Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

Όχι του Δήμου Μεσολογγίου σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στον Αστακό


Στο πλευρό των κατοίκων του Αστακού ο Δήμος Μεσολογγίου
Γιάννης Αναγνωστόπουλος: «Συμπαρίσταμαι στον αγώνα για ακύρωση αυτών των σχεδίων για να μην γίνει η περιοχή κρανίου τόπος»

Την αντίθεσή του στην λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη τον άνθρακα στο Πλατυγιάλι εξέφρασε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος με επιστολή που έστειλε στην συντονιστική επιτροπή αγώνα Δήμου και Φορέων Αστακού.
Μάλιστα εκ μέρους του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των κατοίκων συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου κ. Γιώργος Μπαρμπαρίτσας, εκπροσωπώντας την δημοτική αρχή του Μεσολογγίου.
Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος στην επιστολής αναφέρει:
«Η λειτουργία του Πλατυγιαλιού αποτελεί όνειρο χρόνων για όλο το νομό Αιτωλοακαρνανίας για δυο και πλέον δεκαετίες.

Με χρήματα του ελληνικού λαού έχουν κατασκευασθεί τουλάχιστον όπως γνωρίζουμε υποδομές αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, οι οποίες όμως ποτέ δεν έχουν λειτουργήσει και κυρίως δεν έχουν δημιουργήσει τις αναγκαίες για το νομό μας θέσεις εργασίας.

Κι ενώ όλοι μας αναμέναμε την λειτουργία της Βιομηχανικής Περιοχής του Πλατυγιαλιού με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι σ’ αυτή σχεδιάζεται η κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη τον άνθρακα.

Είναι προφανές ότι μια τέτοια επένδυση αφενός δεν συνάδει με τους σχεδιασμούς για το Πλατυγιάλι και αφετέρου δεν είναι συμβατή με τον χωροταξικό σχεδιασμό για την αειφόρο ανάπτυξη.

Το Πλατυγιάλι και γενικότερα η νοτιοδυτική Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς.

Η πιθανή λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου είναι σίγουρο ότι θα μετατρέψει την περιοχή σε «κρανίου τόπο», ενώ επιπτώσεις θα υπάρξουν στην δημόσια υγεία. Είναι γνωστά και μη αμφισβητήσιμα τα αρνητικά στοιχεία για τους πληθυσμούς των νομών Κοζάνης, Φλώρινας και άλλων περιοχών όπου λειτουργούν εργοστάσια με λιγνίτη.

Με όλα αυτά τα δεδομένα ως Δήμαρχος της Πρωτεύουσας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου πιστεύοντας ότι εκφράζω τα συναισθήματα όλων των συνδημοτών μου δηλώνω την ενεργό συμπαράστασή μου στον αγώνα των κατοίκων και των φορέων του Αστακού για ακύρωση αυτών των νοσηρών σχεδιασμών.

Οι Αιτωλοακαρνάνες είναι γνωστό ότι ξέρουν να αγωνίζονται έτσι είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα πετύχουμε τον στόχο που έχουμε θέσει για αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή μας και σ’ αυτήν την κατεύθυνση δεν θα επιτρέψουμε την λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου στο Πλατυγιάλι ή άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων.

Δυστυχώς ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να βρίσκομαι απόψε μαζί σας, όμως θεσμικά ενώνω την φωνή μου με την δική σας και είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα του αγώνα μας θα είναι νικηφόρο».