Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017

Συνεχίζονται με επιτυχία στο Μεσολόγγι τα "Λιμνοθαλασσιώτικα 2017"


Συνεχίστηκαν χθες Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις για τα «Λιμνοθαλασσιώτικα 2017» στο Μεσολόγγι.
Σε μια εξαιρετική βραδιά, ο διευθυντής της Βαλβείου δημοτικής βιβλιοθήκης κ. Μιχάλης Κιτσινέλης, μας πήγε με την αφήγησή του μια βόλτα στο παρελθόν, στα σάλτσινα της λιμνοθάλασσας, σε έναν κόσμο που προλάβαμε και ζήσαμε κάποιοι λίγοι τυχεροί Μεσολογγίτες!
«Και στη ζωή στους πιο βαρείς χειμώνες αλκυονίδες μέρες καρτερώ», ενώ στην απαγγελία αποσπασμάτων λογοτεχνικών έργων ήταν οι εκπαιδευτικοί Ελένη Αντζουλάτου και Νίκος Σταμάτης που απέδωσαν εξαιρετικά το πνεύμα των Μεσολογγιτών ποιητών.
Τα Λιμνοθαλασσιώτικα συνεχίζονται την Τετάρτη το απόγευμα με Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας στον Αη Σώστη. Την Πέμπτη το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον ίδιο χώρο.
Μάλιστα από την Τουρλίδα θα δρομολογηθούν πλοιάρια για τη μετάβαση των επισκεπτών στο Βασιλάδι με τα δρομολόγια να έχουν ως εξής:την Τετάρτη από ώρα 4 το απόγευμα με συνεχή δρομολόγια ανά μισή ώρα και
την Πέμπτη από τις 6 το πρωί με συνεχή δρομολόγια ανά μισή ώρα.Οι εκδηλώσεις για τα «Λιμνοθαλασσιώτικα 2017» ξεκίνησαν την Κυριακή  με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα “Φωτογραφίζοντας στη λιμνοθάλασσα - φωτογραφίζοντας τη λιμνοθάλασσα” στο χώρο της παλιάς Βαλβείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης (πλησίον του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα).
Εκτίθενται έργα 17 ερασιτεχνών φωτογράφων μέχρι και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 το πρωί και οι ώρες λειτουργίας είναι πρωί 10-1 και απόγευμα 6-9, με εξαίρεση την Τετάρτη το απόγευμα και την Πέμπτη το πρωί που θα παραμείνει κλειστή.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Πανοσιολογιότατος π. Επιφάνειος, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νίκος Καραπάνος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μεσολογγίου κ. Αγγελική Καζαντζή, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κ. Τάσος Σκαρμούτσος, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου κ. Μάκης Κουτσαγγέλης, εκπρόσωπος του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων με στρατιωτική αντιπροσωπεία, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων της πόλης και πλήθος κόσμου.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Κατσαρός, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ο Σύλλογος «Οι φίλοι της λιμνοθάλασσας» έχει συνδέσει την πορεία του με δύο σημεία στη ρηχή και ήρεμη θάλασσα που μας περιβάλλει: την Αγία Τριάδα στην Κλείσοβα και τον Αη Σώστη που γιορτάζει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Με αφορμή αυτή τη δεύτερη γιορτή, είχε καθιερωθεί χρόνια πριν να τελούνται εκδηλώσεις με τίτλο «Λιμνοθαλασσιώτικα».
Φέτος, μετά από ολιγόχρονη διακοπή τους, κάνουμε νέα αρχή.
Τα Λιμνοθαλασσιώτικα 2017 είναι εδώ με στόχο να γίνουν θεσμός για την πόλη μας.
Στην έκθεση εκτός από τις φωτογραφίες 17 ερασιτεχνών φωτογράφων θα έχετε την ευκαιρία να δείτε γεννήματα της λιμνοθάλασσας αλλά και εργαλεία πολλά από τα οποία φτιάχτηκαν τον περασμένο αιώνα και χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα από τους ψαράδες μας.
Πρόκειται συνεπώς για μια έκθεση λαογραφίας – φωτογραφίας που αντίστοιχη δεν έχει παρουσιαστεί στην πόλη και στην περιοχή μας.

Γι αυτό το λόγο, στόχος μας είναι να συνεχίσει να υπάρχει και θα καταβληθεί προσπάθεια να ανανεώνεται συνεχώς και να συμπληρώνεται