Με ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός στη ΔΙΕΞΟΔΟ ανοίγει η αυλαία των Γιορτών Εξόδου 2008 στο Μεσολόγγι
Ένα μεγάλο εικαστικό γεγονός, με τίτλο «ΠΙΣΤΗ και ΤΕΧΝΗ Από τον 10ο στον 20ο αιώνα» διοργανώνουν από κοινού το Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» στο Μεσολόγγι και η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων των ΓΙΟΡΤΩΝ ΕΞΟΔΟΥ 2008 στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 5 Απριλίου, στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει έως 18 Μαΐου «αποσκοπεί στο να μυήσει τον επισκέπτη στην πορεία που ακολούθησε η πίστη των ανθρώπων του τόπου αυτού στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια μέσα από τα κατάλοιπα του πολιτισμού του, της λατρείας και της τέχνης του», όπως σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης ο Βυζαντινολόγος Βασίλης Κατσαρός, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έχει και την επιστημονική διεύθυνση της έκθεσης.
Ο βασικός πυρήνας της έκθεσης που σχεδιάσθηκε από τη «ΔΙΕΞΟΔΟ» αποτελείται από καλλιτεχνικούς θησαυρούς όπου η επίδραση της Πίστης στην Τέχνη ανιχνεύεται μέσα από ιερά καλλιτεχνήματα σπάνια και αυθεντικά, πλούσια και ποικίλα, δυσπρόσιτα στο ευρύ κοινό, ενώ το χρονολογικό τόξο της ακουμπά από την μια στο 10ο μ. Χ αιώνα και καταλήγει στον 20ο μ. Χ αιώνα καλύπτοντας έτσι μια περίοδο δέκα αιώνων!
Πρόκειται για μια εικαστική περιήγηση, όπου περιλαμβάνει ξυλόγλυπτα τέμπλα και επιστήλια ναών, παλαιότυπα χειρόγραφα, μουσικά κείμενα και Ευαγγέλια, χρυσοκέντητα άμφια και επιτάφιους, μεταβυζαντινές εικόνες και σταυρούς, χρυσά και ασημένια εκκλησιαστικά σκεύη και είδη λατρείας που ερμηνεύουν την Πίστη ως εικαστικό θέμα στην ελληνική Τέχνη.
Αντικείμενο ιδιαίτερης παρουσίασης αποτελεί η διαμόρφωση μιας εκ των αιθουσών της ΔΙΕΞΟΔΟΥ σε βυζαντινή εκκλησία-μνημείο, με έμφαση στο περίτεχνο τέμπλο της, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι τα σημαντικότερα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του τόπου καθώς και οι τοιχογραφίες και οι επιγραφές επικεντρώνουν την προσοχή του θεατή μέσα από τις φωτογραφικές, σχεδόν φυσικού μεγέθους, εικαστικές απεικονίσεις.
Την έκθεση συνοδεύει και κατάλογος- λεύκωμα, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα εκτιθέμενα έργα, ενώ περιλαμβάνει και συμπυκνωμένη παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου από τον 10ο ως και τον 20ο αιώνα που φωτίζει άγνωστες πτυχές της αλληλεπίδρασης της Τέχνης και της Πίστης στη Δυτική Ελλάδα.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 Απριλίου έως και τις 18 Μαΐου.
Ώρες λειτουργίας, καθημερινά (πλην Δευτέρας και Τρίτης) από τις 10.30- 13.00 και 19.00 – 21.30, με είσοδο ελεύθερη