Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Οταν η ενασχόληση με τα κοινά γίνεται με μεράκι και διάθεση για προσφορά ! Ένα παράδειγμα προς μίμηση από το Αιτωλικό

Γράφει ο Παναγιώτης Π. Σταράμος

Αντιδήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Σας στέλνω αυτή την επιστολή για να σας περιγράψω τι μου συνέβη χθες 05-11-2014 στο Αιτωλικό. Γιατί ενώ τέτοια γεγονότα τείνουν για μας, να γίνουν καθημερινότητα, αισθάνομαι πως η προσφορά των συνεργατών μου και των συνδημοτών μας πρέπει να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό αφού άλλη αμοιβή εκτός από τα πολλά ευχαριστώ του κόσμου, δεν πρόκειται να λάβουν.

Χθες λοιπόν, κατά τις δωδεκάμισι το μεσημέρι έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον κ. Κώστα Αντωνίου, τ. Δήμαρχο και νυν Δημοτικό Σύμβουλο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κατά το οποίο με πληροφόρησε πως είχε διαθέσιμη αρκετή πίσσα, η οποία περίσσεψε από παραγγελία και αν βιαζόμουν θα μπορούσα να την χρησιμοποιήσω, ΔΩΡΕΑΝ! Όπως είχε διαπιστώσει και ο ίδιος, το Αιτωλικό είναι σαν βομβαρδισμένο, το οδόστρωμα του είναι σεληνιακό τοπίο κτλ. Ξεπερνώντας το σοκ του ΔΩΡΕΑΝ, σχεδόν άμεσα, του ζήτησα λίγο χρόνο ώστε να βρω τα μέσα. Άρχισε λοιπόν το παζάρι που κάνω και κάνουμε όλοι σχεδόν καθημερινά. Να προσπαθούμε δηλαδή να εξασφαλίσουμε κάποιο από τα ελάχιστα μηχανήματα ή/και χειριστές που έχει ο Δήμος ώστε να γίνουν τα αυτονόητα.


 

Κάνοντας μια παρένθεση εδώ θα προσπαθήσω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και την υπόλοιπη δημοτική ομάδα πληροφορώντας όποιον δεν το γνωρίζει, πως ο Δήμος διαθέτει από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας και για ΟΛΟ το Δήμο, μια ομάδα ηλεκτρολόγων με επικεφαλής τον ήρωα κ. Σπύρο Καινουργιώτη, που έρχεται οποτεδήποτε τον χρειαστούμε -και το σαββατοκύριακο για να φτιάξει τον δημοτικό φωτισμό του Αιτωλικού-, ένα JCB και ένα χειριστή για αυτό, τον επίσης ήρωα κ. Νεκτάριο Βασιλείου(στην ουσία έχει 4 αλλά τα τρία είναι χαλασμένα μα και να δούλευαν δεν θα είχαμε χειριστέςνα τα δουλέψουν). Οι δημότες δεν σταματάνε να κλαδεύουν και να αφήνουν από κλαδιά μέχρι μπάζα δίπλα στους κάδους –σχεδόν καθημερινά και κυρίως αμέσως αφού τα μαζέψουμε-, οι βλάβες είναι καθημερινές, τα αυλάκια θέλουν όλα καθάρισμα (καθαρίστηκαν ποτέ?), η Σταμνά δεν σταματά να φωνάζει για τους αγροτικούς της δρόμους (αλήθεια πρόεδρο δεν είχε η Σταμνά την άνοιξη να φτιάξει τους δρόμους για το χειμώνα?), οι γιορτές και οι εκδηλώσεις δεν τελειώνουν ποτέ, τι να πρωτοκάνει ένα JCB με χειριστή που σχολάει στη μια και κάθεται μέχρι τις τρείς κάθε μέρα? Μην ξεχνάμε βέβαια πόσο καλύτερη είναι η κατάσταση σήμερα στο Δήμο ακόμη και με αυτό το ένα, έτσι? Προσπαθούμε για περισσότερα… κλείνει η παρένθεση.

Στο τηλεφώνημα μου, ο συνάδερφός μου, ο Δημήτρης ο Μπουσμπουρέληςανταποκρίθηκε όπως πάντα άμεσα και αποτελεσματικά. Τηλεφώνησα στον οδηγό μας, τονΘανάση το Ντούμα -ήρωα επίσης- και ενώ είχε σχολάσει, σε μισή ώρα ήταν στο Αιτωλικό, φορτωμένος με πίσσα με το φορτηγό του τέως Δήμου Αιτωλικού.

Ποιος θα την ρίξει την πίσσα? Οεο?

Άλλη παρένθεση, το Αιτωλικό έχει δύο υπαλλήλους γενικών καθηκόντων, τον κ. Γεωργούση και τον κ. Κοντομήτσο. Νεοχώρι και πέρα κανείς. Ο κ. Κοντομήτσος είχε άδεια και ο κ. Γεωργούσης παρά το ότι το Σάββατο το Αιτωλικό γιορτάζει τους πολιούχους αγίους του, τους Παμμέγιστους Ταξιάρχες, και έχει ξεπατωθεί να καθαρίζει, θα κάνει και βάρδια στο απορριμματοφόρο λόγω έλλειψης προσωπικού. Μπορώ εγώ να ζητήσω σε αυτούς τους ανθρώπους με τα διπλά χρόνια μου και με προβλήματα υγείας, να φτυαρίζουν πίσσα εκτός ωραρίου? Μπορώ αλλά δεν γίνεται. Αφήστε που ζήτησα μια φορά, μούσκεμα μέσα στη βροχή, από έναν δημοτικό υπάλληλο Μεσολογγίτη μάγκα που δεν γουστάρει να δουλεύει στο Αιτωλικό, να μπει σε ένα αυλάκι και να σηκώσει ένα λάστιχο ώστε να το καθαρίσει το JCB, και μου απάντησε από τη ζεστασιά του αυτοκινήτου του Δήμου, πως είναι τεχνίτης-κηπουρός και δεν κάνει τέτοια πράγματα. Φυσικά και στο τέλος κατέβηκε, αλλά όπως και να το κάνετε, πλέον δυσκολεύομαι να ζητήσω πράγματα έξτρα.. Παθογένειες του παρελθόντος δυστυχώς, θα τις λύσουμε κι αυτές να είστε βέβαιοι. Ή θα πέσουμε προσπαθώντας.

Έχω δίπλα μου τον Πρόεδρο του Αιτωλικού, τον Γιώργο το Γιένδουλα. Ανώτερος του ήρωα υπάρχει; Ε αυτός είναι ο Γιώργος. Άγρυπνος φρουρός του Αιτωλικού, είμαι πραγματικά τυχερός που είμαι συνεργάτης του. Πάμε λέω; Πάω να αλλάξω και πάμε λέει. Να κι ο Πάνος ο Σταμούλης! Δημοτικός Σύμβουλος, πρόθυμος για τα πάντα. Για πού πάμε;ρωτάει. Μέσα κι αυτός. Κι άλλος ένας, ο Θανάσης ο Τσοκάντας -Αιτωλικιώτης βέρος- που τον βρήκαμε στο δρόμο, μαζευτήκαμε, πήραμε και δυο φτυάρια και μια τσουγκράνα και πήγαμε στο Θανάση.

Να μην σας κουράσω, στην πορεία ήρθε ο Σπύρος ο Ψυλογιάννης, -Δημοτικός Σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος του Αιτωλικού- με μια τσουγκράνα έξτρα και την απαραίτητη ριβανί! Περνάει ο καλός μου φίλος και κατασκευαστής από το Νεοχώρι, ο Ηλίαςο Καράμπελας, γυρνώντας από την οικοδομή. Με κοιτάει με ένα βλέμμα περίεργο, διερευνητικό, προσπαθούσε να καταλάβει. Τι κάνεις; με ρωτάει. Δε βλέπεις; του απαντάω. Και πριν προλάβω να συνεχίσω παρκάρει και κατεβαίνει. Στον κεντρικό δρόμο του Αιτωλικού, την Κ. Λάσκαρη, μας βοήθησε και ο αρτοποιητής ο Ζωγράφος ο Αποστόλης, που βγήκε με την ποδιά του από το φούρνο του και έπιασε την τσουγκράνα, σαν να ήταν αυτονόητο..

Έτσι με αυτή την παρέα ρίξαμε ένα φορτηγό πίσσα. Κλείσαμε κάμποσες λακκούβες, σίγουρα όχι όλες, σίγουρα όχι όπως θα έπρεπε, και σίγουρα θα αφήσαμε και πολλούς παραπονεμένους. Σχολάσαμε στις τέσσερις, και φύγαμε άλλος για το γραφείο του, άλλος για το ξυλουργείο του, άλλος για το ΔΣ της ΔΕΥΑΜ, άλλος για το ιατρείο του και ελπίζω πως τουλάχιστον μερικοί θα πήγαν να ξεκουραστούν.

Γιατί σίγουρα την βοήθειά τους θα τη χρειαστούμε και αύριο .

Σας ευχαριστώ όλους, από τον κ. Αντωνίου μέχρι τον άνθρωπο που μας έφερε νερό να πιούμε, γιατί όταν βρισκόμαστε σε παράλογες καταστάσεις, η συμπεριφορά σας αυτή, η αυθόρμητη κίνηση του δημότη που σηκώνει τα σκουπίδια από το δρόμο για να τα ρίξει στον κάδο, η προσπάθεια που κάνουν οι διάφορες ομάδες πολιτών για να αναδείξουν τον τόπο τους, η άμεση ανταπόκριση τεχνιτών και τεχνικών για να δουλέψουν τα αντλιοστάσια και ο δημοτικός φωτισμός, και τόσα άλλα, είναι η απάντηση στο ερώτημα, γιατί συνεχίζουμε.

Σας ευχαριστώ και πάλι!