Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2017

Υπόσχεση Τσίπρα για σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια ΟδόΣτις 5 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν από τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αλέξη Τσίπρα, τα επίσημα εγκαίνια του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού.

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε: "Η συμβολή της Ιόνιας Οδού στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, μπορεί να μεγιστοποιηθεί μόνο αν εντάσσεται σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό αναβάθμισης και αξιοποίησης των περιφερειακών υποδομών.
Όπως τα έργα κατασκευής του καινούριου λιμανιού στην Ηγουμενίτσα, την προγραμματισμένη σύνδεση της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα, το Αγρίνιο. Αλλά και τον σχεδιασμό για την αναβάθμιση του δρόμου που συνδέει τα Ιωάννινα με το μεθοριακό πέρασμα της Κακαβιάς που θα αποτελεί την συνέχεια τη...
ς Ιόνιας Οδού.
Χρόνια κενά, όπως αυτό των εγκαταστάσεων ανεφοδιασμού που αναβαθμίζουν το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων και την τουριστική κίνηση, επιλύονται σήμερα από την Κυβέρνησή μας.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξαναβρεθούμε εδώ για το περιφερειακό συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση. Εκεί θα υπάρξει η δυνατότητα για διεξοδική συζήτηση και σχεδιασμό, από κοινού με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, τόσο σε ότι αφορά τις περιφερειακές υποδομές, όσο και τις παραγωγικές δυνατότητες της περιφέρειας, σε όλους τους τομείς
."
Η Ιόνια Οδός, είναι ένας σύγχρονος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος, 196 χιλιομέτρων, που διασχίζει δύο περιφέρειες (Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας) και 4 νόμους (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων). Είναι ένα έργο ανάπτυξης, το οποίο συντηρεί, λειτουργεί και διαχειρίζεται η εταιρία Παραχώρησης Νέα Οδός και κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ, η κατασκευαστική εταιρία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.  Η Ιόνια Οδός, ήρθε να καλύψει μια απαίτηση ετών, να βγάλει την Ήπειρο από την απομόνωση και να συνδέσει όλη τη Δυτική Ελλάδα. Πλέον, το ταξίδι των 3 ωρών και 30 λεπτών από το Αντίρριο ως τα Ιωάννινα, έχει μετατραπεί σε μια άνετη και ασφαλή διαδρομή της 1 ώρας και 40 λεπτών. Πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο με τεράστια σημασία- κοινωνική και αναπτυξιακή, αφού:


Ø  Συνδέει όλη τη Δυτική Ελλάδα, αναβαθμίζοντας σημαντικά αστικά και αγροτικά κέντρα όπως τα Ιωάννινα, την Άρτα και το Αγρίνιο.
Ø  Προσφέρει επαρκέστερη σύνδεση των λιμανιών Πάτρας, Αστακού και Ηγουμενίτσας.
Ø  Συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε περιοχές με υψηλό τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού αποτέλεσε τεράστια πρόκληση, καθώς πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη, σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες, έντονο ανάγλυφο και υψηλές γεωτεχνικές προκλήσεις. Στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του αυτοκινητοδρόμου συναντάμε:Ø  4 σήραγγες διπλής κατεύθυνσης, συνολικού μήκους 11,2 χλμ.
Ø  24 γέφυρες, συνολικού μήκους περίπου 7 χλμ.
Ø  77 κάτω & 24 άνω διαβάσεις
Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι πέραν των υποδομών υψηλών προδιαγραφών, στη διάθεσή κάθε οδηγού που χρησιμοποιεί την Ιόνια Οδό, βρίσκεται και μια σειρά υπηρεσιών οδικής ασφάλειας και εξυπηρέτησης όπως:
Α) 24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας
Β) 4ψήφιος αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 24ωρης λειτουργιάς, 1075
Γ) Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στον αριθμό 2641 306 306
Δ) Δωρεάν Οδική Βοήθεια σε περιπτώσεις ακινητοποίησης