Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

"Φρένο" από το ΣτΕ στην "Εκτροπή της Λογικής"


Πριν από λίγο σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιεύτηκε η απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας που δικαιώνει κατ’απολυτο τρόπο τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και όσους αντιτίθενται στην εκτροπή του Αχελώου.
Η απόφαση αυτή, αφορά στην εκδίκαση που έγινε πριν από έναν χρόνο περίπου όπου ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις από Θεσσαλούς αλλά και το Ελληνικό Δημόσιο ώστε να μην εκδικαστεί , κάτι που τελικά δεν κατάφεραν. Τους επόμενους μήνες, υπήρχαν πληροφορίες πως η απόφαση τελικά θα είναι θετική για τους πολέμιους της έκτροπης, αλλά όπως φαίνεται τα νέα είναι πολύ καλά, ίσως και περάν του αναμενομένου.
Αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ,ανατρέπει ουσιαστικά τα δεδομένα που υπήρχαν και με την απόφαση του επισημαίνει πως υπάρχουν ζητήματα που αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία και το Σύνταγμα, σχετικά με την ορθολογική διαχείριση του νερού και την βιώσιμη ανάπτυξη. Να σημειωθεί ακόμη πως για πρώτη φορά το ΣτΕ είχε στα χέρια του και τις απαντήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα προδικαστικά ερωτήματα που έθεσε , γεγονός που προσδίδει στην σημερινή απόφαση ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Παράλληλα καλείται η κυβέρνηση στην εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης των υδάτων, γεγονός που δικαιώνει πέρα για πέρα τις θέσεις των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας και  θέτει σε νέα βάση τον αγώνα κατά της εκτροπής που σε κάθε περίπτωση συνεχίζεται.
Τα δε έργα θα «παγώσουν» για άλλη μια φορά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για δικαίωση μιλά ο Π. Μοσχολιός



 Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει ο Δήμος Αγρινίου και φορείς του νομού κατά της εκτροπής του Αχελώου (είχε συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, στις 15 Φεβρουαρίου 2013), ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός έκανε την εξής δήλωση:
«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού προς τη Θεσσαλική πεδιάδα, δικαιώνει για μια ακόμη φορά τις θέσεις του Δήμου Αγρινίου και των Φορέων της περιοχής, που με συνέπεια και συνέχεια αντιτάχθηκαν στην κατασκευή ενός καταστροφικού για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία έργου.
Η Κυβέρνηση, μετά και την πρόσφατη απόφαση, οφείλει να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για την κατασκευή ενός κοστοβόρου, φαραωνικού έργου, που αντιστρατεύεται την βιώσιμη ανάπτυξη και δεν εξυπηρετεί τίποτε περισσότερο παρά μόνο την ικανοποίηση εργολαβικών συμφερόντων.
Το πρόβλημα άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου μπορεί και πρέπει να επιλυθεί με άλλους τρόπους και όχι με την εκτροπή του Αχελώου, που πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί ως εκτροπή της  λογικής.
Τα τεράστια κονδύλια που απαιτούνται για την κατασκευή ενός περιβαλλοντικά επιζήμιου και οικονομικά αντιπαραγωγικού έργου, ας κατευθυνθούν σε τομείς επωφελείς για την τοπική και εθνική οικονομία.      Εμείς, Δήμος και Φορείς, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας προς αυτή την κατεύθυνση».
Αναδημοσίευση από το agriniopress.gr