Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

"Ξεσηκώθηκαν" στο Αγρίνιο κατά της "καπνοαπαγόρευσης"

Στην κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, έγινε χθες η συνέλευση την οποία κάλεσε η Ένωση Επαγγελματιών χώρων Εστίασης, Ψυχαγωγίας και Αναψυχής Αγρινίου, για το φλέγον πλέον θέμα της απαγόρευσης του τσιγάρου σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και όλους γενικά τους χώρους εστίασης κάτω των 300 τμ που δεν έχουν άδεια «κέντρου διασκέδασης» ή «καζίνο».

Καθώς οι επαγγελματίες είναι αναστατωμένοι καθώς βλέπουν πτώση του τζίρου τους, διαφωνίες και ένταση υπήρξε ανάμεσα στα 200 και πλέον άτομα που συμμετείχαν στη συζήτηση, μεταξύ των οποίων ο κ. Φατούρος και η κυρία Ευτ.Διβάρη από τη Διεύθυνση Υγείας και Υγιεινής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ,η κυρία Σαμαντά από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και ο αντιδήμαρχος κ Θ.. Ράπτης.


Η άποψη του Δ.Σ της Ένωσης, εκφράστηκε εξ αρχής δια στόματος του προέδρου της κ. Καλλέργη, που ζήτησε ενώπιων των ανωτέρω, την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τουλάχιστον τρεις μήνες «για να μπορέσει να γίνει ομαλά η προσαρμογή».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας κ. Φατούρος, δήλωσε πως η δική τους θέση είναι δύσκολη, αφού δεν γίνεται να παραβλέψουν τον νόμο και φυσικά τις επώνυμες καταγγελίες που δέχονται.Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Σαμαντά που σχολίασε πως καλούνται να δίνουν αναφορά ανά δεκαπενθήμερο στο Υπουργείο Υγείας για τα αποτελέσματα των ελέγχων.Η προσπάθεια της κυρία Διβάρη να ενημερώσει τους απελπισμένους επαγγελματίες για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος ακόμη και με προβολή σλάιντς, έτυχε, όπως είναι λογικό, των αποδοκιμασιών τους… Το ζήτημα τους άλλωστε δεν είναι οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος τις οποίες τις ξέρουν όλοι αλλά οι… βλαβερές συνέπειες του νόμου στα καταστήματαά τους.

Ο αντιδήμαρχος κ. Ράπτης διαβεβαίωσε πως όποια απόφαση κι αν παρθεί από τη συνέλευση, ο δήμος θα τη στηρίξει, ενώ και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κ. Μπόκας δήλωσε πως θα στηριχθεί καμπάνια από το Επιμελητήριο υπέρ των επαγγελματιών.

Στη συνέλευση μίλησε και το μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ Πάνος Ράπτης και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γιώργος Πολύζος που μετέφεραν την άποψη των φορέων για άμεση αναστολή εφαρμογής του νόμου και διάλογο από μηδενική βάση με θέμα εκτός των άλλων οι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα επιλογής για το εάν τα καταστήματα τους θα είναι καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων. Σε αυτή τη φάση- και μέχρι να γίνει ο διάλογος- πρότειναν οι έλεγχοι να γίνονται μόνο μετά από επώνυμες καταγγελίες και να περιορίζονται σε συστάσεις.

Πολλοί επαγγελματίες πήραν το λόγο, όλοι δήλωναν και επιβεβαίωναν αυτό που και ο κ. Καλλέργης σχολίασε στην αρχή της εισήγησής του, ότι δηλαδή η κατάσταση για τα καταστήματα είναι απελπιστική, πως τα χρέη τους πνίγουν και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν , σχολιάζοντας πως η κίνηση έχει πέσει τον τελευταίο καιρό, λόγω της απαγόρευσης.

Οι προτάσεις που ακούστηκαν πολλές, μερικές ακραίες ,καμία όμως δεν πλειοψήφησε. Εκεί που όλοι έδειξαν να συναινούν, στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την αποχώρηση των εμπλεκόμενων φορέων, ήταν να ζητηθεί απευθείας από τον αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Αντωνόπουλο, αλλά και από τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, να δώσουν εντολή στη Διεύθυνση Υγείας και στα κλιμάκια να είναι πιο ελαστικά στους ελέγχους, να κάνουν συστάσεις και να βοηθήσουν όσο μπορούν την κατάσταση: « Αυτό γίνεται σε άλλες περιφέρειες. Στο Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη, έχουν παντού τασάκια! Μόνο σε εμάς πέφτουν τα πρόστιμα», έλεγαν πολλοί.

Οριστικές αποφάσεις πάντως θα παρθούν την ερχόμενη Δευτέρα οπότε και θα πραγματοποιηθεί για το ίδιο θέμα δεύτερη συνέλευση.

Αναδημοσίευση από το agrinionews.gr