Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Μια θάλασσα. Ποια Θάλασσα;

Γράφει ο "Αγανακτισμένος Πολίτης"

Μια θαλάσσια έκταση όση βλέπετε στη φωτογραφία βρίσκεται στο Β.Δ.  άκρο της πόλης μας ανάμεσα στο δρόμο των σφαγείων και του κτηρίου της Νομαρχίας. Φαντάζομαι ότι χιλιάδες συμπολίτες μας δεν θα την έχουν δει παρότι είναι μεγάλη σε έκταση  γιατί απλούστατα είναι κρυμμένη από τους όγκους των χωμάτων και από τα αγριόχορτα και τα τεράστια αρμυρίκια πλάι στην παραλιακή λεωφόρο Πλώσταινας
Αλλά μη νομίζετε ότι την έχουν δει και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, ή και αν την έχουν δει δεν τους έχει κάνει καμία εντύπωση. Άλλωστε δεν έχω ακούσει πολλές τέτοιες παρεμβάσεις τους στα Δημοτικά Συμβούλια λες και όλα εδώ στην πόλη ….βαίνουν καλώς. Μακάρι να ήταν έτσι αλλά δυστυχώς η κατάσταση είναι ζοφερή και χρειάζεται η δυναμική τους παρουσία με καταθέσεις ερωτήσεων προκειμένου να υπάρχει συνεχής αγώνας για μια καλύτερη πόλη. 



Χορταριασμένοι λόφοι από μπάζα και σκουπίδια
εκατέρωθεν της δυτικής περιμετρικής στο Μεσολόγγι
Η μεγάλη αυτή λοιπόν έκταση παρέμεινε έτσι από τα χρόνια πριν την επταετία που μας πήρε τη θάλασσα και την έκανε προθερμάστρα και απομονώθηκε από την παραλιακή λεωφόρο. Το νερό της ενισχύεται από τις βροχές και από κάποιους στραγγιστικούς οχετούς και με τον ίδιο τρόπο το νερό διοχετεύεται στην προθερμάστρα των Αλυκών.
Όμως το καλοκαίρι το νερό αυτό θερμαίνεται και ίσως αποτελεί εκκολαπτήριο επικίνδυνων ερπετών και εντόμων. Και αυτό γιατί απλούστατα  το νερό είναι στάσιμο και δεν τροφοδοτείται από πηγαία νερά όπως οι λίμνες. Επομένως όταν ψάχνουμε εμείς εδώ στην πόλη μας να βρούμε τις αιτίες ύπαρξης κουνουπιών  ένεκα των οποίων έχουμε γίνει ( μαζί με άλλα ….είδη) γνωστοί σε όλη την Ελλάδα, ας ανατρέξουμε στους χώρους αυτούς  για τους οποίους δεν γνωρίζουμε τον ιδιοκτήτη.
Όμως όποιος και αν είναι ο ιδιοκτήτης ( δημόσιο, Δήμος, ιδιώτης κ.λ.π.), τις  τύχες αυτής της πόλης τις διαχειρίζεται η εκάστοτε Δημοτική αρχή που θα πρέπει να γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή όλα τα σημεία που προκαλούν κακό στην πόλη. Δεν είναι δυνατόν τέτοιοι χώροι με στάσιμα νερά και με όγκους άγριων φυτών, καλαμώνων και άλλων πολλών και να μην προκαλούν εστίες μολύνσεων. 
Θα πρέπει δε να πούμε ότι σε προηγούμενο δημοσίευμά μου για την  ακαταστασία στους χώρους πίσω από το κτήριο της Νομαρχίας, με χαρά διαπιστώθηκε η ανταπόκριση του αρμόδιου Αντιδημάρχου καθαριότητας με τον καθαρισμό μέρους μόνον  αυτής της περιοχής. Όμως η μεγαλύτερη έκταση είναι σε άθλια κατάσταση και η περιοχή είναι ένα από τα πρώτα σημεία που συναντάει κανείς μπαίνοντας στην πόλη από το δυτικό μέρος.
Δίπλα από αυτή τη θαλάσσια έκταση υπάρχουν και άλλες μεγάλες εκτάσεις με λιμνάζοντα νερά τα οποία είναι συγχρόνως βρώμικα και που κανείς δεν ξέρει σε ποιον ανήκουν και τι ρόλο επιτελούν. Υπάρχουν υγειονομικές υπηρεσίες στο νομό, στην πόλη, έχουν υπ’ όψιν τους την ύπαρξη των χώρων αυτών; Μα επιτέλους όπου και αν ανήκουν κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εγκαταλείπει τους χώρους αυτούς σε τέτοια κατάσταση. Σήμερα μάλιστα που τα μηχανήματα έχουν τη δυνατότητα να ισοπεδώνουν τεράστιες εκτάσεις, πρέπει να γίνει προσπάθεια μέσω της Περιφέρειας να διατεθούν για το σκοπό αυτό. 
Πάντως μην εγκαταλείπονται τα σημεία αυτά που δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό. Κάποιοι πρέπει να επιτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους που τους ανέθεσε η πολιτεία ή ο λαός με την ψήφο του. Η φράση «δεν μου ανήκει ο χώρος» δεν πρέπει να λέγεται ως δικαιολογία. Ας έρθουμε και σε ρήξη, αν αυτό είναι για το καλό της πόλης και των πολιτών της. 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ"