Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ας απολαύσουμε το αισθητικό αποτέλεσμα από την αναπαλαίωση του αρχοντικού "ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ"

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται η αναπαλαίωση του αρχοντικού «ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ» στο ιστορικό κέντρο του Μεσολογγίου και έτσι ένα «στολίδι» δείγμα της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης, σύντομα θα καταστεί λειτουργικό. Ήδη όλοι μας, μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα της αναπαλαίωσης, αφού έχει γίνει η αποκαθήλωση των προστατευτικών πανιών και έτσι κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει αδιάφορα το ιστορικό αυτό τριώροφο κτήριο.
Ταυτόχρονα, όμως, η αναπαλαίωση αυτή αποτελεί και ένα θετικό δείγμα γραφής, της συνέχειας, που διέπει τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού το κτήριο αγοράστηκε το 2001 από τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας στη θητεία του Δημήτρη Σταμάτη, οι διαδικασίες για την αναπαλαίωση ολοκληρώθηκαν στη θητεία του Θύμιου Σώκου και η αποπεράτωση μετά την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης γίνεται από την αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη θητεία του Απόστολου Κατσιφάρα.
Μπορεί το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την αγορά του κτηρίου έως και σήμερα να είναι αρκετά μεγάλο, όμως δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι η δαπάνη της αγοράς και της αναπαλαίωσης έγινε αποκλειστικά από δανεισμό. Το ζήτημα πλέον είναι η χρήση του κτηρίου που πρέπει να είναι ορθολογική, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς του.
Σε πρώτο χρόνο, όμως, ας απολαύσουμε το αισθητικό αποτέλεσμα της αναπαλαίωσης που δίνει «άλλο αέρα» στο ιστορικό κέντρο του Μεσολογγίου.