Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Γιατί το ΚΚΕ ζητάει την ψήφο σας; Οι δύο Μεσολογγίτες συνυποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπύρος Καλτσούλας και Παναγιώτης Νικολόπουλος απαντούν.


Όσο πλησιάζουν οι μέρες για τις εκλογές, τόσο πιό ξεκάθαρο θα πρέπει να γίνεται πηγαίνοντας στην κάλπη αυτό που λέει το ΚΚΕ. Και εμείς λέμε ότι σήμερα συγκρούονται δύο στρατηγικές. Η μια να παλεύεις για λύση εντός του συστήματος, και η άλλη εκτός και σε σύγκρουση με αυτό. 
Η μια πολιτική είναι αυτή των κομμάτων του κεφαλαίου ΝΔ,ΠΑΣΟΚ με τα διάφορα  παρακλάδια,  και η άλλη πολιτική είναι του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό, το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα: Απέναντι στην εξουσία της αστικής τάξης πρέπει να έχεις το νου σου να έρθεις εσύ στην εξουσία, και καλεί το λαό να παλέψει για την ανατροπή του καπιταλισμού. 
Το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε στην εκτίμησή του για το χαρακτήρα της κρίσης, ως κρίση του καπιταλισμού και υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις που έλεγαν ότι η κύρια αιτία της κρίσης είναι  τα λαμόγια που έκλεψαν δημόσιο χρήμα.
Μπροστά στις εκλογές, αυτή η πολιτική αντιπαράθεση οξύνεται στο έπακρο. Τα κόμματα του κεφαλαίου εκβιάζουν τα λαϊκά στρώματα να υποταχθούν στη βαρβαρότητα που βιώνουν με την εφαρμογή της πολιτικής που εξυπηρετεί το κεφάλαιο. Για να σωθεί τάχα η χώρα, να παραμένουμε στην Ε.Ε.  των μνημονίων, της χρεοκοπίας των λαϊκών στρωμάτων. 
Την αποδοχή αυτής της πολιτικής την θεωρούν «ρεαλιστική». 



Από την άλλη η ρεαλιστικότητα της πρότασης του ΚΚΕ «πατάει» στη σημερινή πραγματικότητα, γιατί προβάλλει και παλεύει τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.
Μπροστά στον ελληνικό λαό υπάρχουν δύο δρόμοι εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Αυτός που ακολουθείται και αυτός που πρέπει να κατακτηθεί από το λαό. 
Δεν περιμένετε βέβαια από μας να σας πούμε τι σημαίνει φτώχεια, εξαθλίωση και ανεργία, τι σημαίνει συντάξεις 400 ευρώ, τι σημαίνει το κούρεμα των συντάξεων, τι σημαίνει εφεδρεία και κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών, απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων, τι σημαίνει "πρόγραμμα για το σπίτι" κλπ

Έχετε πια την πείρα. Και αλίμονο αν αυτή την πείρα την ξεχάσετε πηγαίνοντας στην κάλπη.Μας ρωτάνε κάποιοι, 
 Έχει το ΚΚΕ πρόταση εξουσίας;

Το πρόγραμμα εξουσίας και διακυβέρνησης που έχει το ΚΚΕ, έχει ένα όνομα: Εργατική λαϊκή εξουσία. Εξουσία άρα και διακυβέρνηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. 
Υποστηρίζουμε με στοιχεία και αποδείξεις 
ότι η Ελλάδα παρά τα σοβαρά  έως και καταστροφικά πλήγματα που έχει δεχθεί  σε ορισμένους τομείς, εξ αιτίας της κυριαρχίας του κεφαλαίου, του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, έχει τις προϋποθέσεις να διαμορφώσει και να αναπτύξει μια όσο γίνεται αυτοδύναμη  λαϊκή οικονομία.
Τι σημαίνει λαϊκή οικονομία;
Θα προσπαθήσω επιγραμματικά να το εξηγήσω.
Γίνεται κοινωνική λαϊκή περιουσία ο κλάδος επεξεργασίας πρώτων υλών, οι κλάδοι της μεταποίησης, η παραγωγή μηχανημάτων, η Ενέργεια, οι μαζικές Μεταφορές, οι Τηλεπικοινωνίες.
Κοινωνικοποιείται η γη, δημιουργείται ο παραγωγικός συνεταιρισμός, Αξιοποιούνται τα νέα επιτεύγματα των τεχνολογιών και της επιστήμης. Καταργείται κάθε είδους ιδιωτική - επιχειρηματική δραστηριότητα σε τομείς όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Ασφάλιση, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός. Η λαϊκή εξουσία θα στηριχθεί σε λαϊκούς θεσμούς που θα γεννήσει η πάλη και η πρωτοβουλία του εργατικού λαϊκού κινήματος, θα αναδειχθούν, κατά συνέπεια, νέοι θεσμοί. 
Η Ελλάδα διαθέτει έμπειρο πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση σε σύγκριση με το παρελθόν, πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό. 
Διαθέτει αξιόλογες φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές , σημαντικά αποθέματα ορυκτού πλούτου, που είναι πλεονέκτημα για την παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων. 

Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα, να μπορεί να εξασφαλίζει επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές απαιτήσεις αλλά και το εξωτερικό εμπόριο. Διαθέτει ικανότητες για παραγωγή σύγχρονων  προϊόντων, μηχανών , εργαλείων και συσκευών. 
Μας λένε ότι αυτά θα γίνουν τη Δευτέρα Παρουσία. Απαντάμε ξεκάθαρα.
Παλεύουμε ασταμάτητα  για άμεσες κατακτήσεις των εργαζομένων και θα συνεχίσουμε ώστε να επιβληθούν με την δύναμη του κινήματος μέτρα που μειώνουν την οξύτητα των προβλημάτων, που ανακουφίζουν. 
Μερικά παραδείγματα: Η πρόταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η πρόταση για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρόταση για την προστασία των ανέργων. Η πρόταση για τους μισθούς πείνας των νέων εργαζομένων κλπ
Δεν υπάρχει πρόβλημα, ζήτημα ή θέμα που δεν έχουμε διαμορφώσει θέσεις και αιτήματα. Αλλά αυτό δεν φθάνει σήμερα, χρειάζεται και εναλλακτική πρόταση προοπτικής ώστε ο αγώνας να έχει σκοπό, στόχο, νόημα, τελικά να μπορεί να ασκεί πίεση σε κάθε φάση.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, πρόταση συσπείρωσης και συνεργασίας.
 Απευθύνεται στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στη φτωχή αγροτιά, στα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, σε κάθε κίνημα και μορφή οργάνωσης με διάθεση αντίστασης στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό. 
Δεν υποστηρίζουμε ότι η πολιτική μας πρόταση κινείται σε ένα εύκολο δρόμο. Έτσι και αλλιώς καλείστε να καταβάλλετε ανυπολόγιστες θυσίες με βαρύ τίμημα, θυσίες που αν τις δεχθείτε, κερδισμένη θα βγει η πλουτοκρατία, οι επιχειρηματίες, το σάπιο πολιτικό σύστημα που δεν επιδέχεται ούτε μαντάρισμα, δεν είναι θέμα μόστρας είναι θέμα ουσίας. Οι μόνες θυσίες που αξίζει να κάνουμε όλοι μας είναι οι θυσίες για μια νέα κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση.


Και αν ακόμη έχεις διαφωνίες με αυτό που εμείς λέμε εργατική λαϊκή εξουσία σκέψου το εξής πράγμα: Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική, με το λαό να αναθέτει τη διακυβέρνηση της χώρας σε κάποια κόμματα, όποια κι αν είναι αυτά. Λαός στην εξουσία σημαίνει ότι είναι στην εξουσία. Και λαός χωρίς να έχει την ιδιοκτησία του πλούτου, δε θα είναι ποτέ στην εξουσία. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό.

Γιατί λέμε όχι στην λεγόμενη ενότητα της αριστεράς.

Σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα με ταξική κατεύθυνση,οργανωμένο και μαζικό που να μην έχει κοντά ποδάρια και που θα περιορίζεται στο ρόλο του αριστερού ψάλτη, αλλά θα είναι επικίνδυνο για το αστικό σύστημα. Αυτοί που μιλάνε για ενότητα θέλουν να μπερδέψουν το λαό πριν την κάλπη. Η αυτόνομη παρέμβαση, το συνδικαλιστικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μιά σειρά σωματεία και οργανώσεις που έχει την πλειοψηφία, αλλά και σε συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ ή την ΔΑΚΕ, υπογράφει μειώσεις μισθών. Δεν μπορούμε να προδώσουμε τους αγώνες του λαού. Δεν θα γίνουμε σαν κι αυτούς. Αν δεν συγκρουστούμε με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια, αν δεν συμφωνήσουμε σε αποδέσμευση από την Ε.Ε, μονομερή διαγραφή του χρέους και Λαϊκή εξουσία, τότε μας χωρίζει η άβυσσος. Μας λένε ελάτε να τα βρούμε τώρα που καίγεται το σπίτι μας και μετά βλέπουμε. Τους λέμε ότι τα σπίτια της εργατικής τάξης έχουν πάρει φωτιά από τέτοιου είδους πολιτικές.
 Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ μπορούν να εκφράσουν την ανερχόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, την δυναμική των εξελίξεων. Η στήριξη των εκλογικών του συνδυασμών θα κάνει την διαφορά. Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα με πρακτική αξία ότι ο λαός δεν δέχεται την φοβέρα, τον εκβιασμό και την παραπλάνηση.
Από τους συνολικά 424 υποψήφιους, οι 212 συμμετέχουμε για πρώτη φορά σε συνδυασμούς του ΚΚΕ, δηλαδή το 50%. Τα ψηφοδέλτια απαρτίζονται από εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους, επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, φοιτητές και σπουδαστές, συνταξιούχους

 Όλοι μαζί να ριχτούμε σε νέες μάχες με όπλο το δίκιο και την ανεκμετάλλευτη ως τώρα λαϊκή δύναμη. 


 Δεν θα μας νικήσουν, θα τους νικήσουμε αργά ή γρήγορα. Δεν θα μας παραπλανήσουν, δεν θα μας κοροϊδέψουν για άλλη μια φορά. Δεν θα μας κάνουν δειλούς, μοιραίους και άβουλους. Μαζικά και μαχητικά στην αντεπίθεση ως την νίκη. Το οφείλουμε πριν απ' όλα στη νεολαία, γιατί σίγουρα θα μας ζητήσει το λόγο, αν εμείς σήμερα ολιγωρήσουμε.