Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Κώστας Λύρος: “Θα γίνει το νοικοκύρεμα που υποσχεθήκαμε” - Συνέντευξη τύπου του δημάρχου Μεσολογγίου για την κατάσταση που παρέλαβε (VIDEO)



Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε, χθες, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου,   Κώστας Λύρος, με θέμα την ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο Δήμος,  μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η νέα δημοτική αρχή τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.  Σημασία όμως δεν έχει μόνο που φτάνεις αλλά και από πού ξεκινάς”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κώστας Λύρος στην τοποθέτησή του περιέγραψε με «μελανά χρώματα» την σημερινή οικονομική πραγματικότητα του Δήμου, η οποία – όπως τόνισε –  όχι μόνο απέχει αλλά ουδεμία σχέση έχει με ύπαρξη πλεονάσματος στα Ταμεία του. Τόνισε  πως δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ πλεόνασμα και πως η παράταξη του  κληρονόμησε” μόνο χρέη.




Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου επέκρινε με σφοδρότητα την προηγούμενη δημοτική αρχή, χαρακτηρίζοντας την  καταστροφική και εγκληματική” ,για όσα παρέδωσε αλλά και για την άρνηση της να συνεργαστεί με τη νέα ενώ επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής να ενημερώνει τους δημότες, στο πλαίσιο της διαφάνειας αλλά και της επιβεβλημένης ανάκτησης της αξιοπιστίας του Δήμου. Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος χαρακτήρισε την δημοτική αρχή του Νίκου Καραπάνου, ως προς την διαχείριση μειζόνων θεμάτων  (  ΧΥΤΑ,   ΔΕΥΑΜ,   λιμνοθάλασσας,  αδέσποτα κ.α.).
Υπογράμμισε δε πως η Δημοτική Αρχή έχει την θέληση αλλά και την ικανότητα να ανατρέψει κάθε παθογένεια του παρελθόντος, δημιουργώντας ένα Δήμο ισχυρό κι άξιο για τους δημότες του.
Ο Γραμματέας του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Ντίνος Γιαννόπουλος ανέφερε προλογίζοντας πως “η σημερινή διαδικασία είναι μια που κάθε δημοτική αρχή οφείλει στους δημότες της. Δεν γίνεται για να κριθεί η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά για να δοθεί ένα σημείο αφετηρίας στους δημότες για να γνωρίζει από που αρχίσαμε και τι πετύχαμε στο τέλος της τετραετίας. Το επόμενο ραντεβού μας θα είναι σε ένα χρόνο από τώρα για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής”.

“Προβλήματα παντού”

Ο δήμαρχος Κώστας Λύρος αρχικά ανέφερε πως “είναι υποχρέωση μας να ενημερώσουμε τους δημότες μας για το τι παραλαμβάνουμε στην έναρξη της θητείας μας. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την απροθυμία της προηγούμενης δημοτικής αρχής για κάθε συνεργασία σχετικά με την ενημέρωση για το τι παραλαμβάνουμε. Όφειλε να μας ενημερώσει αλλά δεν το έπραξε. Αν κρίνουμε από το ύφος και το ήθος που επέδειξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αυτή η στάση δεν μας εξέπληξε”. Δεν παρέλειψε να κάνει κάνοντας λόγο για “φαινόμενα λασπολογίας προσωπικοτήτων και οικογενειών  εκείνης της περιόδου.
«Ήμαστε 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Η ενημέρωση είναι αναγκαία για να γίνει γνωστό από που ξεκινάμε και που πάμε. Υποχρέωση δική μου και δικαίωμα των πολιτών για ενημέρωση. Δεν ήρθα για να δικάσω κανέναν. Η γενική κατάσταση του Δήμου μας είναι πολύ άσχημη» πρόσθεσε κάνοντας λόγο  για μια άσχημη εικόνα σχετικά με τις διοικητικές μονάδες του δήμου  που ,όπως τόνισε, έχουν προβλήματα που κανένας μέχρι σήμερα δεν φρόντισε να αντιμετωπίσει.

Με μεγάλη επιείκεια θα χαρακτηρίσω ως καταστροφική και εγκληματική τη διαχείριση μέχρι σήμερα. Σε σημαντικά ζητήματα όπως ΧΥΤΑ, ΔΕΥΑ, διαχείριση λιμνοθάλασσας, αδέσποτα και άλλα πολλά” είπε για να συμπληρώσει πως ο αγώνας για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του δήμου είναι διαρκής καθώς “σημασία όμως δεν έχει μόνο που φτάνεις αλλά και από πού ξεκινάς…
Έκανε λόγο για απροθυμία συνεργασίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής αναφέροντας πως  είμαστε ο μόνος δήμος που δεν παραλάβαμε κλειδιά. Πρώην αιρετοί μπλόκαραν μέχρι και τηλεφωνικές γραμμές.  Αντιδήμαρχοι δεν έχουν παραλάβει ούτε τηλεφωνικές συσκευές που έχουν αγοραστεί με χρήματα του δήμου. Κύριε Καραπάνε, να επιστραφούν οι τηλεφωνικές συσκευές”.

“Παραπληροφόρηση το πλεόνασμα”

Ο κ Λύρος   αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση του δήμου είπε  πως το “πολυδιαφημισμένο πλεόνασμα” είναι τελικά δεσμεύσεις και χρηματοδοτήσεις που έχουν συγκεκριμένο σκοπό.
Κάποιοι πανηγύριζαν και παραπληροφορούσαν για πλεόνασμα τριών εκατομμυρίων ευρώ σε ταμεία του δήμου. Δεν υπάρχει κανένα πλεόνασμα. Είναι ειδικευμένες χρηματοδοτήσεις. Χρήματα που αφορούν συγκεκριμένα έργα και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλον σκοπό. Ήταν δεσμευμένα και για αυτό γλύτωσαν. Δεν υπάρχει πλεόνασμα ούτε ένα ευρώ. Μόνο χρέη. Να σημειώσω ότι ο δήμος μας πήρε κατά την τελευταία θητεία από το υπουργείο εσωτερικών πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ”.
Έκανε λόγο για τιμολόγια που επιστράφηκαν ως απαράδεκτα και για διακρίσεις στην είσπραξη από καταστήματα: “Προφανώς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δεν αντιλαμβανόταν το αυτονόητο ότι έτσι υπήρχε αθέμιτος ανταγωνισμός και διέπραττε παράβαση καθήκοντος. Αυτή ήταν η χρηστή διαχείριση;”  αναρωτήθηκε.
Η διοίκηση Καραπάνου στη ΔΕΥΑΜ προκάλεσε την ανάγκη αυξήσεων. Έκλεινε το μάτι στους κακοπληρωτές” ανέφερε κάνοντας λόγο για “πολιτική ρουσφετιών που αύξησε το χρέος της ΔΕΥΑΜ».
Συγκεκριμένα ανέφερε:  «Η ΔΕΥΑΜ είναι μια πολυπαθής επιχείρηση που όλοι πρέπει να στηρίξουμε γιατί διαχειρίζεται ένα αγαθό όπως το νερό. Η διοίκηση Καραπάνου έκλεινε το μάτι στους κακοπληρωτές και φέρνει την ανάγκη αυξήσεων.Πέντε χρόνια δεν έκανε κάτι για τα προβλήματα της ΔΕΥΑΜ αλλά τα είδε μετά τις εκλογές. Κατακρίνουν τους εαυτούς τους με ανακοίνωση που εξέδωσαν 20 Ιουνίου 2019 .
Τι χρωστάνε στη ΔΕΥΑΜ με απλά λόγια: Το 2014 το χρέος ήταν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Το 2018 το χρέος αυξήθηκε περίπου στα 8 εκατομμύρια ευρώ. Με την πολιτική των ρουσφετιών ο κ. Καραπάνος αύξησε το χρέος. Αύξησε και τις υποχρεώσεις από έξι σε επτά εκατομμύρια ευρώ. Παραλαμβάνουμε μια επιχείρηση με γκρεμισμένη αξιοπιστία, άδεια ταμεία, γερασμένο και ανεπαρκές προσωπικό”.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας εξαφανίστηκε ο σκληρός δίσκος με τις αναπτυξιακές εκθέσεις της Αναπτυξιακής Εταιρείας του δήμου”, σημείωσε ο δήμαρχος Μεσολογγίου. Υποστήριξε πως ξαφνικά στις 5 Σεπτεμβρίου ,λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο σκληρός δίσκος με τον υπολογιστή που κρατούσε τα στοιχεία και τις αναπτυξιακές εκθέσεις εξαφανίστηκε. « Ποιος τον εξαφάνισε και γιατί;¨, αναρωτήθηκε.
Από που να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς με την Κοινωφελή”, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Κώστας Λύρος. Είπε συγκεκριμένα: “Κοινωφελής επιχείρηση. Από πού να αρχίσει και που να τελειώσει κανείς; Ο τότε Πρόεδρος παραλάμβανε αποδοχές μεγαλύτερες από αυτά που δικαιούταν και τώρα ζητά διευκολύνσεις για να τα επιστρέψει. Εμείς τι να κάνουμε; Να τον βάλουμε στις 120 δόσεις; Είναι το ίδιο πρόσωπο που ελέγχεται για έλλειμμα 63.000 ευρώ στη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου .Σήμερα η κοινωφελής είναι χρεωμένη πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Που είναι αυτά τα λεφτά; Τι κάνατε τις εισφορές που εισπράξατε; Φυσικά ο έλεγχος δεν σταματάει εδώ. Αυτά είναι σημάδια της εικόνας που πρώτο αντικρίσαμε. Ορκωτοί λογιστές αναλαμβάνουν να ψάξουν και να αποδώσουν τις ευθύνες εκεί που αναλογούν”.

Πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ είναι τα συνολικά χρέη των υπηρεσιών του Δήμου Μεσολογγίου” σημείωσε ο κ. Λύρος λέγοντας: « Ο δήμος χρωστάει 1.559.000. Η ΔΕΥΑΜ χρωστάει 7.287.000. Το Πνευματικό Κέντρο χρωστάει 1.646.000. Η Κοινωφελής Επιχείρηση χρωστάει 1.257.000.  Ο ΧΥΤΑ χρωστάει 121.000. Η  Αναπτυξιακή Εταιρεία χρωστάει 35.000 και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο χρωστάει 792.000. Συνολικά τα χρέη είναι πάνω από 12.000.000 ευρώ».

Θα γίνει το νοικοκύρεμα που υποσχεθήκαμε” υπογράμμισε. “Το νοικοκύρεμα που υποσχεθήκαμε θα γίνει και η επόμενη δημοτική αρχή, οπότε θα είναι αυτή, δεν θα βρει άδεια γραφεία και φακέλους. Αυτή η οπισθοχώρηση δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Τον πήχη τον έχουμε βάλει ψηλά και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά. Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε και θα πετύχουμε  .
Για επιμέρους ζητήματα ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Κώστας Λύρος υπογράμμισε:

Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο :  “Το απόλυτο δείγμα για το πώς σκέφτεται τη διοίκηση ο κ. Καραπάνος είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, μιας και ήταν Πρόεδρος. Από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο που αναλάβαμε δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ με την ηλίθια δικαιολογία  ότι δεν υπήρχε μπλοκάκι είσπραξης. Αδιαφορία ή οργανωμένο έγκλημα για να βρούμε άδεια ταμεία;Από 3 έως 27 Σεπτεμβρίου το “Χριστίνα” πλήρωσε πάνω από επτά χιλιάδες ευρώ. Γιατί άραγε την προηγούμενη φορά που έδεσε στο λιμάνι του Μεσολογγίου, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πλήρωσε μόλις 900 ευρώ; ”

ΧΥΤΑ: “Παραλαμβάνουμε έργο που έπρεπε να τελειώσει εδώ και καιρό. Προχωρούμε στη λύση και έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, τον οποίο θέλω δημόσια να ευχαριστήσω. Και στο ταμείο του ΧΥΤΑ παραλάβαμε περίπου χίλια ευρώ διαθέσιμα και χρέη 45 χιλιάδες μόνο στη ΔΕΥΑΜ και συνολικά πάνω από 100.000 ευρώ.

Σχολικές επιτροπές: “Στις σχολικές επιτροπές εντοπίσαμε πρόβλημα στην πρωτοβάθμια. Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Έλεγχο κάναμε εμείς και βρήκαμε να λείπουν 63.000 ευρώ αδικαιολόγητα. Έγιναν αναλήψεις ακόμη και τον Αύγουστο του 2019. Καμία από τις δύο σχολικές επιτροπές δεν λειτουργούσε σωστά”.

Αδέσποτα: “Για το χώρο δίπλα στον βιολογικό καθαρισμό και τις φήμες περί κατασκευής καταφυγίου αδέσποτων και αν πληρώθηκε εις διπλούν, ερευνάται. Οι πολίτες ακόμα περιμένουν”.

Κοιμητήρια: “Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό των κοιμητηρίων. Δεν έχει γίνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Η προηγούμενη δημοτική αρχή έβαλε αυτό το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί και τώρα καλούμαστε εμείς να το διαχειριστούμε”.

Κατάσταση  οχημάτων: “Έχουμε γηρασμένο στόλο οχημάτων. Κακοσυντηρημένα και χαλασμένα οχήματα. Πώς θα ανταποκριθούμε τις ανάγκες”;

Ακίνητα του δήμου: “Καμία ενέργεια από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να εντάξει τα ακίνητα του δήμου στο κτηματολόγιο. Ούτε καν για να ξεκινήσει τη διαδικασία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λύρος.

Απεντομώσεις δομών ΚΔΑΠ: “Τι να πούμε για τις απεντομώσεις και τους καθαρισμούς δομών ΚΔΑΠ που σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες δεν έγιναν ποτέ αλλά πληρώθηκαν αδρά”;

Προεκλογικές προσλήψεις: “Να μιλήσουμε για το χρέος του ΙΚΑ που εκτινάχθηκε ή τις προσλήψεις λίγο πριν τις εκλογές για τις οποίες δεν υπήρχε καμία ανάγκη”;

Δημοτικό Ωδείο: “Για το Δημοτικό Ωδείο κάποιοι προσπάθησαν να το απαξιώσουν. Διερευνούμε γιατί δεν λειτουργούσε σωστά στο παρελθόν και θα αποδοθούν ευθύνες και γι’ αυτό”.

Αναδημοσίευση από το agrinionews.gr