Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

"ελευθέρια" ο νέος θεσμός εκδηλώσεων στο Μεσολόγγι

"Ελευθέρια" είναι ο νέος θεσμός εορταστικών εκδηλώσεων που ξεκινά από φέτος στο Μεσολόγγι, σε ανάμνηση της λήξης του Ά Πολιορκίας του Μεσολογγίου, ανήμερα των Χριστουγέννων το 1822.

Σε δήλωσή της η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Μεσολογγίου, Βίκυ Κώτση - Αλαφοδήμου αναφέρει για το νέο θεσμό:

"Πριν από 192 χρόνια, ανήμερα των Χριστουγέννων, συνέβη στην πόλη μας ένα ιστορικό γεγονός που μέχρι σήμερα δεν του είχαμε δώσει τη θέση που του αρμόζει στην Ιστορική Μνήμη μας.

Τότε, τα Χριστούγεννα του 1822, αποκρούσθηκε η επίθεση των Τούρκων, η οποία εκδηλώθηκε την ώρα που οι πολιορκητές θεωρούσαν ότι οι Χριστιανοί θα συμμετείχαν στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία.

Οι άπιστοι επιτέθηκαν όταν χτύπησαν οι καμπάνες και αποκρούστηκαν καταδιωκόμενοι ως τον Αχελώο.

Αυτή η Πρώτη Πολιορκία του Μεσολογγίου ήταν εκείνη που ενέπνευσε έναν Ζακύνθιο, τον έκτοτε Εθνικό Ποιητή των Ελλήνων Διονύσιο Σολωμό, να γράψει τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν.


 

Στο Μεσολόγγι αφιέρωσε μάλιστα ο Σολωμός 35 ολάκερες στροφές του Ύμνου.

Είχε προηγηθεί ένας Μεσολογγίτης, ο Σπυρίδων Τρικούπης, που είχε επισκεφθεί το Σολωμό στη Ζάκυνθο και τον είχε προτρέψει να γράφει στα Ελληνικά.

Ο ´Υμνος εις την Ελευθερίαν γράφτηκε το 1823 και τυπώθηκε πρώτη φορά στο Μεσολόγγι "εκ της τυπογραφίας Δημητρίου Μεσθενέως", την αμέσως επόμενη χρονιά.

Γράφει στον Ύμνο, στην 88η στροφή του, ο Διονύσιος Σολωμός απευθυνόμενος στην Ελευθερία: "Πήγες εις το Μεσολόγγι την ημέρα του Χριστού....."

Σήμερα έχουμε την τιμή και τη χαρά να σας ανακοινώσουμε ένα χαρμόσυνο νέο.

Ετούτες τις "μέρες του Χριστού", αυτές που ακολουθούν τα Χριστούγεννα, απεφάσισε ο Δήμος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ο Δήμαρχος Νίκος Καραπάνος και η Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Βίκυ Κώτση - Αλαφοδήμου, να εορτάζονται, με αφορμή την Επέτειο της Λύσεως της Πρώτης Πολιορκίας κάθε χρόνο τα Ελευθέρια, η Γιορτή της Ελευθερίας.

Φέτος οι καμπάνες των Εκκλησιών της πόλης θα χτυπήσουν πάλι, χαρμόσυνα, την επόμενη Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου στις 10.30 το πρωί και θα τελεστεί Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος της Πόλης μας από τον Μητροπολίτη μας κ. Κοσμά.

Και την Κυριακή, 28 του μηνός στις 19.00, στην Αίθουσα της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία), με την υποστήριξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας και της Γέφυρας "Χαρίλαος Τρικούπης" θα πραγματοποιηθεί Συναυλία των Ανδρέα και Λουκά Αδαμόπουλου με κεντρικό θέμα τον Ύμνο εις την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού σε μουσική του Νικολάου Μάντζαρου.

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στα πρώτα Ελευθέρια και σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα!"