Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπ. Παιδείας με αντικείμενο τις πρακτικές πλέον λύσεις που έχει ανάγκη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος. Στη σύσκεψη προήδρευσε η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ συμμετείχε ακόμη ο ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης Β. Παπάζογλου και υπηρεσιακοί παράγοντες. Παρόντα ήταν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, υπό τον πρόεδρο Δημ. Σερπάνο και οι Θ. Μωραΐτης, Ανδρ. Μακρυπίδης και Σ. Γιαννακά, αξιώνοντας άμεσες, ουσιαστικές και ολοκληρωμένες λύσεις.
Η κα Διαμαντοπούλου, συναισθανόμενη το οριακό σημείο όπου έχουν οδηγηθεί οι καταστάσεις και αντιλαμβανόμενη πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια και το παραμικρό πια περιθώριο για παρεκκλίσεις απ’ τα όσα η ίδια έχει κατά καιρούς εγγυηθεί, έδειξε εξ αρχής την καλή της διάθεση και ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία θα καταλήξει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Ενδεικτικό της αποφασιστικότητάς της να συμβάλει στην οριστική πια άρση των προβλημάτων και των καταστάσεων εκείνων που δημιουργούν ασάφειες και σύγχυση σχετικά με το μέλλον του Πανεπιστημίου μας, είναι το γεγονός ότι η ίδια κάποια στιγμή ανέφερε ότι γνωρίζει τις ενδόμυχες σκέψεις που υπάρχουν σε φορείς των Ιωαννίνων και του εκεί Πανεπιστημίου να «αφομοιώσουν», να πάρουν δηλαδή το Δυτικής Ελλάδος. Κάτι που προφανώς η ίδια δεν το επιθυμεί και που με τη φράση της αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι στον λεγόμενο «ακαδημαϊκό Καλλικράτη» το Πανεπιστήμιο του Αγρινίου δεν έχει κάτι να φοβηθεί…
Αποφασίστηκε έτσι να κατατεθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο που σε 15 ημέρες θα «περάσει» απ’ τη Βουλή, με την οποία θα αίρεται εκείνη του πολυνομοσχεδίου και θα απεγκλωβίζεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος απ’ τα Γιάννενα. Επειδή όμως δεν δύναται, απουσία υπηρεσιών, να λειτουργεί το Πανεπιστήμιό μας χωρίς την «τεχνική» υποστήριξη από άλλο Ίδρυμα, τουλάχιστον όχι σ’ αυτή τη φάση, η κα Διαμαντοπούλου ανέθεσε στη Διοικούσα και στους πολιτικούς εκπροσώπους του νομού να αποφασίσουν αν οι οικονομικές λειτουργίες θέλουν να διεκπεραιώνονται μέσω των υπηρεσιών του ΤΕΙ Μεσολογγίου ή του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το έτερο, εξίσου σημαντικό θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη, αφορούσε στο αποκλειστικό πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ», σχετικά με το πέρας της χρονικής προθεσμίας για την παραχώρηση των 178 στρ. στο παλαιό αεροδρόμιο.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τα αντανακλαστικά των αιρετών του κυβερνώντος κόμματος και της Διοικούσας λειτούργησαν άψογα και, έστω και στο παραπέντε, με την πρόνοια που θα υπάρξει στην εν λόγω τροπολογία, η έκταση… σώζεται!
Για τα διαχειριστικά θέματα, τώρα, η υπουργός έδωσε εντολή η σχετική εγκύκλιος να συντασσόταν την ίδια ημέρα, …ενδεικτικό κι αυτό της βούλησης που επιδείχθη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Μένει λοιπόν να καθοριστεί το ποιο Ίδρυμα επιλέγουμε ως αρωγό στα οικονομικά – τεχνικά θέματα (εκτιμούμε ότι το ΤΕΙ Μεσολογγίου είναι η ιδανικότερη λύση)… και φυσικά το να ανοίξει ξανά το Πανεπιστήμιο, να σταματήσει η κατάληψη των φοιτητών.
Ικανοποίηση Μωραϊτη – Μακρυπίδη για τα αποτελέσματα της σύσκεψης
Για τη χθεσινή σύσκεψη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραΐτης δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία για άλλη μια φορά να συζητήσουμε θέματα που άπτονται της αυτόνομης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
Τέθηκαν κυρίως θεσμικά ζητήματα του Ιδρύματος και τόσο η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, όσο και ο Ειδικός Γραμματέας κ. Παπάζογλου, μας άκουσαν με προσοχή και αυτό που μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα, είναι ότι είμαστε εν αναμονή θετικών εξελίξεων και αποφάσεων, μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Το Πανεπιστήμιο πρέπει να αποκτήσει την θεσμική εκείνη θωράκιση που θα του εξασφαλίσει την αυτοδύναμη λειτουργία των υπηρεσιών του και σε αυτό το θέμα επιμείναμε, για την δημιουργία δηλαδή ενός Οργανογράμματος, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης στον τόπο μας.
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας σύντομα θα προχωρήσει στις νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται.
Εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση και θα κάνουμε ότι χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής, Ανδρέας Μακρυπίδης, ο οποίος υπογράμμισε: «Ουσιαστική κι αποτελεσματική ήταν η συνάντηση, στην οποία τέθηκαν ζητήματα και προτάσεις για την πορεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.
Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την διαχείριση , τα λειτουργικά προβλήματα και κυρίως των προμηθειών και της φοιτητικής λέσχης καθώς και προβλήματα κάθε οικονομικής λειτουργίας που αντιμετωπίζει τελευταία το ίδρυμα, σε συνάρτηση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.»
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»