Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου που μεταξύ άλλων κυριάρχησε η συζήτηση για το επίμαχο σχέδιο Αθηνά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Μαρία Τριανταφύλλου έστειλε γραπτή παρέμβασή.
Στη δήλωση της, αναφέρεται στην ουσία του σχεδίου Αθηνά αλλά και στον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η τρικομματική κυβέρνηση, ακολουθώντας την τακτική του κατεπείγοντος. Τέλος, καλεί όλους τους βουλευτές για άλλη μία φορά, να στηρίξουν τους αγώνες των τοπικών κοινωνιών που αντιτάσσονται, στο καταστροφικό για την δημόσια παιδεία, σχέδιο "Αθηνά".
Η δήλωση της Μαρίας Τριανταφύλλου αναλυτικά έχει ως εξής:
«Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του σχεδίου δεν είναι η προχειρότητα και η ανορθολογικότητα - αν και υπάρχουν σ’ αυτό. Στοχεύει στη πλήρη αποδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη υποταγή της στις επιταγές της αγοράς.
Είναι πάγια τακτική της τρικομματικής κυβέρνησης να νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με Προεδρικά Διατάγματα ή φέρνοντας νομοσχέδια με τη μορφή του «κατεπείγοντος».
Αφού προηγήθηκε η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, του φορολογικού νομοσχεδίου, τώρα, η τρόικα εσωτερικού με διαδικασίες κατεπείγοντος συνεχίζει την εφαρμογή του μνημονίου στην Παιδεία, θέλοντας να οριστικοποιήσει την υποβάθμιση-διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης.
Στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και μετά, κυρίως τα 15 τελευταία χρόνια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις με πρόφαση τη στήριξη της τοπικής οικονομίας «έσπερναν» σχολές και τμήματα ανά την Ελλάδα. Ο λόγος αφορούσε κυρίως μικροπολιτικά συμφέροντα, αφού το σάπιο πολιτικό σύστημα της διαπλοκής, που βρίσκεται στην εξουσία ακόμα και σήμερα, προσπάθησε με κάθε τρόπο να δικτυωθεί και να αγκιστρωθεί στον ελληνικό λαό, προβάλλοντας την ιδέα μιας ανεπτυγμένης Ελλάδας με πανεπιστήμια που θα παράγουν έρευνα και επιστημονικό δυναμικό.
Σήμερα, με το σχέδιο «Αθηνά», πρόκειται να κλείσουν αρκετά από τα ανώτατα ιδρύματα που βρίσκονται στην επαρχία, υποβαθμίζοντας και συρρικνώνοντας την τοπική οικονομία. Όπως και κάθε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε εν καιρώ μνημονίου, δε συμπεριλαμβάνει κανένα κριτήριο που αφορά στις ανάγκες του ελληνικού λαού. Ουσιαστικά από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του δικομματισμού που υπηρετούσαν μόνο πελατειακές σχέσεις, σήμερα περνάμε στους τρικομματικούς άξιους συνεχιστές τους, που επιδιώκουν να μπει λουκέτο στη Δημόσια Παιδεία.
Το Υπουργείο Παιδείας επικαλείται την ανάγκη «χωροταξικής αναδιάρθρωσης», τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και τον εξορθολογισμό. Ισχύουν όμως όλα αυτά;
Στην πραγματικότητα για τις συγχωνεύσεις που προτείνονται (ή τις καταργήσεις τμημάτων) δεν προτάσσεται κανένα παιδαγωγικό ή επιστημονικό κριτήριο. Τα κριτήρια είναι άλλα:
- Πώς το Υπουργείο θα συμβάλει στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών.
- Πώς η Ανώτατη εκπαίδευση θα αναπροσαρμοστεί στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις εν μέσω κρίσης.
- Πώς θα συρρικνωθούν τα Δημόσια ΕΑΙ-ΤΕΙ για να «δώσουν χώρο» και μ’ αυτό τον τρόπο να ενισχυθούν τα ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ και κολλέγια.
- Πώς θα εκποιηθούν κτιριακές εγκαταστάσεις των Πανεπιστημίων.
- Πώς θα συμβάλει και το σχέδιο «Αθηνά» στην εμπέδωση της εργασιακής ευελιξίας και την εξάρτηση διδασκόντων και εργαζομένων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υποστηρίζει ότι ο εξορθολογισμός και η αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα πρέπει να εδράζεται στις πραγματικές ανάγκες του λαού μας. Η ανώτατη Εκπαίδευση θα πρέπει:
- Να συνδέεται με τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες κάθε τόπου και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
- Να φροντίζει για την ολόπλευρη μόρφωση του δυναμικού της χώρας μας.
- Να στηρίζει τις περιφέρειες με παραγωγή έρευνας και επιστημονικό δυναμικό.
- Να βοηθά στο να μείνει η νεολαία μας στην Ελλάδα.
Έχοντας μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις των τοπικών φορέων σχετικά με το ΤΕΙ Μεσολογγίου, και επειδή πιστεύουμε πως αυτό είναι σημαντικό κομμάτι της πόλης μας και θα μπορέσει να ενισχύσει την παραγωγή και τον πολιτισμό στην ευρύτερη περιοχή, θεωρούμε πως το ΤΕΙ Μεσολογγίου θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να ενισχυθεί. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει μια ανοιχτή και σε βάθος δημόσια διαβούλευση με συμμετοχή όλων των ακαδημαϊκών και παραγωγικών φορέων της πόλης που να επεξεργαστεί προτάσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΤΕΙ και του ρόλου του.
Σε αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε τους αγώνες των τοπικών κοινωνιών για άμεση απόσυρση του σχεδίου «Αθηνά» και σ’ αυτό επιμένουμε και κοινοβουλευτικά. Κανείς να μην ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο!»