Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Το μοναδικό αστικό πανηγύρι της χώρας, το πανηγύρι του "Άη - Συμιού" κορυφώνεται στο Μεσολόγγι!

Φωτό αρχείου (2008)
Τους ρυθμούς της αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής του «ζουρνά και του νταουλιού» ζει από το βράδυ του Σαββάτου το Μεσολόγγι καθώς έχει ξεκινήσει το μοναδικό αστικό πανηγύρι της χώρας που διατηρεί ανόθευτα τα στοιχεία στο πέρασμα του χρόνου. Είναι το πανηγύρι του Άη – Συμιού.
Σε διάφορα σημεία της πόλης οι παρέες των πανηγυριστών, αρματωμένοι και καβαλαραίοι δημιουργούν εορταστική ατμόσφαιρα, σε μια γιορτή που όμοια της, στην τετραήμερη διάρκειά της,  δεν γίνεται σε καμιά περιοχή της χώρας.
Φωτό αρχείου (2008)

Φωτό αρχείου (2008)
Σε λίγη ώρα και συγκεκριμένα στις 7:30 μ.μ. οι παρέες των αρματωμένων και οι παρέες των καβαλαραίων με τα εντυπωσιακά άλογα τους, θα κατευθυνθούν από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα προς την ιστορική μονή του Αγίου Συμεώνος, όπου και θα συνεχίσουν μέχρι το ξημέρωμα το γλέντι τους στον περίβολο της μονής, για να επιστρέψουν στην πόλη αργά αύριο το βράδυ.
Ενδιάμεσος όμως σταθμός του θα είναι ο Κήπος των Ηρώων όπου ο Αρχές της πόλης και οι  πανηγυριστές αποτείνουν φόρο τιμής στους πεσόντες στην ηρωική Έξοδο, συγκεκριμένα στις 8:30 μ.μ.  απόψε θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο των Ηρώων.
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι με πρωτοβουλία του δήμου Μεσολογγίου , οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς με συνεχή δρομολόγια λεωφορείων από και προς την Ιερά Μονή από το βράδυ της Κυριακής 4 Ιουνίου και ώρα 9.00 μ.μ. (αναχώρηση από Ραδιομέγαρο με ενδιάμεση στάση στην πλατεία Κέννεντυ) έως το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Ιουνίου (έως 13.00 μ.μ.).

Ακολουθεί το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων: