Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Πενήντα πρόσωπα της άλλης … πλευράς εκτίθενται στη «Διέξοδο»

Συνεχίζοντας η «Διέξοδος» τις επετειακές εκδηλώσεις της για τα 15 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας της, εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο την προαναγγελθείσα έκθεση φωτογραφίας του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης και πρώτου έλληνα πανεπιστημιακού καθηγητή φωτογραφίας Γιώργου Κατσάγγελου με τον τίτλο «ΣΙΩΠΗ».

Γιατί μόνο ο τίτλος «ΣΙΩΠΗ» ταιριάζει και στον επισκέπτη που βλέπει τις μεγάλων διαστάσεων και βραβευμένες με το μέγα βραβείο φωτογραφίας από το Manege Museum της Αγίας Πετρούπολης το 2010 και στη Μπλινάλε του Ουζμπεκιστάν το 2013 πενήντα φωτογραφίες ισάριθμων ασθενών του Δημόσιου Ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης απ΄όπου και προέρχονται.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν και αυτή τη φορά χωρίς προσφωνήσεις και ιδιαίτερες παρουσιάσεις αλλά με μια συνέντευξη του εκθέτη που παρεχώρησε στην υπεύθυνη επικοινωνίας της «Διεξόδου» φιλόλογο Ειρήνη Καρανικόλα ενώπιον των επισκεπτών που, χωρίς την αποστολή ατομικών προσκλήσεων, είχαν κατακλείσει τους χώρους του Μουσείου.

Έτσι μπροστά στα μάτια των φιλότεχνων απ΄όλη την Ελλάδα που παραβρίσκονταν ο Γιώργος Κατσάγγελος εξήγησε για τον τρόπο με τον οποίο επί χρόνια συνευρέθηκε με τους ασθενείς που θέλησαν να γίνουν «μοντέλα» του και «μοιράστηκε» μαζί με αυτούς τον τρόπο της καθημερινής ζωής τους τόσο μέσα στους ξενώνες επανένταξης όσο και στη συνέχεια στα σπίτια της πόλης όπου ζούσαν.

Εξήγησε για τα βλέμματα των ανθρώπων αυτών που κοιτάζοντάς τα νοιώθεις ότι σε καλούν να συνομιλήσεις μαζί τους, για βλέμματα που σε μαγνητίζουν, για βλέμματα ειλικρινή και ανθρώπινα και καθαρά που κλείνουν μέσα τους την άδικη περιθωριοποίηση της τρέλας.

Μιας τρέλας που γεννά τέχνη ή και το … αντίστροφο.

Οι φίλοι της «Διεξόδου» αλλά και όλοι οι φιλότεχνοι της Δυτικής Ελλάδος θα έχουν ευκαιρία μέχρι και τις 23 Νοεμβρίου 2014 να θαυμάσουν την εξαιρετικά ευαίσθητη και «δυνατή» παράλληλα δουλειά του Γιώργου Κατσάγγελου αφού το Μουσείο θα είναι ανοικτό με ελεύθερη είσοδο κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από τις 6.30 το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ.