται με βήματα “αργά” λόγω των αγκυλώσεων και του κρατισμού, στις ΑΠΕ -Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Για τον κόσμο που δεν έχει ασχοληθεί με την ενέργεια του ηλίου, θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι η ενέργεια που φθάνει στη γη από τον ήλιο σε μόνο μια ημέρα είναι αρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ολόκληρου του κόσμου για ένα έτος.
Εάν μετατρέψουμε την ενέργεια ενός φωτοβολταϊκού συστήματος του ενός κιλοβάτ (1 kW) αποτρέπουμε κάθε χρόνο την έκλυση 1,4 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους.
Η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει στην γη με ρυθμό 1,366 W/m2 (Watt ανά τετραγωνικό μέτρο) και ονομάζεται η σταθερά του ήλιου. Από αυτή την ενέργεια περίπου το 19% απορροφάται από την ατμόσφαιρα ενώ ένα ποσοστό 35% αντανακλάται από τα σύννεφα.
Η ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας έχει ακτινοβολία 1.650 KW/m2/έτος περίπου. Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε σπίτια» μέχρι 10ΚW δίνει την δυνατότητα οικιακούς επενδυτές να έχουν εγγυημένο εισόδημα, χωρίς άνοιγμα βιβλίων στην εφορία, πουλώντας ρεύμα στην ΔΕΗ για τα επόμενα 25 χρόνια.
Η ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας)και η ΡΑΕ(Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας)δίνει εγγυήσεις στους υποψήφιους επενδυτές για την πώληση ενέργειας στην ΔΕΗ.
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, ο κόσμος αλλάζει.