Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Την επανίδρυση του Εφετείου στο Μεσολόγγι

ζητά ο Δήμος Μεσολογγίου

Γιάννης Αναγνωστόπουλος: «Απαιτώ τον σεβασμό στον Θεσμό της Πρωτεύουσας

Στο αίτημα της επανίδρυσης του Εφετείου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, πρωτεύουσας του μεγαλύτερου νομού της χώρας, επανέρχεται με γραπτή του δήλωση ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος.

Αφορμή για την δήλωση του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλου αποτέλεσε η τοποθέτηση του Υπουργού Απασχόλησης κ. Βασίλη Μαγγίνα για το θέμα, σε πρόσφατη ομιλία του στο Αγρίνιο.

Συγκεκριμένα ο κ. Βασίλης Μαγγίνας είπε: «…Διάφορα διαδικαστικά εμπόδια που προσπαθούμε να υπερβούμε, έχουν καθυστερήσει την ίδρυση του Εφετείου. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η υπόσχεση που δόθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, θα γίνει πράξη».

Ο Δήμαρχος ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος, λοιπόν, στην γραπτή του δήλωση τονίζει:

«Η ίδρυση Εφετείου στην Αιτωλοακαρνανία αποτελεί ένα πάγιο αίτημα όχι μόνο του δικαστικού κόσμου αλλά και σύσσωμης της κοινωνίας.

Δυστυχώς το αρμόδιο Υπουργείο διαχρονικά, με το πρόσχημα της «δήθεν» αντιπαλότητας Μεσολογγίου – Αγρινίου, δεν έχει ικανοποιήσει την υλοποίηση αυτού του αιτήματος.

Η αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας Εφετείου στην Αιτωλοακαρνανία είναι αναγκαία καθώς αναμένεται να δώσει πολλαπλές λύσεις στην απονομή Δικαιοσύνης.

Ως Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου οφείλουμε να επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά, όσο κι αν γίνεται κουραστικό, ότι η ίδρυση Εφετείου στην Πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ουσιαστικά θα αποτελέσει την επανίδρυση και επαναλειτουργία του κορυφαίου θεσμού της Δικαιοσύνης, μιας και στο Μεσολόγγι λειτούργησε το πρώτο Εφετείο της χώρας, το «Δικαστήριο των Εκκλήτων».

Πέρα αυτού όμως, το Εφετείο αποτελεί μια δομή του κορυφαίου θεσμού, αυτού της Δικαιοσύνης.

Ερωτώ, λοιπόν, όταν δεν γίνεται σεβαστός ο Θεσμός της Πρωτεύουσας, γιατί ο πολίτης να εμπιστεύεται τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας;

Κατά συνέπεια θα πρέπει να θεωρείται αδιανόητη η οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση Εφετείου σε πόλη διαφορετική, εκτός απ’ αυτήν της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Ως Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου οφείλω να προασπίζω τους Θεσμούς και να απαιτώ τον σεβασμό σ’ αυτούς.

Πιστεύω ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα επιδείξει τον δέοντα σεβασμό».