Όλα έδειχναν το προηγούμενο διάστημα πως κάτι δεν πήγαινε καλά…
Διαρκείς εξελίξεις και ειδήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά τις τελευταίες μέρες, συνέθεσαν ένα σκηνικό που «συμπληρώθηκε» με την απόφαση των κρατικών εταιριών του Κατάρ να αποσυρθούν από την επένδυση στο Πλατυγιάλι του Αστακού.
Μια ροή γεγονότων, που σχετίζεται με τις αντιδράσεις άλλων ενεργειακών γιγάντων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, τις αντιδράσεις κομμάτων και φορέων στην Ελλάδα, τις επιφυλάξεις κυβερνητικών παραγόντων και τις πληροφορίες περί κυβερνητικής ασυνεννοησίας – που διαψεύστηκαν όμως - αλλά και δημοσιεύματα περί Ισραηλινού ενδιαφέροντος για επενδύσεις αερίου, συνθέτουν σε γενικές γραμμές την κατάσταση, λίγο πριν την ανακοίνωση περί απόσυρσης των Αράβων από το Πλατυγιάλι.
Προηγήθηκε βέβαια και ένας αγώνας δρόμου, που ήταν και πρωτόγνωρός για την κρατική λειτουργία, ώστε να αποδειχθεί πως η Ελληνική γραφειοκρατία μπορεί να παρακαμφθεί, μπροστά στην προοπτική σημαντικών επενδύσεων.
Η ακύρωση της επένδυσης, σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν γίνεται με ευθύνη της Ελληνικής πλευράς. «Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης. Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες», είπε ο ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, που ήταν και ο αποδέκτης της επιστολής του Υπουργού Ενέργειας του Κατάρ.
Κατά την κυβέρνηση, δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΔ – ΣΥΝ
Ουσιαστικά αυτό που επισημαίνεται με απλά λόγια είναι πως τα μέλη της κοινοπραξίας δεν τα βρήκαν μεταξύ τους.
Σήμερα, ο Συνασπισμός ζήτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή το Μνημόνιο που υπεγράφη με το Κατάρ κατά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, καθώς και όποια άλλα σχετικά έγγραφα.
Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για αδικαιολόγητη και πρόωρη θριαμβολογία της κυβέρνησης που έκανε τον εαυτό της μέρος ενός ιδιωτικού deal. Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτούργησε ως δισυπόστατη στην υπόθεση του Αστακού, καθώς υπήρχε άλλη γραμμή πλεύσης από τον Χ. Παμπούκη και άλλη από την Τ. Μπιρμπίλη.
Να μην κοινοποιούνται αν δεν κλείνουν τα επενδυτικά deals, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.
Δήλωση για το θέμα έκανε και ο τομεάρχης υγείας της ΝΔ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς ο οποίος σημείωσε: «Μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την αξιοποίηση του λιμανιού του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, μας είχαν συνηθίσει να ακυρώνονται τα έργα λίγα χρόνια μετά και αφού είχαν ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ.
Τώρα ακυρώνονται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωσή τους.
Αυτήν την στιγμή που η πρώτη και υποτιθέμενη μοναδική μεγάλη επένδυση ξένων επενδυτών στην χώρα μας, αποδεικνύεται μη υλοποιήσιμη, μπορεί να διερωτηθεί κανείς, εάν η κυβέρνηση είναι τόσο επιπόλαιη, εάν είναι τόσο ανίκανη ή εάν κάτι άλλο συνέβη στο παρασκήνιο και χάλασε η δουλειά.
Οφείλει ο Πρωθυπουργός να δώσει εξηγήσεις γιατί απέτυχε και σε αυτό το πολυδιαφημιζόμενο εγχείρημά του.
Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε όλοι όσοι είχαμε εκφράσει από την αρχή επιφυλάξεις για αυτήν την επένδυση.»
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Σε όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός μιας είδησης με ειδικό βάρος που δεν έγινε ευρύτερα γνωστή. Μόλις πέντε μέρες πριν, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», γράφονταν πως «Ιταλοί παραγωγοί ενέργειας αλλά και εκπρόσωποι της ΕΧΧΟΝ, η οποία διαθέτει συνεταιρικά με την Εdison σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου έξω από τη Βενετία, έχουν προσφύγει στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και ζητούν ισότιμη πρόσβαση στο υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο (LΡG) του Κατάρ, όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί.
Το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο που είναι παράγωγο του πετρελαίου είναι πολύ πιο φθηνό από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LΝG), γεγονός που θα δημιουργούσε θέμα ανταγωνισμού, καθώς θα έθετε εκτός αγοράς του παραγωγούς ενέργειας που χρησιμοποιούν ακριβές πρώτες ύλες.
Ευνόητο είναι ότι η προσφυγή αυτή θα αποβεί αποτρεπτική αφού οι Άραβες του Κατάρ δεν έχουν διάθεση να μοιραστούν το άφθονο και πάμφθηνο για τους ίδιους LΡG που διαθέτουν με τρίτους, ενώ η υπόθεση θα έχει συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.», έγραφε το δημοσίευμα στις 15 Οκτωβρίου.
Αξιοσημείωτα επίσης, σε αυτό το ενεργειακό «γαϊτανάκι» είναι και τα δημοσιεύματα Ισραηλινών ΜΜΕ τον Αύγουστο που πέρασε, περί κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από τις Ισραηλινές ακτές προς την Ελλάδα, μετά την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος εντός της ζώνης οικονομικής εκμετάλλευσης του Ισραήλ.
Σε εθνικό επίπεδο, να θυμίσουμε τις αντιδράσεις Περιβαλλοντικών οργανώσεων και κομμάτων, όπως ο ΣΥΝ, οι Πράσινοι, η Δημοκρατική Αριστερά κλπ, οι αντιδράσεις στον Αστακό, αλλά και τα συνεχή δημοσιεύματα περί σοβαρής επιφύλαξης της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την χρήση του LPG
Την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα είχε πει πως ο ίδιος θα σταματούσε την επένδυση εάν προέκυπταν περιβαλλοντικά ζητήματα.
Αυτό που μένει να δούμε είναι τι σχεδιασμοί υπάρχουν πλέον για το Πλατυγιάλι, που παραμένει ένας κοιμώμενος αναπτυξιακός γίγαντας για την περιοχή της Αιτωλ/νίας και της Δυτικής Ελλάδας.