Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ο εορτασμός του "ΟΧΙ" στο Μεσολόγγι

«Σε μια εποχή που αναζητούμε τον  βηματισμό μας, στην προοπτική ενός ποιοτικότερου μέλλοντος,  ο εορτασμός της επετείου του «ΟΧΙ» αποκτά ιδιαίτερη σημειολογική σημασία.
Πριν 74 χρόνια αποδείχτηκε, ότι στα δύσκολα οι λαοί κρατιούνται από την ψυχή τους, αναζητώντας στην ιστορική τους παράδοση τα αξιακά τους φορτία.
Πιστεύω ότι η ποιοτική  ανάγνωση των αρχών και των αξιών της μακραίωνης ιστορικής μας παράδοσης, θα πρέπει να φωτίζει τη πορεία μας προς το μέλλον. Θέτοντας πάνω σε αυτές τις αρχές και τις αξίες  τις βάσεις, στην προοπτική του 21ου αιώνα» δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, μετά το τέλος των εορταστικών εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Οι εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι κορυφώθηκαν με την παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, ενώ νωρίτερα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα τελέστηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά και στη συνέχεια κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων.






Την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ στο Μεσολόγγι, εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Φώτης Καϋμενάκης.
Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων στο δήμο Μεσολογγίου, το απόγευμα της Δευτέρας στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μεσολόγγι έγιναν τα εγκαίνια  έκθεσης φωτογραφίας του αείμνηστου μεγάλου Έλληνα φωτογράφοου, Κώστα Μπαλάφα με τίτλο: «Φωτογραφίζοντας το Αντάρτικο την Ήπειρο 1941 – 1944». Η έκθεση στην οποία παρουσιάζονται έργα του καλλιτέχνη από τις συλλογές του «Μουσείου Μπενάκη» θα λειτουργεί καθημερινά έως και Σάββατο 15 Νοεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.







Ακολούθως στο αμφιθέατρο του Τρικούπειου, ο Μεσολογγίτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης, Παναγιώτης Πουλής μίλησε με θέμα: «Η εποποιία του ’40 και η σημασία της» και η βραδιά έκλεισε με συναυλία από τη Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Μεσολογγίου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, Σπύρου Χολέβα.
Οι επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών στην Κεντρική Πλατεία του Μεσολογγίου, μετά το τέλος της παρέλασης.

Τέλος για πρώτη φορά η φιλαρμονική του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου συμμετείχε, στις εκδηλώσεις που έγιναν στο Αιτωλικό και τις Οινιάδες, δίνοντας ξεχωριστή λαμπρότητα στον εκεί εορτασμό.