Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου

Χθες έληξε με μεγάλη επιτυχία το 2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου, που διοργάνωσε η Φωτογραφική Λέσχη Μεσολογγίου (ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΜΕ.) με τη συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη.
Το φεστιβάλ φιλοξένησε  ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκθέσεις, προβολές και διαλέξεις , φωτογραφικά οδοιπορικά αλλά και συναυλίες, ανέδειξε την τέχνη της φωτογραφίας και έφερε σε επαφή φωτογράφους και κοινό μέσω μιας δημιουργικής αλληλεπίδρασης
Σύμφωνα με τους διοργανωτές κάθε χρόνο το φεστιβάλ αφιερώνεται σε έναν σημαντικό Έλληνα φωτογράφο. Φέτος, το τιμώμενο πρόσωπο του 2oυ Φεστιβάλ Φωτογραφίας Μεσολογγίου ήταν ο μεγάλος έλληνας φωτογράφος Κώστας Μπαλάφας. Το Μουσείο Μπενάκη στο οποίο ο Κ.Μ. δώρισε το σύνολο του έργου του με χαρά του παραχώρησε τρεις εκθέσεις του φωτογράφου: "Μνήμες της σύγχρονης Ελλάδας "," Άγιο Όρος "," Το πανηγύρι του Άη  Συμιού», οι οποίες, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντός τους  και της συνεχούς επισκεψιμότητας θα εκτίθενται (έως το τέλος του Ιουνίου) στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο.




Τα εγκαίνια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν στον αύλειο χώρο του Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου παρουσία του Δήμαρχου Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη , του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Αντωνόπουλου, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, καθώς και με την συμμετοχή πλήθους κόσμου και φίλων της φωτογραφίας.
Ο Βασίλης Αρτίκος, άνοιξε τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, με μία προβολή φωτογραφιών που είχε ως τίτλο «ΛΙΒΥΗ : ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ - Ο πόλεμος των ατάκτων» του βραβευμένου διεθνώς φωτορεπόρτερ Άρη Μεσσίνη, η οποία συνοδεύτηκε από χαιρετισμό του Δημήτρη Μεσσίνη καταξιωμένου διεθνώς επίσης φωτορεπόρτερ και πατέρα του προαναφερθέντος .
Ακολούθησε ομιλία της  εκπροσώπου του Μουσείου Μπενάκη και υπεύθυνης του   φωτογραφικού  αρχείου κυρίας Γεωργίας Ιμσιρίδου  με θέμα τη ζωή και το έργο του Κώστα Μπαλάφα
Αξίζει να σημειωθεί η πρώτη πανελλήνια προβολή δεκαπεντάλεπτης ταινίας του Κώστα Μπαλάφα με κινηματογραφημένα στιγμιότυπα από το πανηγύρι του Άη Συμιού  κατά τις επισκέψεις του στο Μεσολόγγι το 1968 και 1980, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έναρξη του φεστιβάλ και έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες του Μεσολογγίου να αναγνωρίσουν σε αυτές, τους ίδιους, φίλους και συγγενείς, αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν, το παλιό Μεσολόγγι.
Η έναρξη του φεστιβάλ έκλεισε με  την εξαίρετη συναυλία του δεξιοτέχνη του κλαρίνου, Μάνου Αχαλινωτόπουλου, η οποία ξεκίνησε με ένα «μοιρολόι» αφιερωμένο από τον Βασίλη Αρτίκο και τα μέλη της ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΜΕ  στον αείμνηστο Δημήτρη Παπαθέου, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που στήριξαν την ιδέα του φεστιβάλ φωτογραφίας.
Το Σάββατο 22.6.2013 το πρωί ο πρόεδρος της Φωτογραφικής Λέσχης Μεσολογγίου, Βασίλης Αρτίκος μαζί με την κα Ιμσιρίδου, τον Δημήτρη Μεσσίνη, φωτογράφους και τα μέλη των φωτογραφικών ομάδων που εξέθεταν τα έργα τους,ενδεικτικά  της Κοζάνης, Καβάλας, Λάρισας, Αγρινίου, Πατρών, Πρέβεζας, του Μεσολογγίου καθώς και άλλων επισκεπτών που έφτασαν στο Μεσολόγγι από όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν μια ξενάγηση σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους που φιλοξένησαν τις εκθέσεις του Φεστιβάλ, όπως στα κτίρια πρώην Στρατολογίας, κατάστημα πρώην Λίμπερτυ, Μουσείο λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», αίθουσα φίλων μουσικής «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ», Πιανακοθήκη Μοσχανδρέου, Μουσείο Τρικούπη και Μουσείο Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό.
Από την Κυριακή 23.6.2013, οργανώθηκαν φωτογραφικά οδοιπορικά στο Πανηγύρι του Άη Συμιού, στο Αιτωλικό στο Μεσολλόγγι. Παράλληλα εξάλλου με τις εκθέσεις φωτογραφίας άλλων λεσχών από την Ελλάδα, διάφοροι πολυχώροι όπως Avant Garde, Kοχλίας, On the road  φιλοξένησαν ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας. 
Διοργανώθηκαν σημαντικές διαλέξεις για την τέχνη της φωτογραφίας από καταξιωμένους φωτογράφους με διαφορετικές καταβολές και διαφορετικές τεχνοτροπίες ο ένας από τον άλλο όπως: 
 Διάλεξη του Γεωργίου Κατσάγγελου, καθηγητή φωτογραφίας στη σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Κοινωνική Φωτογραφία, μια προσωπική μαρτυρία».
 Διάλεξη και προβολή με θέμα το πολεμικό ρεπορτάζ με ομιλητές τους Δημήτρη και Άρη Μεσσήνη, διεθνούς φήμης φωτο-ανταποκριτές,
 Διάλεξη από τον καταξιωμένο φωτογράφο Βασίλη Ταγκούλη και προβολή του έργου του με τίτλο «Εισαγωγή στην φωτογραφία μακράς έκθεσης και Fine Art φωτογραφία»,
 Διάλεξη από τον καταξιωμένο φωτογράφο Αλέξανδρο Βρεττάκο και προβολή του έργου του με τίτλο «Τα πάντα μπορούν να γίνουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα».

Η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου, πολύτιμη συνεργάτις του φεστιβάλ, στα πλαίσια του φεστιβάλ προέβαλε, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο θερινό σινεμά,  την ταινία με τίτλο «La camara oscura», της σκηνοθέτη Maria Victoria Menis.

Το φεστιβάλ έληξε με ένα αποχαιρετιστήριο πάρτυ με όλους τους φίλους του φεστιβάλ στον Πεζόδρομο Αθ.Ραζή-Κότσικα το  Σάββατο 29 Ιουνίου, 22:30, μετά από τη διάλεξη και προβολή φωτογραφιών στον ίδιο χώρο του Αλέξανδρου Βρεττάκου.