Τους τέσσερις βασικούς άξονες της δασικής πολιτικής της Κυβέρνησης περιέγραψε από το βήμα της βουλής ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραΐτης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κώστα Κιλτίδη. Ο Υφυπουργός χαρακτήρισε «δεύτερο μεγάλο εγχείρημα» την κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και την αναθεώρησή της.
«Πρόσφατα υπεγράφη η εγκύκλιος, η οποία και ξεκαθαρίζει τι είναι δάσος, τι είναι δασική έκταση και τι είναι χορτολιβαδική έκταση», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Υφυπουργός, για να συνεχίσει: «Η εγκύκλιος αυτή αποτελεί τον μπούσουλα για τις δασικές υπηρεσίες, ώστε να έχουν ένα σαφή ορισμό του δάσους, αλλά ταυτόχρονα, αποτελεί και το απαραίτητο εργαλείο, για τη σύνταξη των δασικών χαρτών.»
Ο κ. Μωραΐτης επισήμανε πως για πρώτη φορά και από την πρώτη στιγμή στο ΥΠΕΚΑ υπάρχει μία ξεκάθαρη στρατηγική, ένα ξεκάθαρο όραμα και μία δασική πολιτική από την πολιτική ηγεσία, που προσπαθεί με διάθεση και πολιτική βούληση να λύσει μία σειρά από προβλήματα. «Οι παρεμβάσεις αυτές ήταν ξεκάθαρες» τόνισε ο Υφυπουργός, που στην συνέχεια έκανε παράθεση των πρωτοβουλιών αυτών.
Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία ήταν για τα καμένα της Αττικής, με συγκεκριμένα στόχο: Να αναχαιτιστεί η οικοπεδοποίηση των δασών, θέτοντας ένα φιλόδοξο αλλά και εφικτό στόχο, όπου ήταν δάσος να μείνει δάσος. «Αλλά παράλληλα αφήνουμε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι αυτή η ανομία στα δάση, το μεγάλο πάρτι το οποίο συνεχιζόταν επί δεκαετίες στη χώρα, θα έπρεπε να σταματήσει. Και τα αποτελέσματα της νομοθετικής πρωτοβουλίας είναι πολύ θετικά.» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Θάνος Μωραΐτης, που στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων που γνώρισε η χώρα, όπου και τόνισε την μεγάλη συμβολή των δασικών υπηρεσιών στο πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιείται.
«Τεράστιο» χαρακτήρισε επίσης το έργο των δασικών χαρτών: «Από την πρώτη στιγμή που νομοθετήσαμε, δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, εγώ, οι συνεργάτες μου και όλες οι υπηρεσίες, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και ένα δύσκολο έργο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι καθημερινά. Αλλά πιστεύουμε κάτι. Πιστεύουμε ότι με την ανάρτηση και την κύρωση των δασικών χαρτών θα αλλάξουμε το τοπίο στη χώρα. Είναι ένα βήμα μεγάλο, είναι πράγματι δύσκολο, αλλά πιστεύω όμως, ότι θα φέρει αποτελέσματα.», επισήμανε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, που χαρακτήρισε τους δασικούς χάρτες «μεγάλο στοίχημα» για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, «στο οποίο καθημερινά προστίθεται και ένα λιθαράκι.»
«Το δεύτερο δικό μας μεγάλο εγχείρημα είναι η κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και η αναθεώρησή της.», είπε στη συνέχεια ο κ. Μωραΐτης, που ολοκληρώνοντας την απάντησή του, τόνισε: « Έχουμε αρχίσει να δουλεύουμε σ' αυτό και η πρόσκληση είναι για δεύτερη φορά ανοιχτή σε όλους. Από τις αρχές του χρόνου όλα τα κόμματα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι, για να βάλουμε ένα τέλος σ' αυτό το μπάχαλο της πολυνομοθεσίας. Πιστεύω ότι εκεί ακριβώς θα πιάσουμε το νήμα της μεγάλης αλλαγής, αλλά κυρίως του αποτελέσματος που θα βιώσουμε όλοι μας».