Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Άδικες και αστήρικτες οι αλλαγές του ΑΘΗΝΑ για το ΤΕΙ Μεσολογγίου


Με ανακοίνωσή του ο "Όμιλος Φίλοι Πανεπιστήμιο στο Μεσολόγγι" αναφέρεται στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ και παρουσίαζει επιχειρηματολογία για τη διατήρηση της αυτονομίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Με έκπληξη πληροφορούμαστε τις αλλαγές στον χώρο των ΑΕΙ της χώρας, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ και ιδιαιτέρως αυτές που αφορούν το ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Η γενική μας εντύπωση είναι, ότι δεν υπάρχει κάποιο πραγματικό Σχέδιο αλλά σκόρπιες σκέψεις, οι οποίες δεν είναι αποτέλεσμα μιας πραγματικής μελέτης. Δεν γνωρίζουμε μάλιστα ποιοι καθηγητές ή άλλοι αρμόδιοι του Υπουργείου Παιδείας  μετείχαν στην Επιτροπή, που συνέταξε το Σχέδιο. Επίσης απορούμε γιατί αυτό το τόσο σοβαρό θέμα δεν συζητήθηκε στα αρμόδια θεσμικά όργανα δηλαδή την ΑΔΙΠ, το ΕΣΥΠ, το ΣΑΠΕ, το ΣΑΤΕ. 
Είναι αλήθεια βεβαίως, ότι το Σύστημα των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην χώρα χρειαζόταν ρυθμίσεις, ώστε να εξορθολογιστεί και να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της χώρας και τις προσδοκίες των φοιτητών και των οικογενειών τους.
Στην περίπτωση όμως του ΤΕΙ Μεσολογγίου οι περισσότερες από τις αλλαγές είναι αστήρικτες και άδικες και δεν εξυπηρετούν τους αναφερόμενους γενικούς στόχους του Σχεδίου και για αυτό ζητούμε να ακυρωθούν.
Συγκεκριμένα:



1. Το ΤΕΙ Μεσολογγίου είναι ένα από τα παλιότερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το οποίο έχει ιδρυθεί σε μια ιστορική Πόλη και έχει προικιστεί με καλές εγκαταστάσεις και επί πλέον γήπεδα 800.000 τ.μ.
Το ΤΕΙ Μεσολογγίου επομένως δεν έχει καμία σχέση με τα άλλα καταργούμενα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
2. Το ΤΕΙ Μεσολογγίου έχει σε όλα του τα τωρινά τμήματα  (εκτός από ένα νέο) αρκετά μέλη ΔΕΠ, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν άριστα την εκπαιδευτική διαδικασία. Άλλωστε το ΤΕΙ μετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και έχει αξιολογηθεί πολλές φορές κατατασσόμενο σε υψηλή θέση μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ.
Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να γίνει δεκτή η κατάργηση της αυτοτέλειάς του.
3. Η επιλογή των τμημάτων που μετακινούνται δεν έγινε με ορθά κριτήρια. Κραυγαλέο παράδειγμα είναι αυτό του Τμήματος των Εφαρμογών Πληροφορικής στην Διοίκηση, το οποίο μετακινείται στο ΤΕΙ Πατρών για να ενταχθεί στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής (το οποίο δεν υπήρχε και θα ιδρυθεί τώρα).
Το τμήμα όμως αυτό έχει σημαντικό αριθμό μελών ΔΕΠ και το περιεχόμενο σπουδών του αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες ανάγκες της Οικονομίας. Σημειώνουμε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πολλά τέτοια προγράμματα σε ΑΕΙ όπως π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο με το όνομα Business Information Systems.
Τέλος το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής. Άλλωστε στο ΤΕΙ Πατρών δεν υπάρχει, όπως είπαμε ανωτέρω, Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής. 
Αυτό λοιπόν το Τμήμα δεν έπρεπε να μετακινηθεί ούτως ή άλλως.
4. Ανάλογη είναι η περίπτωση του Τμήματος Τηλεποικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων (της Ναυπάκτου) το οποίο έχει αρκετό αριθμό μελών ΔΕΠ και λειτουργεί από χρόνια.Η μετακίνησή του στο ΤΕΙ Πατρών σε Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, που δεν υπάρχει, δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική λογική.
Το εάν το Τμήμα αυτό θα έπρεπε να μείνει στην Ναύπακτο ή να μετακινηθεί στο Μεσολόγγι είναι ένα άλλο θέμα, που έχει σχέση με τις εγκαταστάσεις, οι οποίες υπάρχουν στο Μεσολόγγι και είναι δυνατόν να εξευρεθούν και στην Ναύπακτο (χωρίς ενοίκιο).
Η ορθολογική λύση θα ήταν να παραμείνει το Τμήμα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου δίπλα στο συναφές Τμήμα των Εφαρμογών Πληροφορικής.
5. Τέλος η απορρόφηση του Τμήματος Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων από το Τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών μέσα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου δεν έχει επιστημονική λογική γιατί τα τμήματα δεν είναι συναφή και ισοδυναμεί με κατάργηση. Η σωστή από πλευράς εκπαιδευτικής και επιστημονικής λύση θα ήταν το μισό αυτού του προγράμματος (Υδάτινοι Πόροι) να προσαρτηθεί στην Σχολή Φυτικής Παραγωγής αφού έχει σχέση με Αρδευτικά Συστήματα ενώ το άλλο μισό (Μηχανολογία) να ενσωματωθεί στο Τμήμα Μηχανολογίας του ΤΕΙ Πατρών.

Μετά τα ανωτέρω συνοψίζουμε ως ακολούθως:
1. Το ΤΕΙ Μεσολογγίου πρέπει να παραμείνει αυτοτελές γιατί δεν υπάρχει κανείς πραγματικός λόγος που να οδηγεί σε αντίθετη απόφαση.
2. Τα τμήματα Εφαρμογών Πληροφορικής στην  Διοίκηση και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων πρέπει να παραμείνουν στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.
3. Προφανώς μελλοντικά θα ήταν δυνατόν να μετακινηθούν προς το ΤΕΙ Μεσολογγίου τμήματα από άλλα ΤΕΙ για να εκμεταλλευτεί η Πολιτεία τις τεράστιες εγκαταστάσεις και γήπεδα του ΤΕΙ.
4. Προφανώς πρέπει να δημιουργηθούν και νέα τμήματα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, όπως Οινολογίας, Βιολογικών Καλλιεργειών κ.λ.π., όπως εμείς έχουμε προτείνει πολλές φορές στο παρελθόν προς το ΤΕΙ και τον Δήμο χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε.
5. Συναφώς με τα ανωτέρω το ΤΕΙ Πατρών θα πρέπει να ονομάζεται ΤΕΙ Πατρών και Ιονίων Νήσων (εάν καταργηθεί το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων)
Όλα τα παραπάνω δεν προέρχονται από τοπικιστικό πνεύμα αλλά από
την ανάγκη προάσπισης ενός Ιστορικού ΤΕΙ (Ιδρύματος που λειτουργεί επί 30 χρόνια σε μια Ιστορική Πόλη). Εάν όμως λάβουμε υπ’ όψην  και το θέμα της απαραίτητης γεωγραφικής διασποράς –όχι κατακερματισμού- των Ιδρυμάτων και της απαραίτητης τόνωσης των προβληματικών από οικονομικής πλευράς περιοχών όπως αυτή του Μεσολογγίου, είναι προφανές, ότι το ΤΕΙ Μεσολογγίου έπρεπε να τονωθεί και όχι να αδυνατίσει. Εάν δηλαδή ήταν απαραίτητες οι μεταφορές Τμημάτων, αυτές έπρεπε να γίνουν από την Πάτρα (που είχε 37 τμήματα ) στο Μεσολόγγι και όχι το αντίστροφο.
Εάν πάλι το Υπουργείο Παιδείας ειδικά για την δική μας Περιφέρεια και αυτή των Ιονίων Νήσων ήθελε να συνενώσει 3 ΤΕΙ σε 1 (κάτι που δεν έχει κάνει για καμιά άλλη Περιφέρεια) θα έπρεπε η έδρα αυτού του Ιδρύματος να είναι στο Μεσολόγγι και όχι στην Πάτρα, για τους λόγους που έχουμε ήδη αναφέρει και ιδίως λόγω των τεράστιων χώρων (800.000 τ.μ.) που διαθέτει το ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Τελειώνοντας πρέπει να παραδεχτούμε, ότι η μετακίνηση καταργουμένων τμημάτων από άλλα ΤΕΙ στο ΤΕΙ Μεσολογγίου είναι προσωρινά θετική για το ΤΕΙ και για την τοπική οικονομία, χωρίς βεβαίως εμείς να υπεισέλθουμε στο εάν έπρεπε να γίνουν αυτές οι μετακινήσεις.
Ιδιαιτέρως σημειώνουμε, ότι τα Τμήματα Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων (από το Αργοστόλι) και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας (από την Ζάκυνθο) θα μπορούσε να επανεξελιχθούν σε ανεξάρτητα Τμήματα του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Επίσης η μετονομασία και αλλαγή περιεχομένου του Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών σε Φυτικής Παραγωγής είναι θετική, γιατί θα αυξήσει το ενδιαφέρον των υποψηφίων.
Δεν πρέπει βεβαίως να παραλείψουμε να σημειώσουμε, ότι το ΤΕΙ Μεσολογγίου μετά τις αλλαγές πρέπει να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του και την σχέση του με την τοπική Κοινωνία, για να μεταβληθεί σε ένα ζωντανό Ίδρυμα ελκυστικό σε σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και σε σημαντικό παράγοντα Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης της Περιοχής.
Εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια.
Για το Δ.Σ.

Κ.Καρκανιάς, Πρόεδρος (6972747577) 
Ελένη Χολέβα, Γενική Γραμματέας (6978870622)
Βασιλής Μπρούμας, Αντιπρόεδρος (6974826441)"